Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala
Generalitati
SusConsumul zilnic de suc de sfecla poate participa la scaderea tensiunii arteriale, potrivit cercetatorilor londonezi.
Motivul pentru care sfecla rosie influenteaza direct sanatatea sistemului cardiac este acela ca leguma are o concentratie crescuta de nitrati alimentari, care au o actiune directa asupra reglarii hipertensiunii arteriale, asadar contribuie la diminuarea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiace sau de aparitie a accidentului vascular cerebral.
Cuprins articol
Beneficiile sucului de sfecla rosie
SusOdata ajuns in organism, sucul de sfecla rosie stimuleaza circulatia sanguina si ajuta sangele sa patrunda mai bine prin artere. Continutul bogat de antioxidanti si nitrati naturali (diferiti de cei folositi in industria alimentara pentru procesarea hranei, cu impact negativ asupra sanatatii) din sfecla rosie stimuleaza secretia unei molecule (oxidul nitric), care largeste vasele de sange si contribuie astfel la scaderea tensiunii arteriale.
Sucul de sflecla rosie este si o sursa importanta de nutrienti esentiali bunei functionari a organismului, precum vitamina B, acidul folic, manganul si potasiul. In plus, sfecla rosie furnizeaza si vitamina C, magneziu, fibre, sulf, cupru si fosfor.
Printre beneficiile principale ale sucului de sfecla se numara:
- Ameliorarea tulburarilor digestive. Sucul de sfecla rosie contine carbohidrati complecsi cu proprietati curative in cazuri de constipatie, dizenterie, greata, varsaturi sau hepatita.
- Purificarea sangelui. Sucul de sfecla contine o cantitate importanta de fier, care contribuie la regenerarea celulelor rosii, deci la sanatatea sistemului circulator. Din acest motiv, sucul de sfecla este recomandat persoanelor care sufera de anemie.
- Scaderea nivelului de colesterol. O serie de studii de specialitate au descoperit ca sucul de sfecla poate sa scada nivelul de colesterol rau (de tip LDL) si sa il creasca pe cel bun (de tip HDL).
- Prevenirea si vindecarea afectiunilor dermatologice. Antioxidantii din sucul de sfecla au o actiune dezinflamatoare in organism, de aceea participa la prevenirea si vindecarea acneei, a pielii uscate sau a matretei.
- Prevenirea cancerului. Cercetarile oamenilor de stiinta au depistat ca persoanele care consuma regulat suc de sfecla rosie, prezinta un risc scazut de a dezvolta diverse tipuri de cancer, in special cancer de colon.
- Prevenirea defectelor congenitale la nou-nascuti. Sucul de sfecla rosie contine acid folic, o vitamina esentiala pentru dezvoltarea normala a fatului, mai ales in primul trimestru de gravitate.
Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala
SusOamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare William Harvey din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra au reusit sa demonstreze ca sucul de sfecla rosie poate sa scada tensiunea arteriala in doar 24 de ore de la consum, constituind un real tratament pentru cardiaci.
Experiementul a analizat reactiile biologice ale pacientilor care au baut 250 ml de suc de sfecla in fiecare zi, comparativ cu starea de sanatate a pacientilor care au luat tablete de nitrat, substanta cu efect pozitiv asupra reglarii tensiunii arteriale.
Cele doua metode au prezentat acelasi succes in aducerea tensiunii arteriale la un nivel normal, ceea ce a condus la concluzia ca nitratii naturali din sfecla rosie o fac atat de eficienta in prevenirea bolilor cardiace.
In corp, nitratii ingerati din hrana se transforma in nitriti si, in cele din urma, in oxid nitric. Acest gaz are o actiune de extindere a vaselor de sange, contrara efectului de constrictie exercitat de stres sau de temperaturile scazute asupra vaselor de sange.
Alte demersuri stiintifice ale cercetatorilor englezi au scos in evidenta faptul ca persoanele cu o tensiune arteriala normala trebuie sa bea de doua ori mai mult suc de sfecla rosie, pentru a obtine reactiile imediate observate la bolnavii de hipertensiune arteriala de gradul I (tensiune sistolica).
Specialistii spun ca metodele naturale de scadere a tensiunii arteriale sunt extrem de importante, intrucat aproximativ 50% din infarcturile diagnosticate si 60%-70% din atacurile cerebrale se produc din cauza hipertensiunii arteriale.
Sucul de sfecla are efecte reale asupra sanatatii sistemului circulator, care par sa fie doar temporare. Consumul acestui aliment poate avea consecinte pozitive asupra tensiunii arteriale, doar daca devine un obicei zilnic sau, cel putin, saptamanal.
Nitratii nu pot fi preluati doar din sfecla rosie. Multe legume, in special cele cu frunze verzi, sunt surse importante ale acestor substante. Varza kale poate sa contina o concentratie chiar mai mare de nitrati, spun specialistii.
Retete suc de sfecla rosie
SusIngrediente
- 1 sfecla rosie mare
- 1 lamaie fara coaja
- 1 mar feliat
- 2 tulpini de telina
- 1 mana de spanac verde
Introduceti marul, lamaia si telina in blender sau in robotul de bucatarie si maruntiti-le bine, pana devin lichide. Curatati si taiati cubulete sfecla rosie, apoi adaugati-o celorlalte ingrediente. La final, mixati si frunzele de spanac.
Ingrediente
- o jumatate de sfecla rosie
- frunzele unei sfecle spalate bine
- 4 morcovi
- o jumatate de mar
- 3-4 frunze de spanac
- un castravete crud
Decojiti sfecla si morcovii, apoi spalati toate legumele in mai multe ape. Taiati cubulete sfecla, morcovii si castravetele, apoi introduceti toate ingredientele in blender sau in robotul de bucatarie. Decorati sucul cu frunze de patrunjel, pentru un supliment de antioxidanti si vitamina C.
Ingrediente
- o sfecla rosie
- un morcov
- o tulpina de telina
- 2 rosii
- cateva frunze de patrunjel
- un ardei iute
- 3 ridichi rosii
Spalati bine toate legumele, taiati-le in bucatati mai mici si transformati-le intr-un suc dens, folosind un blender sau robotul de bucatarie. Pentru un plus de gust, adaugati zeama de lamaie.
Ingrediente
- 2 sfecle rosii
- o jumatate de castravete proaspat
- 250 de grame de ananas proaspat
Decojiti, spalati si taiati in cuburi mici cele doua sfecle rosii. Indepartati coaja castravetelui si introduceti totul in robotul de bucatarie sau in blender. Serviti in loc de desert.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Diete specifice pentru detoxifiere
- 6 alternative savuroase la sucurile carbogazoase
- Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Tratament naturist pentru anemia nutritionala
- Alimente bogate in fier
- Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
- Detoxifiere naturala de primavara
- 5 supe care ne ajuta sa slabim