Cauzele principale care influenteaza durerile de sold
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusCand ii spuneti medicului dumneavoastra ca va doare soldul, primul lucru pe care medicul trebuie sa il faca este sa confirme faptul ca soldul este problema.
Aceste dureri de sold pot fi confundate cu dureri mici de spate. Durerile de sold pot fi simtite de foarte multe ori in zona abdomenului sau a partii exterioare a soldului.
Cuprins articol
Cauzele durerii de sold
SusDaca un pacient de sex feminin se plange de dureri de sold, medicul, in primul rand, ia in considerare varsta pacientului si nivelul de activitate. Printre cele mai comune cauze de durere de sold la femei, amintim:
a. Artrita. Cele mai frecvente cauze ale durerilor cronice de sold la femei sunt artritele, mai ales osteoartritele, ce afecteaza multe persoane odata cu inaintarea in varsta. Durerile din artrita sunt resimtite de cele mai multe ori in partea din fata a coapsei sau in zona abdomenului.
b. Fracturile de sold. Fracturile de sold sunt frecvente la femeile mai in varsta, in special la cele cu osteoporoza (scaderea densitatii osoase). Simptomele unei fracturi de sold includ dureri mari, precum si imposibilitatea efectuarii miscrilor din articulatia soldului afectat- imposibilitatea mersului.
c. Tendinita si bursita. Multe tendoane din jurul soldului conecteaza muschii si oasele intre ele. Aceste tendoane pot deveni cu usurinta inflamate daca le suprasolicitati sau participati la activitati fizice intense. Una dintre cele mai comune cauze de tendinita in cazul articulatiei soldului, in special pentru atleti, este sindromul tractului iliotibial. O alta cauza frecventa a durerilor de sold la femei este bursita. Exista in partea osoasa a soldului niste saci lichizi umpluti, numiti perne bursae. Ca tendoanele, acesti saci pot deveni inflamati de la iritare sau o suprasolicitare, provocand dureri de fiecare data cand se misca articulatia soldului.
d. Hernia. In zona abdomenului, herniile inghinale si femurale – denumite uneori ca hernii de sport – pot provoca dureri anterioare (frontale). Femeile gravide pot fi sensibile la hernii inghinale datorita presiunii adaugate pe peretele abdomenului lor.
e. Probemele ginecologice. Durerile de sold la femei pot avea si cauze ginecologice. Endometrioza poate provoca sensibilitate pelviana, astfel ca unele femei descriu aceasta problema ca o durere de sold.
f. Durerile de spate sau durerile coloanei vertebrale, de asemenea, pot fi resimtite in regiunea feselor sau a soldului. Sciatica poate provoca dureri in partea din spate a soldului – durerea din sciatica poate incepe in partea inferioara a spatelui si poate ajunge pana la fese si chiar la nivelul picioarelor.
Artrita este o cauza frecventa a durerilor de sold . Mai mult de un sfert dintre adultii in varsta dezvolta dureri de tipul celor din coxartoza, ce ameninta mobilitatea – mersul mai incet, urcarea pe scari ingreunata. Termenul de ”artrita” este cuprins intr-un numar de conditii diferite, incluzand osteoartrita si bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida si artrita psoriazica. Medicul va efectua o serie de manevre specifice la nivelul articulatiilor soldului si va va recomanda un set de investigatii radiologice si de laborator cu scopul de a afla cauza durerilor de sold. Afland cauza, tratamentul poate fi orientat tintit, crescand astfel sansele ameliorarii durerii si mobilitatii. Cel mai frecvent tip de artrita este osteoartrita. Osteoartrita poate rezulta, de asemenea, ca urmare a unor traumaatisme.
Factori ce cresc riscul de osteoartrita includ:
1. Imbatranirea;
2. Obezitatea;
3. Deteriorarea sau diversele traumatisme la nivelul articulatiei;
4. Problemele structurale ale articulatiei
5. Artrita reumatoida.
Simptomele de osteoartrita se dezvolta lent, incepand cu rigiditate sau dureri in unul sau ambele oase ale soldului si in cele din urma sa devina suficient de dureroase pentru a impiedica diferite activitati normale (mersul pe jos sau urcatul scarilor).
Artrita reumatoida poate fi si ea o problema ce provoaca durere. Inflamatia poate aparea din cauza unei anomalii a sistemului imunitar. Poliartrita reumatoida este o boala cronica ce poate afecta intregul organism, nu doar soldurile. Aceasta incepe cu o umflare a mucoasei articulatiilor, numita mucoasa sinoviala si progreseaza pana la deteriorarea oaselor si a cartilajelor. Cauza artritei reumatoide nu este pe deplin inteleasa, desi un raspuns anormal al sistemului imunitar catre organism contribuie la boala.
Simptomele artritei reumatoide includ si:
a. Dureri ce cresc usor in intensitate in articulatiile simetrice;
b. Umflarea articulatiilor afectate;
c. Oboseala;
d. Rigiditate dimineata;
e. Dureri dupa o perioada de sedere;
f. Slabiciune;
g. Dureri musculare;
h. Anemie.
Diagnosticul precoce pentru artrita reumatoida este critic pentru mentinerea calitatii vietii. Medicamentele pot incetini progresia acestei boli.
Un tip mai putin comun de artrita care provoaca dureri articulare este artrita psoriazica, o complicatie a psoriazisului, boala inflamatorie a pielii.
Strategii pentru a usura disconfortul:
a. Pierdeti din greutate daca sunteti supraponderal pentru a usura greutatea care apasa pe articulatii;
b. Incercati analgezice, dar aveti grija si la dozele recomandate sau la atentionari;
c. Adresati-va medicului dumneavoastra care sa va ofere mai multe informatii despre suplimentele comune, cum ar fi glucozamina si condroitina.
d. Lucrati cu un kinetoterapeut pentru a face stretching si exercitii de flexibilitate;
Daca mobilitatea dumneavoastra este afectata, adresati-va medicului daca doriti sa beneficiati de ajutorul unui dispozitiv de asistenta pentru a va ajuta la mersul pe jos sau la alte activitati de zi cu zi. Discutati in detaliu optiunile pentru medicamentele de baza de pe prescriptia medicala, injectii sau interventiile chirurgicale cu medicul, astfel incat un plan de tratament sa fie adaptat nevoilor dumneavoastra.
Gestionarea durerii de sold
SusLucruri pe care le puteti face pentru a gestiona mai bine durerea de sold:
a. Exercitii – faceti exercitii dimineata pentru a pune muschii la lucru, pentru a fi activ.
b. Folositi gheata – impotriva artritei sau bursitei se poate folosi gheata, reducand astfel inflamatiile si ajutand impotriva durerilor de sold. Utilizati un pachet de gheata, infasurati-l intr-un prosop si asezati-l acolo unde simtiti durerea.
c. Utilizati caldura pentru artrita – incalzirea unui sold artritic cu un dus sau o baie fierbinte poate calma durerea. Nu utilizati caldura, in cazul in care durerea de sold este cauzata de bursita.
d. Consolidarea coapselor – acesta este un alt grup muscular ce contribuie la sustinerea soldurilor.
e. Faceti antrenamente in apa – inotul sau aerobicul in apa sunt exercitii minunate pentru articulatiile soldului. Exercitiile in apa va permit sa va consolidati muschii fara a depune presiune pe articulatii.
f. Evitati activitatile ce au un impact mare – sariturile pot face ca durerile de sold sa se agraveze. Mersul pe jos este o alegere mai buna.
g. Pierderea in greutate – daca aveti osteoartrita la sold care sa rezulte din uzura cartilajului, pierderea chiar si a catorva kilograme poate ajuta impotriva durerilor articulare si de sold.
h. Ascultati-va corpul – daca aveti artrita sau bursita, probabil ati observat ca exercitiile fizice va pot ajuta sa calmati durerea. In cazul in care soldul incepe sa doara in timpul unor anumite exercitii fizice si persista mai mult timp, acesta este un semn ca aveti nevoie de repaus si ca ar trebui sa va odihniti. Este normal sa simtiti dureri la o zi dupa exercitii, dar durerea nu trebuie sa persiste sau sa devina din ce in ce mai rea. De asemenea, in cazul in care va confruntati cu o durere ascutita, opriti activitatea dumneavoastra si discutati cu un medic sau cu un kinetoterapeut.
Daca treceti printr-o interventie chirurgicala majora de inlocuire a soldului, este foarte important sa va pregatiti in prealabil sa va cresteti sansele unui rezultat pozitiv si sa reduceti durerile de sold. Cel mai important lucru pe care il puteti face inainte de interventie este sa va asigurati ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu chirurgul ortoped. Aveti nevoie de un doctor cu care sa puteti vorbi si sa capatati incredere, astfel incat sa obtineti un sentiment de incredere. Inainte de a va inlocui soldul, veti fi evaluat de catre medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca sunteti suficient de sanatos pentru operatie.
Aceasta evaluare ar putea include o electrocardiograma, o radiografie toracica si diferite teste de sange. Medicul dumneavoastra va folosi aceste informatii pentru a stabili daca aveti un risc crescut de complicatii. Retineti ca anumite medicamente pe baza de plante, inclusiv suplimentele, pot creste riscul de sangerare si alte complicatii grave in timpul interventiei chirurgicale. Deci, asigurati-va ca atat medicul chirurg ortoped, cat si dumneavoastra sunteti constienti de toate medicamentele, suplimentele pe baza de plante pe care vi le administrati.
Inlocuirea soldului este o operatiune majora si exista posibilitatea de a avea nevoie de o transfuzie de sange in timp sau dupa operatie. Cu toate acestea, puteti incepe sa donati sange cu aproximativ patru saptamani inainte de operatie. Informati-va intrebandu-va medicul ce ar trebui sa faceti cu privire la cat de mult sange poate fi stocat in siguranta inaintea interventiei chirurgicale.
Barbatii cu probleme de prostata ar trebui verificati de un urolog inainte de interventia chirurgicala. Dupa ce va programati interventia chirurgicala de inlocuire a soldului, sunati medicul dentist. Daca aveti probleme cu dintii, ar trebui sa mergeti la un control. Infectiile de la un abces sau o alta infectie dentara se pot raspandi la sold, cauzand astfel complicatii grave.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Fractura de sold
- Durerea neuropata
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Anatomia soldului
- Luxatia congenitala de sold
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Durerile de genunchi
- Artroza soldului (coxartroza)
- Cauze comune ale durerii de sold la femei