Ce trebuie sa stii despre homeopatie
Medicina moderna are, fara indoiala, multe de oferit. Industria farmaceutica s-a dezvoltat, iar oamenii de stiinta fac zi de zi progrese in identificarea de tratamente pentru bolile care macina omenirea.
Dar exista si alternativa la aceste substante de sinteza? Fara indoiala ca da! Alternativa se numeste homeopatie.
Homeopatia se refera la o metoda de tratament bazata pe legea similitudinii. Aceasta implica utilizarea unui remediu (numit remediu homeopat) ce i-ar produce in mod normal unei persoane sanatoase simptomele afectiunii respective.
De aceea, remediul este similar cu boala in exprimarea simptomelor pe care le produce, dar are specii sau origini diferite, care nu sunt derivate sau compuse din acelasi agent cauzator al bolii. Practic, tocmai acest principiu este cel care diferentiaza homeopatia de orice alta metoda terapeutica actuala.
Samuel Hahnemann, parintele homeopatiei, un cercetator german care a revolutionat medicina de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a pornit de la principiul potrivit caruia orice substanta biologic activa produce, in cazul organismelor sanatoase, simptome caracteristice sensibile la aceasta substanta.
In prezent, peste 2.000 de substante naturale sunt utilizate de medicii homeopati in scop preventiv ori ca tratament individualizat pentru fiecare bolnav in parte.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai bine de jumatate de miliard de oameni din lumea intreaga apeleaza la remedii homeopatice an de an. Anglia, Franta, Germania si Olanda au inclus aceasta terapie pe lista serviciilor nationale de sanatate.
Hahnemann a observat ca toxicitatea substantelor utilizate ca tratament impotriva unor boli poate fi atenuata prin diluare. Medicamentele homeopate sunt realizate prin diluarea progresiva a substantei de baza in trepte de 1%, separate printr-o procedura de dinamizare, adica de agitare puternica a flaconului. Se ajunge astfel la doze infinitezimale din substanta activa.
Solutia in care se dilueaza substanta activa retine exact informatia necesara pentru a actiona in scop terapeutic si pentru a preveni efectele adverse ale tratamentului respectiv. La baza tratamentelor homeopate stau substante de origine vegetala, animala sau minerala.
Un lucru esential de retinut in privinta homeopatiei este ca aceasta nu are efecte adverse. Insa pentru ca tratamentul sa fie eficient, medicul homeopat trebuie sa faca o analiza amanuntita a simptomelor bolii si a sensibilitatilor pacientului.
Pentru ca o persoana sa raspunda pozitiv la un tratament homeopat, ea terbuie sa fie sensibila la acea substanta. Acesta este motivul pentru care administrarea de remedii homeopate se face doar la indrumarea unui specialist.
Homeopatia actioneaza complementar tratamentelor clasice, dar sunt si situatii in care medicamentele clasice pot interactiona cu cele homeopate, cum este cazul antibioticelor.
Pe perioada tratamentului homeopat trebuie evitat consumul de cafea, intrucat acesta anuleaza efectul remediului administrat. De asemenea, nu trebuie consumate nici alte bauturi energizante obtinute pe baza de cofeina.
In timpul tratamentului e bine sa nu se foloseasca substante aromatice precum camfor, eucalipt, mentol. Mirosul puternic al vopselelor pe baza de ulei, terebentina, vopseaua mai subtire, anumiti agenti de curatare de uz casnic si produsele chimice pot interfera de asemenea cu remediile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Homeopatie
- Dr. Alexandru Micu - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Lt. col. dr. Viorel Trifu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Paul Albulescu - Spitalul clinic judetean ILFOV - Sfintii imparati CONSTANTIN si ELENA (fost TITAN)
- Dr. Carmen Caba - Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa Bucuresti
- Dr. Luminita Vlasceanu - Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa Bucuresti
Articole recomandate
- Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei
- Homeopatia: intre mit si adevar
- Homeopatia si medicina alopata nu se exclud
- Deosebirile dintre medicina clasica si homeopatie
- Mezoterapia – intrebari frecvente
- Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
- Regimul alimentar in bolile de ficat
- Tratamente alternative pentru astm
- Plantele medicinale in terapiile alternative