Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este hipertensiunea arteriala

Sus
12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural

Hipertensiunea arteriala este una dintre afectiunile tot mai des intalnite in zilele noastre,dar care poate fi prevenita cu mici trucuri fara a se ajunge imediat la tratament medicamentos.

Tensiunea variaza in functie de nevoile organismului,insa valorile care depasesc 140/90mmHg sunt considerate mari si trebuie intervenit.

Cu toate acestea, doar in SUA aceasta este una dintre cauzele a 15% dintre decese, conform unuia dintre studiile realizate la Harvard, iar la noi in tara este in fruntea clasamentului privind decesul de cauze cardiovasculare.

Cuprins articol

  1. Ce este hipertensiunea arteriala
  2. Riscuri
  3. Lupta cu hipertensiunea arteriala
  4. Semne si simptome
  5. Recomandari
  6. Plimbati-va pe jos
  7. Respirati adanc
  8. Consumati alimente bogate in potasiu
  9. Evitati excesul de sodiu
  10. Rasfatati-va cu ciocolata neagra
  11. Coenzima Q10
  12. Fara alcool in exces
  13. Consumati cafea decofeinizata
  14. Beti ceai
  15. Munciti mai putin
  16. Relaxati-va cu muzica
  17. Luati masuri daca sforaiti
  18. Citeste pe aceeasi tema

Riscuri

Sus

Desi initial nu provoaca nici un simptom, hipertensiunea arteriala creste riscul aparitiei unora dintre bolile care pot fi fatale precum: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anevrismul, a tulburarilor cognitive si insuficientei renale.

De fapt, 28% dintre americani au hipertensiune arteriala, nediagnosticata si peste 30%pana la 44% in randul romanilor.

Lupta cu hipertensiunea arteriala

Sus

Indicat ar fi ca fiecare persoana sa isi verifice tensiunea arteriala periodic la medicul de familie la o simpla vizita medicala, iar in cazul celor diagnosticati si tratati medicamentos verificarea tensiunii arteriale se face atat in cabinetul medicului de familie la vizita lunara pentru ridicarea retetei, cat si saptamanal la domiciliu cu ajutorul tensiometrelor electronice si notarea valorilor intr-un carnetel special ce va fi prezentat ulterior medicului cardiolog sau celui de familie.

Din fericire, majoritatea oamenilor pot reduce valorile tensiunii arteriale fara medicatie prin indepartarea factorilor de risc reprezentati de:fumat, obezitate, consum excesiv de sare, stres si consumul de alcool in cantitati crescute.

In primul rand, fiecare dintre noi trebuie sa avem o greutate optima,sa consumam fructe si legume cu regularitate,sa ne hidratam corespunzator cu minim 2 litri de lichide pe zi,etc.

Semne si simptome

Sus

Pentru a sti cand sa reducem valorile tensionale trebuie sa cunoastem si principalele simptome ce ne pun in alerta.

Acestea sunt:
- dureri de cap
- oboseala sau respiratie dificila dupa efort fizic
- vajait sau senzatie de tiuit in urechi

- ocazional ameteala si senzatie de greata
- modificari ale vederii
- senzatie de constrictive toracica
- ocazional sangerari nazale ce nu se opresc dupa 5 minute

Recomandari

Sus

Hipertensiunea arteriala poate fi tinuta sub control cu ajutorul catorva reguli ce va vor ajuta sa tineti la distanta factorii de risc.

Iata cateva dintre aceste reguli mai jos.

Plimbati-va pe jos

Sus

S-a demonstrat ca persoanele hipertensive care merg pe jos intr-un ritm alert, au reusit sa scada presiunea sanguina sistolica cu aproximativ 6 mmgh si cea arteriala diastolica cu pana la 8 mmhg.

Activitatea fizica ajuta inima sa foloseasca oxigenul intr-un mod mai eficient, iar functia acesteia de a pompa sangele este mult usurata.

De aceea este recomandat sa se practice exercitii cardio timp de cel putin 30 de minute, mai multe zile pe saptamana.

Se va incerca, treptat, marirea distantei in cazul plimbarilor sau cresterea vitezei astfel incat exercitiile fizice sa fie cat mai provocatoare.

Respirati adanc

Sus

Respiratia lenta si meditatia (qigong, yoga, tai chi), contribuie la scaderea nivelului hormonilor de stres care ridica valoarea reninei, o enzima eliberata de rinichi, responsabila de reglarea tensiunii arteriale care creste tensiunea arteriala.

Aceste exercitii de relaxare se vor face timp de 5 minute dimineata si seara.

Se va inspira adanc pana cand abdomenul se va umple cu aer, se va expira si prin expiratie se va incerca eliberarea tensiunilor acumulate de peste zi.

Consumati alimente bogate in potasiu

Sus

Fiecare persoana ar trebui sa includa in mesele zilnice fructe si legume bogate in potasiu, acesta fiind o parte importanta a oricarui tratament de scadere a tensiunii arteriale. Valorile potasiului vor atinge 2000-4000 mg pe zi.

Cele mai bogate in potasiu sunt: rosiile, portocalele, cartofii, bananele, fasolea, mazarea, pepenele galben si fructele uscate (prune, stafide, etc.).

Evitati excesul de sodiu

Sus

Cititi pe etichete, care este nivelul de sodiu din produsele alimentare!

Anumite categorii de oameni: varstnicii, afro-americanii, cei cu un istoric familial in care este prezenta hipertensiunea arteriala sunt sensibili la consumul de sare (sodiu).

Dar, pentru ca nu exista o modalitate de evaluare a sensibilitatii la sodiu, ar fi bine sa se diminueze consumul.

Cat de mult? Pana la 1.5 mg pe zi, aproximativ jumatate din aportul de sare utilizat de majoritatea persoanelor din Statele Unite.

Mancarurile pot fi condimentate cu diverse tipuri de mirodenii, amestecuri si ingrediente lipsite de sare.

Rasfatati-va cu ciocolata neagra 

Sus

Ciocolata neagra contine flavonoli care contribuie la elasticitatea vaselor de sange.

Conform rezultatelor unui studiu, tensiunea arteriala a scazut la 18% dintre pacientii care au mancat in fiecare zi ciocolata neagra.

Sunt suficiente doar 15 g de ciocolata neagra care va avea un continut de cel putin 70% de cacao.

Coenzima Q10

Sus

In urma unei analize a 12 studii, cercetatorii au descoperit ca administrarea de suplimente care au in compozitie coenzima Q10 reduc presiunea sanguina sistolica cu pana la 17 mmhg si tensiunea arteriala diastolica cu pana la 10 mmhg.

Acest antioxidant contribuie la producerea energiei organismului si dilata vasele de sange.

In mod normal, se recomanda un supliment cu valori cuprinse intre 60-100 mg, pana la de 3 ori pe zi.

Totusi, se recomanda ca inainte de utilizare sa se ceara sfatul medicului.

Fara alcool in exces

Sus

In urma revizuirii a 15 studii, specialistii concluzioneaza ca, cu cat o persoana consuma mai putin alcool cu atat va reusi sa aibe o tensiune arteriala mai scazuta.

Un studiu realizat pe un grup de femei de la Boston Birgham a remarcat ca un sfert pana la jumatate de pahar de bautura alcoolizata pe zi, reduce tensiunea arteriala.

Totusi nu este indicat sa se depaseasca un pahar pe zi (un pahar inseamna 250 ml de bere, 100 ml vin si 40 ml de bautura spirtoasa).

Alte studii au constatat ca un consum moderat de alcool, protejeaza si scade riscul dezvoltarii bolilor de inima. In concluzie, daca o persoana doreste sa bea, sa faca acest lucru cu moderatie.

Consumati cafea decofeinizata

Sus

Oamenii de stiinta au dezbatut mult timp efectele cofeinei asupra tensiunii arteriale.

Unul dintre studiile care au analizat acest subiect a descoperit ca, consumul aproximativ a 500 mg de cafeina (aproximativ trei cesti de cafea de 200 ml) pe zi, creste nivelul tensiunii arteriale (presiunea sanguina sistolica poate creste cu pana la 4 mmhg).

Comparativ, 200 ml de cafea la filtru contin 100-125 mg de cafeina, aceeasi cantitate de ceai contine 50 mg, iar o cantitate egala de cola, aproximativ 40 mg.

Cafeina creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange si prin consecintele efectelor rezultate din amplificarea stresului unei persoane.

Cand un individ este stresat, inima sa incepe sa pompeze mai mult sange si tensiunea arteriala creste.

Pentru metinerea sanatatii si a unei tensiuni arteriale normale este recomandat consumul de cafea decofeinizata.

Beti ceai

Sus

Tensiunea arteriala poate sa scada destul de simplu in urma consumului de ceai.

Participantii la un studiu care au baut cate 3 ceaiuri de hibiscus pe zi au reusit sa reduca tensiunea arteriala sistolica, in medie, cu pana la 7 puncte in sase saptamani.

Autorii studiului afirma ca principalul merit in scaderea valorilor tensiunii arteriale il au fitochimicalele din hibiscus.

Multe dintre ceaiuri contin combinatii din plante printre care si hibiscus, paducel,coacaz negru,creasta-cocosului,valeriana,extract din telina,usturoi,soc,etc.

Ideal ar fi sa se aleaga ceaiurile care au o concentratie cat mai mare de hibiscus.

Munciti mai putin 

Sus

Un interval mai mare de 41 de ore pe saptamana alocat muncii de birou creste riscul de hipertensiune arteriala cu 15%, potrivit unui studiu californian, realizat pe un lot de 24205 persoane.

Orele suplimentare diminueaza timpul care ar trebui sa fie alocat activitatilor fizice si unei alimentatii sanatoase.

Poate fi dificil, dar fiecare persoana ar trebui sa plece de la locul de munca la o ora decenta care sa-i permita sa frecventeze sala de sport sau sa-si gateasca o masa sanatoasa cat mai des posibil.

Relaxati-va cu muzica 

Sus

In cazul in care o persoana urmeaza tratament medicamentos iar tensiunea arteriala nu scade suficient, relaxarea prin muzica poate fi de folos.

Aceasta a fost concluzia unor cercetatori italieni, de la Universitatea din Florenta.

Acestia au cerut la 28 de subiecti, adulti care utilizau deja medicamente pentru controlul hipertensiunii arteriale sa asculte muzica linistitoare, celtic sau indiana, minim 30 de minute pe zi, iar in acest timp, acestia respirau incet si rar.

Dupa o saptamana, tensiunea sistolica a pacientilor a scazut cu 3.2 puncte, iar o luna mai tarziu cu 4.4 puncte.

Luati masuri daca sforaiti 

Sus

Sforaitul este unul dintre simptomele de apnee obstructiva de somn.

Cercetatorii au descoperit ca multi dintre suferinzii de apnee de somn aveau un nivel ridicat de aldosteron, un hormon care ar putea creste tensiunea arteriala.

Se estimeaza ca jumatate dintre persoanele care manifesta apnee de somn au deja tensiune arteriala.

In cazul in care o persoana este diagnosticata cu apnee de somn nu doar ca nu se va odihni bine, dar viata sa s-ar putea afla in pericol.

In plus fata de sforait, oboseala excesiva din timpul zilei si durerile de cap in prima parte a zilei sunt indicii pentru recunoasterea afectiunii.

Tratarea apneei de somn poate scadea valorile aldosteronului si ale tensiunii arteriale.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter