10 mituri despre sciatica
Generalitati
SusMilioane de oameni din lumea intreaga sufera de afectiuni ale nervului sciatic - cel mai lung nerv din corpul uman. Acesta este localizat incepand din partea inferioara a spatelui si coboara spre picior pana spre gamba. Atunci cand acest nerv se inflameaza, se declanseaza un grup de simptome mentionate in literatura de specialitate sub denumirea de sciatica. Sciatica se refera la durerea, slabiciunea sau amorteala din zona piciorului.
Cuprins articol
Simptome
SusDurerea poate varia destul de mult, in sciatica. Poate fi resimtita sub forma unei furnicaturi usoare, durere surda sau senzatie de arsura. In unele cazuri, disconfortul este suficient de sever pentru a face o persoana incapabila sa se miste. Durerea poate sa apara atat pe partea anterioara cat si posterioara a piciorului. Unii oameni au o durere ascutita pe o parte a piciorului sau sold si amorteli in diverse zone. Manifestarile pot fi resimtite inclusiv in partea din spate a gambei sau talpa. Piciorul afectat va fi slabit.
Durerea debuteaza lent, dar se poate agrava in oricare din urmatoarele situatii:
- dupa ortostatism prelungit sau pozitie sezanda;
- pe parcursul noptii;
- atunci cand o persoana stranuta, rade sau tuseste;
- atunci cand persoana afectata se apleaca sau merge o distanta mare pe jos.
Medicul specialist va face un examen fizic in urma caruia se poate constata:
- slabiciunea piciorului in timpul flexarii acestuia sau a miscarii;
- reflexe anormale sau slabe;
- durerea apare atunci cand se ridica piciorul de pe masa de consultatie.
10 mituri despre sciatica
SusMitul 1: Sciatica este o boala
Sciatica nu este o boala ci un ansamblu de simptome, durerea fiind cel mai important dintre ele. Aceasta este resimtita de-a lungul nervului, incepand din partea inferioara a spatelui (zona feselor), gamba si calcai. Alte simptome includ amorteli, furnicaturi, senzatie de intepaturi de-a lungul nervului.
Mitul 2: Sciatica este cauzata doar de alunecarea unui disc
Desi alunecarea unui disc este cea mai frecventa cauza a sciaticii, aceasta nu este singura cauza. Cand un disc a alunecat sau este herniat, se va deplasa din pozitia sa normala si va apasa asupra radacinii nervoase provocand sciatica.
Alte cauze pot fi:
- boala degenerativa a discului lombar - o data cu imbatranirea discurile din partea inferioara a coloanei vertebrale devin slabe iar acest lucru provoaca iritatii ale radacinilor nervoase, rezultand durerea.
- stenoza lombara a coloanei vertebrale - in cazul stenozei coloanei vertebrale dimensiunea canalului se micsoreaza si radacinile nervoase sunt comprimate. Durerea este, de obicei, pozitionala - provocata de diverse tipuri de activitati: mersul pe jos, statul in picioare si se amelioreaza in pozitie culcat.
- spondiloza - o vertebra aluneca peste vertebra adiacenta, avand loc o compresie a nervilor spinali, soldata cu durere.
- traumatisme - impactul direct asupra nervilor spinali ca urmare a unei forte externe cum ar fi un accident, vatamare sau cadere ce lezeaza coloana vertebala poate declansa simptomele specifice sciaticii.
- sindromul piriformis - nervul sciatic, in mod normal, traverseaza muschiul piriformis din fesa. Dar in cazul a 15% dintre persoane acest traseu nu este cel corect: nervul sciatic este situat deasupra muschiului nu in interiorul acestuia. Cand muschiul este scurtat din cauza unor traume sau a suprasolicitarii, nervul sciatic este comprimat.
- tumori ale coloanei vertebrale - atunci cand o tumoare a coloanei vertebrale se dezvolta in partea inferioara a spatelui, nervii sunt comprimati, cauzand sciatica. Cauza este mai putin intalnita, totusi.
Mitul 3: Sciatica este ereditara
Scatica nu este ereditara si poate fi manifestata de oricine. Este rezultatul unei probleme a coloanei vertebrale inferioare care se poate dezvolta din diverse motive.
Mitul 4: Daca durerile piciorului nu sunt insotite de cele de spate, nu este vorba despre sciatica
Sunt rare situatiile in care pacientii au experimentat doar dureri de picior fara cele de spate sau ale coapsei. Totusi, durerea de picior semnaleaza ca ceva este in neregula cu acesta. Doar un examen clinic va putea dezvalui daca durerea provine de la coloana vertebrala. Pentru ca nervul sciatic traverseaza zona inferioara a spatelui si inclusiv picioarele, comprimarea nervilor din partea inferioara nu provoaca dureri lombare, dar poate determina durerea piciorului.
Mitul 5: Tratamentul este acelasi pentru toti bolnavii de sciatica
Ceea ce functioneaza pentru un pacient, posibil sa nu functioneze pentru altul, chiar daca ambii au aceleasi simptome. Cauzele durerii pot fi diferite de la un pacient la altui. Prin urmare, tratamentul trebuie sa se bazeze pe cauza problemei unui pacient si de raspunsul acestuia la medicamente.
Mitul 6: Chirurgia este singura modalitate de a trata sciatica
Este recomandabil sa se incerce la inceput metode ne-chirurgicale. Cu toate acestea, in unele cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a se evita complicatiile suplimentare, cum ar fi pierderea puterii musculare. Interventiile chirurgicale sunt recomandate atunci cand tratamentele conservatoare non-chirurgicale, nu au functionat.
Mitul 7: Repausul complet la pat este un tratament pentru sciatica
Pentru durerea initiala, este recomandat repausul la pat cateva zile. Cu toate acestea, excesul de inactivitate poate agrava durerea, exercitiile fizice si activitatea au rolul de a mentine sanatatea spatelui si de a intarii muschii locali. Exercitiile fizice contribuie la schimbul de nutrienti dintre discurile intervetrebrale si vasele mici de sange din jurul acestora, mentinand discurile sanatoase si prevenind eventualele prejudicii.
Mitul 8: Pentru sciatica este recomandat autotratamentul
Diagnosticul acestei conditii impune o evaluare aprofundata a coloanei vertebrale, alaturi de alte analize. Este important sa se apeleze la un expert si sa se detecteze cauza exacta a a dureriii inainte de a se incepe orice fel de tratament.
Mitul 9: Daca se foloseste tractiunea pentru revenirea in pozitie normala a discului care a alunecat din pozitia normala, sciatica se va vindeca
Nu exista suficiente dovezi si cercetari pentru a se demonstra ca tractiunea are vreun efect asupra unui disc alunecat din pozitia initiala. Un disc intervertebral nu revine in pozitia sa folosind forta.
Mitul 10: Sciatica este incurabila
Desi stabilirea exacta a cauzelor sciaticii este adesea dificila, o data ce acestea sunt identificate (cu ajutorul unui profesionist) sciatica poate fi vindecata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Beneficiile ultrasunetului in fracturi
- Durerile localizate la nivelul piciorului
- Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei)
- Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala
- Declansarea nasterii naturale: eficienta sau nu?
- Anatomia soldului
- Acupunctura
- Cauze comune ale durerii picioarelor
- Care sunt cauzele durerilor de picioare?