Hipetensiunea este mai periculoasa vara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este hipertensiunea arteriala
SusHipertensiunea arteriala, prescurtata HTA si cunoscuta si ca tensiune arteriala crescuta este o boala circulatorie in care sangele circula cu viteza si exercita o presiune atat de mare incat peretii arterelor au de suferit, iar pe termen lung, acest lucru conduce la afectarea mai multor organe: rinichi, creier, inima, iar persoanele afectate pot risca infarct si atac vascular.
Cuprins articol
De ce este important sa ai tensiune normala?
SusPresiunea normala a sangelui este vitala pentru organism. Fara aceasta forta, sangele nu ar putea sa isi parcurga traseul prin sistemul circulator, oxigenul si nutrientii nu ar putea sa fie livrati catre organe si celule. Tensiunea poate fi periculosa daca este mare dar, in egala masura, poate fi periculosa si daca este mica.
Atunci cand tensiunea nu este echilibrata, din varii motive de exemplu, celulele albe, limfocitele si anticorpii, care fac parte din sistemul nostru imunitar, nu sunt distribuiti uniform in corp si apar imbolnaviri mai dese, iar intreg organismul este supus unui stres oxidativ marcat, incercand sa lupte este uneori suprasolicitat si astfel se explica tot dezechilibrul.
Nici insulina si nici alti hormoni care circula tot cu ajutorul sangelui nu ajung in timpul optim si in cantitatea optima acolo unde este nevoie. O actiune la fel de importanta precum livrarea nutrientilor si a oxigenului este si actiunea sangelui de a prelua reziduurile toxice de la nivel celuar, reziduuri rezultate din arderile metabolice.
Este vorba inclusiv despre dioxidul de carbon pe care sangele il transporta pana la plamani pentru a fi expirat si de toxinele pe care le transporta catre ficat si rinichi pentru a fi eliminate din organism. Chiar si temperatura corpului este influentata de sange si de felul in care acesta circula prin organism.
Datorita faptului ca sangele poarta prin corp si celule stem care ajuta organismul sa se regenereze atunci cand se produc deteriorari la nivelul anumitor tesuturi, o tensiune optima este implicata si in vindecarea si pastrarea sanatatii organismului.
Daca exista dezechilibre la nivelul tensiunii arteriale, adica tulburari ale circulatiei sangelui, toate aceste roluri pe care sangele le implineste in organism sunt tulburate si au consecinte care, in timp, conduc la probleme serioase de sanatate.
Hipertensiunea poate provoca deteriorari ale organelor si boli severe precum insuficienta renala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Cercetarile recente, publicate in Journal of the American Academy of Neurology au aratat ca hipertensiunea creste riscul de tulburari cognitive la varsta a treia.
Cum se ajunge la hipertensiune?
SusCauzele exacte ale hipertensiunii nu sunt pe deplin cunoscute, dar exista cativa factori care cresc riscul unei persoane de a suferi de hipertensiune. Acestia sunt: fumatul, greutatea peste medie si obezitatea, colesterol marit, diabetul, un stil de viata sedentar, consumul ridicat de sare, consumul insuficient de calciu, potasiu si magneziu, deficitul de vitamina D, consumul ridicat de alcoool, stresul, inaintarea in varsta, o serie de medicamente precum pilulele anticonceptionale, predispozitia genetica, bolile cronice ale rinichilor, probleme ale glandelor adrenale si ale tiroidei.
Deoarece o persoana poate trai ani la rand fara sa aiba simptome care sa tradeze existenta hipertensiunii, este indicat ca la toate controalele de rutina medicul sa va faca si controlul tensiunii.
Statisticile arata ca, in jur de 33% dintre persoanele cu hipertensiune nu stiu ca au aceasta boala. Tensiunea foarte ridicata poate avea simptome dramatice care includ: dureri severe de cap, oboseala si confuzie, ameteala, probleme de vedere, dureri la nivelul pieptului, probleme cu respiratia, batai neregulate ale inimii si prezenta sangelui in urina.
De ce vara sunt mai mari riscurile implicate de hipertensiune?
SusHipertensiunea poate fi prevenita prin adecvarea stilului de viata, adica prin dieta si exercitiile fizice care sunt esentiale pentru a mentine circulatia sangvina optima. De asemenea, este importanta mentinerea unei greutati normale, reducerea aportului de sare, consumul de alcool cat mai rar si eliminarea stresului.
Pentru a preveni deteriorari ireversibile la nivelul mai mutor organe si evenimente care pot ameninta viata, precum infarctul miocardic, insuficienta renala produsa de hipertensiune, este important controlul periodic al tensiunii arteriale si abordarea terapeutica corecta si completa din stadiile incipiente ale problemei.
Tine cont si de faptul ca, daca suferi de hipertensiune, temperaturile ridicate actioneaza ca un factor de stres suplimentar si pot determina agravarea conditiei tale. Din cauza caniculei cresterea tensiunii poate sa se manifeste si la persoane care stiu ca au aceasta afectiune si urmeaza tratament, dar si la cei fara istoric in privinta bolilor circulatorii.
Atentie! Criza hipertensiva (sindrom clinic caracterizat prin cresterea brusca si persistenta a tensiunii arteriale) reprezinta o urgenta medicala si poate ascunde chiar si un infarct miocardic acut. Apelati la ajutor medical daca, desi urmati tratament, aveti dureri de cap, greata, vedere incetosata, confuzie sau alte simptome ingrijoratoare, dar si daca nu stiti ca aveti hipertensiune dar transpirati excesiv, aveti crampe musculare, palpitatii, urinari frecvente.
Profilaxia hipertensiunii arteriale include:
- regim hiposodat echilibrat, fara a exagera cu consumul de sare recomandat zilnic
- diminuarea consumului de cafea, alcool si tutun
- mentinerea unui indice de masa corporala conform varstei si inaltimei
- dieta sanatoasa si saraca in grasimi saturate
- exercitii minime zilnice sau mers pe jos alert minim 30minute/zi in limita tolerabilitatii
- normalizarea valorilor colesterolului daca acestea sunt crescute si mentinerea lor in parametrii optimi conform varstei
- achizitionarea unui tensiometru electronic cu manseta si automonitorizarea tensiunii arteriale
- respectarea tratamentul antihipertensiv daca acesta a fost initiat si reevaluarea lui in cazul in care nu-si mai face efectul dorit
- control medical periodic la medicul de familie si la cardiolog
- analize de sange anuale sau repetarea lor la un interval de 3luni in cazul in care anumite valori sunt crescute.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Hipertensiunea arteriala - HTA
- Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
- Hipertensiunea arteriala maligna
- Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios
- Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale
- Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala
- 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
- Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale
- Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?