Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este tensiunea arteriala?

Sus
Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste

Teoretic tensiunea reprezinta forta cu care sangele impinge peretii arterelor in timpul circulatiei.

Aceasta este codificata de doua valori,valoarea cea mai mare poarta denumirea de tensiune arteriala sistolica si indica presiunea din aorta proximala in momentul in care inima pompeaza sange,iar valoarea cea mai mica este denumita tensiune arteriala diastolica ce indica presiunea in aorta inainte de urmatoarea bataie a inimii.

Tensiunea variaza in functie de nevoile organismului,insa valorile care depasesc constant 140/90mmHg sunt considerate valori mari si discutam de hipertensiune ce reprezinta un factor de risc in aparitia accidentelor vasculare cerebrale,infarct miocardic si aparitia problemelor renale.

Anumite activitati fac ca presiunea arteriala sa creasca sau sa scada. De exemplu, daca alergati dupa autobuz presiunea arteriala creste. Cand dormiti presiunea arteriala scade.

Aceste variatii ale presiunii arteriale sunt normale,insa ele pot suferi modificari permanente in sensul ca pot ramane la variatii crescute pe perioade lungi de timp sau pot scadea cu aparitia simptomelor in ambele situatii.

Unele persoane au o presiune arteriala ce sta majoritatea timpului la valori ridicate. Sangele acestor persoane impinge in peretii arterelor cu o forta mai mare decat in mod normal, iar ei se obisnuiesc cu aceste valori crescute si nu dau semne sa ii deranjeze,ci doar atunci cand intervin si alti factori de risc sau alte patologii.

Cuprins articol

  1. Ce este tensiunea arteriala?
  2. Care sunt cauzele si factorii de risc?
  3. Care pot fi complicatiile bolii?
  4. Cum putem preveni aparitia hipertensiunii arteriale?
  5. Cum tratam hipertensiunea?
  6. Exercitii fizice si terapii alternative
  7. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele si factorii de risc?

Sus

In majoritatea cazurilor de hipertensiune cauza nu este cunoscuta si atunci discutam despre hipertensiune esentiala sau primara. Printre factorii care maresc riscul de hipertensiune se numara:
-consumul de zahar in exces
-apneea de somn in special in randul barbatilor
-baile fierbinti si mersul constant la sauna
-probleme ale glandei tiroide(hipotiroidia)
-administrarea unor medicamente zilnic cum ar fi:Paracetamolul,Ibuprofenul,antidepresivele,dar si unele suplimente alimentare luate fara prescriptie medicala.

- fumatul, consumul de alcool, obezitatea, stresul sau un stil de viata sedentar sporesc riscul de aparitie a hipertensiunii.
- carente in alimentatia mamei in timpul sarcinii pot predispune fatul la hipertensiune.
- copiii care se nasc supraponderali sunt mai expusi riscului de hipertensiune ca adulti.

Care pot fi complicatiile bolii?

Sus

In cazul netratarii adecvate a hipertensiunii se poate ajunge la probleme medicale serioase cum ar fi ateroscleroza (ingrosarea arterelor), infarctul de miocard (atacul de inima), dureri de piept (angina), marirea volumului inimii (hipertrofia), suferinta rinichilor sau chiar accident vascular cerebral.

Cum putem preveni aparitia hipertensiunii arteriale?

Sus

Pentru a putea preveni aparitia hipertensiunii arteriale este indicat sa reducem cat mai mult factorii de risc.

Astfel, sunt foarte importante urmatoarele:
- evitati fumatul
- mancati o dieta sanatoasa
- nu consumati alcool in exces
- faceti exercitii fizice in mod regulat
- supravegheati-va greutatea: o talie de peste 100 cm la barbati si 90 cm la femei prezinta un risc sporit
- evitati stresul.

Cum tratam hipertensiunea?

Sus

In primul rand trebuie stiut ca hipertensiunea trebuie tinuta sub observatie si tratata de medic. Pe langa tratamentul medicamentos pe care multi pacienti hipertensivi il folosesc, noi va propunem cateva remedii naturiste, diete si exercitii fizice care va vor veni in sprijinul tratamentului.

Dieta

a. Prima regula a dietei bolnavului hipertensiv este sa consume putina sare. Nu adaugati sare la mancare si nu consumati alimente care contin sare adaugata.

Reduceti consumul de alimente ce contin bicarbonat de sodiu, de peste sau carne afumata tratata cu nitrat de sodiu. Folositi un inlocuitor de sare de la farmacie care contine potasiu si magneziu, elemente ce scad tensiunea.

b. Consumati alimente cu continut scazut in grasimi si calorii. Grasimile contin un numar mare de calorii, asa ca reducand consumul de grasimi reduceti si caloriile.

Evitati deci alimente precum untul, margarina, carnea grasa, branza, prajelile, dulciurile etc.

Dintre alimentele cu continut scazut in grasimi pe care le puteti consuma cu incredere sunt:
- carnea de pui sau curcan la cuptor, gratar sau fiarta (fara piele); pestele; file de muschi fara grasime
- laptele degresat, branza nesarata
- fructele si legumele proaspete, congelate sau uscate
- cerealele si painea cu continut redus de sare.

c. Mancati suficiente alimente care contin acizi grasi esentiali: peste gras, nuci, seminte si ulei de masline.

d. Mancati alimente bogate in amidon si fibre. Ele reprezinta un substituent excelent pentru grasimi, avand un continut redus de calorii, dar bogat in vitamine si minerale. Dintre aceste alimente enumeram fructele, legumele, cerealele, orezul, mazarea si fasolea uscata.

e. Consumati mai multe alimente bogate in calciu, cum ar fi lactatele. Alegeti-le pe cele cu un continut scazut de grasime.

f. Potasiul poate scadea tensiunea arteriala. Cele mai bogate in potasiu sunt bananele, rosiile si mazarea.

g. Reduceti la minim consumul de cofeina si beti foarte putin alcool.

h. Usturoiul�consumat fie la gatit,fie sub forma de capsule ce contine concentrat uscat echivalent a 4grame de usturoi proaspat pe zi ajuta la dilatarea vaselor sangvine, implicit scade tensiunea arteriala.

i. Paducelul o planta banala dar care ajuta foarte mult in reglarea tensiunii arteriale daca este luata ca supliment standardizat ce contine 1,8%vitexina.

j. Consumul de ceai ce poate contine extracte din coacaz negru,soc,paducel,valeriana ajuta la o hidratare eficienta si da rezultate adjuvante celorlalte terapii.

k. Vitamina C conform ultimelor studii are rol si in dilatarea vaselor ce determina scaderea tensiunii mai ales daca este administrara intravenoasa.

l. Vitamina D conform cercetatorilor care au aratat ca un deficit al acestei vitamine ar contribui si la aparitia hipertensiunii,iar aportul ei creste riscul de aparitie.

Exercitii fizice si terapii alternative

Sus

Faceti exercitii aerobice zilnice, cum ar fi mersul pe bicicleta sau pe jos minim 30 de minute pe zi. Miscarea si scaderea in greutate reduc mult tensiunea arteriala. Evitati sa ridicati greutati mari sau sa sustineti eforturi intense care solicita miocardul(muschiul inimii).

Specialistii mai recomanda apelarea la terapii alternative cum ar fi:

-un acupunctor care prin tehnici speciale de acupunctura reuseste sa detensioneze zonele afectate si sa redea confortul de care persoane resimte nevoia.

-un fito-aromaterapeut care cu ajutorul plantelor si a aromaterapiei cu plante infuzate si uleiuri esentiale reuseste sa calmeze si sa reduca tensiunea arteriala acumulata in diverse situatii si care uneori nu scade chiar daca au fost luate pastilele cu cateva ore inainte.

-un kinetoterapeut ce poate elimina prin masaj un eventual blocaj al corpului

-un psihoterapeut care se ajute la coordonarea si depasirea stresului acumulat peste zi

-antrenamente de yoga sau alt tip de gimnastica pentru a scapa de sedentarism si monotonie


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter