Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusHipertensiunea arteriala este o conditie periculoasa, intrucat majoritatea oamenilor care o experimenteaza nu prezinta niciun simptom care sa semnaleze prezenta acesteia.
Din aceasta cauza, unii bolnavi nu iau masurile necesare, nu urmeaza tratament medicamentos si nu fac schimbari ale stilului de viata, esentiale pentru imbunatatirea starii lor de sanatate.
Factori de risc
SusIgnorarea hipertensiunii arteriale poate reprezenta un risc major pentru sanatate, reprezentantd unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru deces si afectarea functionalitatii organismului.
Fara tratamentul specific pentru hipertensiunea arteriala, starea de sanatate a unei persoane s-ar putea agrava, aspect ce ar putea implica
- aparitia unui accident vascular cerebral - acesta are loc atunci cand tensiunea crescuta necesita slabirea si sangerarea vaselor de sange de la nivelul creierului. Hipertensiunea arteriala poate provoca formarea cheagurilor de sange care pot bloca o artera si ar putea conduce la un accident vascular cerebral.
- rigidizarea arterelor - hipertensiunea arteriala este o cauza principala de ateroscleroza sau rigidizare a arterelor. Cand se intampla acest lucru, anumite organe - in mod special inima si rinichii - vor fi suprasolicitate, fapt ce va pune in pericol starea generala de sanatate a unei persoane.
- lezarea rinichilor - hipertensiunea poate cauza ingrosarea si ingustarea vaselor de sange care alimenteaza rinichii cu sange. Ca urmare, rinichii nu mai functioneaza si nu mai filtreaza eficient deseurile din sange. Rezultatul poate fi insuficienta renala.
- infarctul miorcardic si insuficienta cardiaca congestiva - hipertensiunea arteriala este principala cauza a bolilor cardiovasculare.
- deteriorarea vederii - hipertensiunea arteriala poate determina ruperea si sangerarea vaselor de sange localizate in spatele ochilor. De-a lungul timpului, vederea se poate estompa si ar putea sa apara riscul de orbire.
- disfunctia erectila - aproximativ doua treimi din barbatii care au hipertensiune arteriala au si disfunctii sexuale, inclusiv probleme cu mentinerea sau obtinerea unei erectii.
Tratamentul hipertensiunii
SusStabilirea diagnosticului de hipertensiune arteriala presupune masurarea valorilor tensionale, un examen clinic complex, investigatii paraclinice specifice, precum si evaluarea afectarii organelor tinta dar si a riscului cardiovascular global.
In cazul celor mai multi dintre oameni, tratamentul hipertensiunii poate controla boala si progresia catre una din complicatiile descrise mai sus. Modificarea stilului de viata poate preintampina declansarea hipertensiunii arteriale, mai ales daca sunt prezenti si o serie de factori de risc.
In urma unui plan de tratament, medicul va colabora impreuna cu dvs. pentru a se ajunge la o valoare normala a tensiunii arteriale. In cazul in care tensiunea arteriala ridicata nu revine la normal prin respectarea unei diete adecvate, specialistul poate prescrie un tratament medicamentos. Printre beneficiile tratarii hipertensiunii arteriale se numara
- pierderea in greutate
- nivel mai bun de rezistenta la exercitiile fizice
- stare mai buna de sanatate atat a inimii, cat si a organismului.
Chiar daca hipertensiunea arteriala in sine nu are simptome evidente pe care sa le puteti simti imediat, tratamentul acestei afectiuni determina aparitia unor beneficii pe care le puteti simti aproape imediat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate
- Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei
- Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate
- Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent
- Sarcina - Luna a IX-a
- Parkinson
- Pancreatita
- Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul mioc ...
- Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)