Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii

Actualizat la data de: 17 Iunie 2024
Consultant medical:

Dr. Ioana Felicia Mihaescu
Medic primar Pediatrie

Clinica: Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Ce este adenopatia

Sus
Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii

Adenopatia reprezinta inflamatia glandelor care elibereaza transpiratia, lacrimile sau hormonii. Adenopatia tipica se refera la umflarea ganglionilor limfatici, cunoscuta si sub denumirea de limfadenopatie.

In corpul uman exista intre 500 si 700 de ganglioni limfatici, de forma rotunda sau ovala, cu un diametru intre 3 si 6 mm, distribuiti pe traiectul cailor limfatice. Acestia fac parte din sistemul imunitar, motiv pentru care inflamatia lor apare, in principal, ca reactie a organismului la virusuri sau bacterii si, mai rar, poate fi un raspuns la afectiuni mai grave.

Ganglionii limfatici pot fi localizati la suprafata corpului, fiind palpabili, sau mai in profunzime, caz in care pot fi detectati prin investigatii mai detaliate.

Adenopatia se refera la ganglionii limfatici care prezinta anomalii de marime, consistenta sau numar. Sunt considerati suspecti ganglionii limfatici cu diametrul mai mare de 1,5 cm in zona inghinala sau de 1 cm in alte parti ale corpului. Totusi, in practica, este putin probabil ca un ganglion limfatic cu diametrul de pana la 2 cm sa indice o patologie severa.

Limfadenopatia este foarte frecventa la copii; se estimeaza ca aproximativ 50% dintre copiii sanatosi pot dezvolta aceasta afectiune la un moment dat.

In majoritatea cazurilor, adenopatia este reactiva, fiind un raspuns imun normal la infectiile din copilarie, cum ar fi raceala sau amigdalita.

Umflarea localizata sau febra pot indica limfadenopatie bacteriana, care necesita tratament cu antibiotice.

Cuprins articol

  1. Ce este adenopatia
  2. Cum se manifesta adenopatia la copii
  3. Care sunt cauzele adenopatiei
  4. Cand e recomandat sa consulti un specialist pentru copilul tau
  5. Tratament pentru adenopatie
  6. Ce poti face pentru a preveni aparitia adenopatiei la copilul tau
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta adenopatia la copii

Sus

La nou-nascut, ganglionii sunt nepalpabili. Acestia cresc in dimensiuni pana la pubertate si regreseaza in perioada de adult. Palparea ganglionilor in regiunea din fata urechii, la cot sau deasupra claviculei prezinta riscul de a fi patologici.

La copil, se pot palpa ganglionii cu diametrul de pana la 3 mm in regiunea occipitala sau in axila, ori de 1 cm in regiunile cervicale si inghinale, fara a fi patologici.

Adenopatiile nu reprezinta ele insele o boala, ci sunt semne care sugereaza prezenta unei boli:

  • prezenta febrei prelungite sau recurente, asociata cu inflamarea ganglionilor: indica riscul de infectie sau de cancer;
  • durerea in gat: indica prezenta unei faringite;
  • vanataile sau epistaxisul (curgerea sangelui din nas): sugereaza o leucemie;
  • prezenta unei mancarimi generalizate a pielii: este un semn al maladiei Hodgkin.

Adenopatia cervicala (in regiunea gatului) este una dintre cele mai frecvente cauze de adenopatie. De cele mai multe ori, apare in infectii ale faringelui si amigdalelor, cauzate in special de virusuri sau de bacterii. Copiii cu boala Hodgkin prezinta, in 80-90% din cazuri, ganglioni inflamati in regiunea cervicala, fata de cei cu limfom non-Hodgkin, la care adenopatiile cervicale apar doar in 40% din cazuri.

Adenopatia axilara consta in inflamarea ganglionilor care dreneaza bratul, pieptul lateral, peretele abdominal si portiunea laterala a sanului. Una dintre cauzele comune ale inflamatiei ganglionilor de la acest nivel o constituie boala zgarieturii de pisica, infectiile sau iritatiile locale, vaccinarea recenta in brat, bruceloza si artrita reumatoida.

Care sunt cauzele adenopatiei

Sus

In general, limfadenopatiile au cauze infectioase. Din aceasta categorie fac parte pojarul, amigdalitele, infectiile de la nivelul urechii, infectiile pielii sau ale dintilor, care determina inflamarea ganglionilor din vecinatate. In momentul in care infectia este rezolvata, nodulii limfatici isi revin la dimensiunile normale.

Toxoplasmoza este o boala infecto-contagioasa cauzata de Toxoplasma gondii. In aceasta afectiune, cresterea in dimensiuni a ganglionilor (laterocervicali, supraclaviculari, occipitali, inghinali, axilari) nu este foarte pronuntata. Ganglionii limfatici sunt nedurerosi, moi sau fermi, mobili si nu supureaza niciodata. Clinic, boala se manifesta printr-un sindrom pseudogripal, care include dureri musculare, cefalee, dureri de gat, febra si uneori aparitia unei eruptii cutanate.

Mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub numele de „boala sarutului”, este cauzata de virusul Epstein-Barr. Aceasta se caracterizeaza prin inflamarea ganglionilor axilari, cervicali sau inghinali, hepatomegalie si/sau splenomegalie, febra, dureri in gat, icter si eruptii cutanate.

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cauzata de bacilul Koch, cu localizari multiple, predominant pulmonare. Tuberculoza ganglionara reprezinta localizarea infectiei bacilare la nodulii limfatici, avand initial caracter inflamator (periadenita) si ulterior tumoral. Ganglionii pot dezvolta fistule la suprafata pielii, lasand cicatrici contractile.

Cauzele neinfectioase ale adenopatiei, desi mai rare, sunt mult mai grave. Din aceasta categorie fac parte cancerele, artrita reumatoida, sarcoidoza, lupusul si reactiile la anumite medicamente

Cand e recomandat sa consulti un specialist pentru copilul tau

Sus

Prezentarea de urgenta la pediatru cu copilul care sufera de adenopatie se face in conditiile in care acesta a slabit in ultima perioada de timp, prezinta transpiratii nocturne, este mereu obosit sau prezinta febra de mult timp sau sangerari ori vanatai, ce apar chiar si spontan.

Prezenta ganglionilor limfatici inflamati semnaleaza o neregula in corpul copilului. Chiar daca, de cele mai multe ori, inflamarea ganglionilor semnifica o infectie, daca aceasta nu cedeaza sau este insotita de alta simptomatologie alarmanta, este bine sa ne prezentam la consult medical.

Tratament pentru adenopatie

Sus

In mod normal, nu adenopatia este cea care trebuie tratata, ci cauza care a dus la inflamarea ganglionilor limfatici.

Pentru a reduce disconfortul local provocat de cresterea in volum a nodulilor limfatici, acasa se pot aplica comprese caldute si administra medicamente care scad durerea si inflamatia.

Daca este vorba despre o cauza bacteriana care produce limfadenopatia, medicul va prescrie antibiotice. Acestea nu sunt insa eficiente daca etiologia inflamatiei este virala.

Cauzele grave de inflamatie a ganglionilor, cum ar fi bolile autoimune sau cancerele, necesita stabilirea unui plan terapeutic individualizat.

Ce poti face pentru a preveni aparitia adenopatiei la copilul tau

Sus

Preventia adenopatiei la copil coincide cu preventia bolii cauzatoare. De aceea, educatia intregii familii joaca un rol important in prevenirea bolilor care ar putea cauza inflamarea ganglionilor. Masurile vizeaza:

  • evitarea aglomeratiei;
  • incurajarea copilului sa se spele cat mai des pe maini;
  • in cazul in care copilul este deja bolnav, pentru a nu transmite infectia, nu trebuie dus in colectivitate si trebuie sa respecte cu strictete recomandarile medicului;
  • respectarea schemei de vaccinare.

Bibliografie:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320660

https://www.healthline.com/health/adenopathy


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate