Romania are cel mai mare numar de persoane infectate cu virusul hepatitei C din Europa
Stire medicala
Ziua Mondiala a Hepatitei, sarbatorita in intreaga lume sub titulatura "Sunt eu numarul 12?", a fost marcata, la Bucuresti, prin evenimentul "Hepatita C - Abordare regionala si locala". In premiera pentru Romania, au fost prezentate studii privind prevalenta, incidenta si atitudinile fata de boala, tratament si acces la tratament. Studiile au fost realizate la nivel regional si local, in anul 2009.
Studiul "Hepatita C - prevalenta si probleme la nivel regional" a fost realizat in tarile Europei Centrale si de Est - Azerbaijan, Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia si Ucraina. Obiectivul cercetarii a constat in realizarea unei evaluari epidemiologice si economice a efectelor virusului Hepatitei C.
"Un astfel de studiu este extrem de util avand in vedere faptul ca discutam despre o boala pentru care estimarile nu sunt deloc incurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important in cresterea numarului de infectari cu virusul hepatitei C. Studiul a evidentiat faptul ca, in toate tarile supuse analizei, incidenta infectiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicata in grupul de varsta 30 - 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
In premiera la nivel local, studiul "Hepatita C - incidenta si constientizare" a vizat determinarea gradului de constientizare a gravitatii hepatitelor, a prevalentei si incidentei persoanelor expuse riscului. "Rezultatele studiului genereaza o imagine de ansamblu asupra datelor din teritoriu. Faptul ca 78% dintre persoanele nediagnosticate nu stiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C reprezinta un semnal de alarma. Nu trebuie sa uitam ca, avand o evolutie asimptomatica, diagnosticarea ajunge sa se faca in stadii avansate cand costurile de tratament cresc din cauza aparitiei complicatiilor”, a declarat prof. dr. Ioan Sporea.
"Datele rezultate in urma acestor studii conduc catre o directie clara. Mai precis, spre necesitatea luarii unor masuri imediate pentru diagnosticarea precoce. Este de neconstestat faptul ca infectia cu virusul hepatitei C reprezinta o problema de sanatate publica. Prin diagnosticare precoce, putem avea un dublu beneficiu - pacientul va putea sa intre in schema de tratament astfel incat sansele de insanatosire sa creasca. in acelasi timp, costurile de tratament se vor reduce prin evitarea tratarii complicatiilor - ciroza sau cancer hepatic", a declarat prof. dr. Serban Radulescu.
In Romania, tratamentul pentru hepatita cronica B sau C este compensat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru a intra in schema de tratament, pe baza dosarului medical pacientii intra pe listele de asteptare. "Accesul la tratament pentru hepatita cronica B sau C s-a imbunatatit in ultimii ani. Spre exemplu, prin comparatie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durata maxima a asteptarii de 2 - 3 ani (2008) la maxim 12 luni (2009). Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparenta a prelucrarii dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numarului pacientilor tratati in 2009 - cu 2.433 pentru hepatita cronica C si cu 655 pentru hepatita cronica B. Mai mult, pentru hepatita cronica C, va pot spune ca pentru prima data de la initierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%”, a declarat prof. dr. Oliviu Pascu.
Un test pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C costa numai 17 ron!
Despre Hepatita C
Hepatita C este o boala virala infectioasa, cauzata de virusul hepatitei C (VHC), care se manifesta prin inflamarea ficatului.
Hepatita C se transmite:
- prin sangele unei persoane infectate;
- prin fluide corporale;
- de la mama la fat (in timpul sarcinii sau al nasterii);
- prin utilizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni in contact cu sangele infectat si care sunt nesterilizate corect;
- folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura etc.);
- realizarea de piercinguri si tatuaje cu ace si instrumente nesterile;
- inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical);
- contact sexual neprotejat cu o persoana infectata.
Atentie in cazul hepatitei C:
- Nu exista vaccin;
- 60 - 70 % din cazuri sunt asimptomatice.
Estimarile arata ca:
- Sunt aproximativ un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C.
- Romania este tara cu cel mai mare numar de persoane infectate cu HCV din Europa.
Articole recomandate
- Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice!
- Hepatita B - Sa cunoastem realitatea!
- Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna
- Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
- Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome
- Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?
- Anemia din ciroza hepatica
- Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...