Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Homeopatie versus medicina alopata

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Ce este homeopatia

Sus
Homeopatie versus medicina alopata

Termenul de homeopatie defineste o metoda terapeutica medicala stiintifica, ce se bazeaza pe niste principii si pe niste legi ale vindecarii foarte clar definite.

Homeopatia
nu reprezinta o concurenta pentru medicina alopata si nu trebuie sa o comparam cu medicina alopata.

Trebuie sa avem in vedere ca tratamentul homeopatic este strict individualizat si tine cont de aspectele particulare ale omului.

Cuprins articol

  1. Ce este homeopatia
  2. Principii si beneficii
  3. Avantajele homeopatiei
  4. Medicamentele homeopate
  5. Mecanismul de actiune al medicamentului homeopat
  6. Preventie
  7. Ce presupune consultatia homeopatica
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Principii si beneficii

Sus

In homeopatie nu exista boli, ci doar bolnavi. Valoarea stiintifica a homeopatiei reiese din faptul ca se bazeaza si respecta o serie de principii si legi clare, bine definite, si care au fost verificate in timp, fiind aceleasi de peste 200 de ani.

Acesta este un mare avantaj, daca luam in considerare ca in ultimii 10 ani unele medicamente alopate si-au schimbat indicatiile, iar altele chiar au fost scoase de pe piata.

Asa ceva nu s-a intamplat in domeniul homeopatiei.

Materia medicala homeopata cuprinde peste 2000 de remedii verificate prin experimentare numai pe oameni.

In ceea ce priveste efectul placebo sau autosugestia... el nu exista la animale, dar exista remedii homeopatice care s-au dovedit eficace si in cazul animalelor. Coincidenta vindecarii dupa un tratament homeopatic este mult prea mare ca sa poata fi pusa numai pe seama efectului placebo.

Avantajele homeopatiei

Sus

Acestea sunt multiple, incepand cu faptul ca medicamentele homeopatice, corect administrate, nu determina reactii adverse, pentru ca sunt realizate din substante naturale, dupa un procedeu bine pus la punct si nu au nici un grad de toxicitate, intrucat contin o cantitate foarte mica si diluata infinit enzimal din substanta de baza.

Un alt avantaj este faptul ca remediile homeopatice se gasesc in farmacii la un pret accesibil si semnificativ mai redus decat majoritatea medicamentelor alopate.

In plus, daca remediul este corect prescris, asigura o vindecare rapida si blanda, care se deosebeste de abordarea alopata, care poate fi uneori mai brusca sau mai brutala pentru organism, in sensul ca poate suprasolicita sau inhiba mecanismele fiziologice de aparare ale organismului.

Nu trebuie sa exageram virtutile homeopatiei, in cazul unor boli foarte avansate.

Cu cat o boala este mai avansata, de durata mai lunga, cu atat capacitatea organismului de a raspunde la tratamentul homeopatic este mai scazuta, din cauza epuizarii acestuia.

De asemenea, se tine cont si de varsta.

Odata cu inaintarea in varsta se pot produce unele modificari ale capacitatii de raspuns la remediul terapeutic, in sensul ca cea mai buna reactivitate o au copii si cu cat organismul este mai in varsta si afectat de multiple boli cronice, acestea fac sa scada capacitatea de raspuns la remediu, dar nu inseamna ca nu se poate incerca.

Homeopatia este complementara alopatiei.

Medicamentele homeopate

Sus

Medicamentele homeopatice au primit denumirea de remedii.

Ele sunt fabricate din substante naturale, care se gasesc in natura in cele trei regnuri: vegetal, mineral si animal. Practic, din orice substanta existenta in natura se poate prepara un remediu homeopatic printr-o diluare si o potentare corespunzatoare.

Remediile se prezinta sub forma unor granule, care sunt in majoritatea lor granule de lactoza (o substanta neutra din punct de vedere biochimic, inactiva) si care sunt impregnate cu anumite substante si dilutii dinamizate si potentate de un anumit numar de ori.

Potentarea si dinamizarea se realizeaza fie manual, fie cu aparate speciale.

Remediile se mai pot prezenta si sub forma lichida, caz in care se administreaza sub forma de picaturi, in special pentru copii, dar si sub forma unor unguente sau geluri pentru administrare externa.

Mecanismul de actiune al medicamentului homeopat

Sus

Medicamentul homeopatic stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului.

Mecanismul de actiune al remediului homeopatic este energetic, nu este biochimic.

Trebuie stiut ca, incepand de la o anumita dilutie, remediul in dilutiile superioare acesteia nu mai contine nici o molecula din substanta activa initiala, ci contine doar informatia energetica necesara organismului pentru a lupta impotriva bolii.

Remediul tinde sa reechilibreze si sa ajute organismul in demersul sau catre vindecare.

Acesta este, in linii mari, modul de actiune actualmente acceptat.

Daca in alopatie am putea doza nivelul unor medicamente in sange, am putea masura nivelul de aspirina din sange, de exemplu, medicamentele homeopatice nu pot fi dozate in sange.

Remediile se absorb in organism si influenteaza energetic mult mai subtil si mai profund uneori decat medicamentele alopatice.

De altfel, homeopatia este o medicina care se adreseaza mai mult cauzei decat suprafetei simptomatologice.

Preventie

Sus

Este o activitate medicala foarte importanta in general si trebuie efectuata la toate varstele.

Exista medicamente homeopatice care se pot administra preventiv.

De exemplu, inainte de vaccinarea copiilor se pot administra anumite remedii care pot preveni efectele secundare ale vaccinarii si care ar fi chiar de dorit sa fie folosite in loc de clasicul paracetamol.

Exista remedii care pot preveni gripa, altele care pot fi administrate inainte de a pleca intr-o calatorie in zone care sunt endemice, pentru malarie de exemplu.

Exista remedii preventive pentru raul de miscare, pentru diareea calatorilor, pentru trac inainte de a vorbi in public, pentru a preveni complicatiile nasterii sau pentru a preveni tulburarile de dilatatie in timpul travaliului.

De asemenea sunt remedii care stimuleaza secretia lactata la mamele care alapteaza.

Remediile homeopatice se pot administra fara grija in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, atat la copii cat si la adulti, la orice grupa de varsta, ele neavand efecte secundare si nici un efect nociv asupra fatului, ceea ce e un lucru foarte important.

Ce presupune consultatia homeopatica

Sus

Homeopatia fiind o metoda terapeutica diferita necesita in consecinta o abordare diferita fata de alopatie.

De aceea, consultatia in homeopatie difera mult fata de cea alopatica si necesita in primul rand mai mult timp.

O consultatie homeopatica, pentru prima data, ar trebui sa dureze cel putin o ora, deoarece anamneza specifica este mult mai amanuntita, se tine cont de mult mai multe lucruri decat in cazul unei consultatii alopate, in care nu intereseaza anumite modalitati care ar putea parea curioase.

In cazul unei asemenea consultatii pacientul ar trebui sa se astepte la intrebari despre personalitatea sa si despre modul de reactie in diverse circumstante, intrebari pe care nu le-ar pune un medic alopat sau care pentru un medic alopat nu au atat de mare importanta; in alopatie existand indicatii relativ stricte pentru anumite medicamente, pe baza constatarii ca aceste medicamente au un efect demonstrat statistic pe un lot semnificativ de pacienti, fara a mai fi necesara individualizarea, pe cand in homeopatie medicamentele homeopatice se administreaza in functie de caracteristicile strict personale si individuale ale pacientului.

De exemplu, unui pacient cu un anumit tablou clinic i se poate recomanda un anumit remediu daca este mai friguros si altul daca este mai calduros.

Concluzii

Sus

Homeopatia este o metoda de rezolvare a problemelor de sanatate foarte importanta, fiind naturala si orientata catre fiziologia organismului, o metoda stabila in timp si mult mai profunda pentru vindecarea organismului.

Exista opinii care spun ca medicina alopata este de natura sa dezamageasca in anumite situatii.

De fapt, trebuie acordat fiecarei metode creditul necesar, dar e important sa si recunoastem limitele fiecarei metode in parte, fara sa exageram nici intr-o parte, nici in cealalta. Trebuie apelat, atunci cand este nevoie, si la alopatie, si la homeopatie, fara a exagera nici posibilitatile, nici limitele fiecarei metode.

Viata este o oscilatie permanenta intre miracol si dezamagire si medicina ramane, in cele din urma, o arta, desi, la ora actuala, exista diverse curente de opinii in sensul standardizarii excesive si riscam sa nu mai vedem omul din fata noastra, ci sa vedem numai standardul pe care trebuie sa-l aplicam indiferent de pacient.

De mentionat ca in Romania homeopatia este recunoscuta oficial de Ministerul Sanatatii, alaturi de alte doua metode terapeutice (fitoterapia si acupunctura), si este practicata numai de catre medici care au absolvit un curs postuniversitar de trei ani, efectuat in cadrul Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor.

Precizez acest lucru deoarece in alte tari exista homeopati nemedici.

Medicii romani sunt apreciati in Europa pentru ca in Romania legislatia permite practicarea homeopatiei numai de catre medici, deoarece medicina este una singura si o persoana trebuie sa aibe mult discernamant in folosirea unei metode terapeutice.

Dr. Lucian George Ivanuta
Medic primar Medicina de familie,
Competenta in Homeopatie,
Formator in Medicina de Familie


Medici specialisti Homeopatie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate