Hepatita - boala mainilor murdare
Ce este hepatita
SusHepatita reprezinta inflamatia ficatului, de diferite cauze. Cauzele pot fi de natura infectioasa sau neinfectioasa. Agentii infectiosi ce produc hepatita sunt virali sau parazitari, cele mai frecvente fiind hepatitele virale.
Cauzele non-infectioase includ anumite substante toxice sau hepatita autoimuna. Se cunosc 5 tipuri principale de hepatita, intalnite, diagnosticate si tratate in intreaga lume. Acestea sunt hepatitele A,B,C,D si E.
Cuprins articol
Hepatita misterioasa
SusIn data de 5 aprilie 2022, au aparut primele cazuri de hepatita necunoscuta, misterioasa, o noua forma de hepatita ce nu se incadreaza in cele 5 tipuri deja cunoscute. Primele 10 cazuri au fost raportate in Scotia, pacientii fiind copii de sub 10 ani. Pana in data de 8 aprilie, au mai fost identificate 74 de cazuri in Marea Britanie, iar pana in ziua de astazi au fost raportate, in total, peste 200 de cazuri. In incercarea stabilirii unui diagnostic, analizele de laborator au exclus virusurile hepatice A,B,C,D si E in cazul acestor copii.
Primii 10 copii diagnosticati sunt copii anterior sanatosi, fara malformatii congenitale, boli autoimune sau alte afectiuni, neaflati sub vreun tratament. Dintre cei 10, 9 copii au prezentat primele simptome in luna martie, iar un copil a raportat inceperea simptomelor inca din luna ianuarie.
Toti pacientii identificati initial, in Scotia si Marea Britanie, au necesitat tratament si spitalizare. Unele cazuri au necesitat transplant hepatic. Copiii au varste cuprinse intre 11 luni si 10 ani. Niciun copil nu a avut calatoritul in strainatate ca factor de risc, iar copiii nu apartineau aceleiasi familii sau comunitati.
Cum se manifesta noua forma de hapatita?
SusPrimele 10 cazuri au fost descoperite intamplator, intrucat copiii au ajuns la spital din alte motive. Acestia au prezentat manifestari gastro-intestinale care au ajuns atat de severe incat s-a necesitat spitalizarea. In timpul investigatiilor, s-a demonstrat si confirmat inflamatia ficatului, prin examinari clinice si paraclinice. Debutul simptomelor a fost, pentru majoritatea, insidios, treptat, cu evolutie in severitatea simptomelor.
Semne si simptome
SusSimptomele prezente in majoritatea cazurilor, pentru care s-a apelat la ajutor medical, sunt:
• Diaree
• Scaun modificat: decolorat, moale, in cantitate mare
• Varsaturi
• Dureri abdominale
• Lipsa poftei de mancare
• Oboseala accentuata, inexplicabila
Majoritatea pacientilor nu au avut febra.
De asemenea, semnul characteristic afectiunilor hepatice, icterul, a fost prezent in multe cazuri. Icterul reprezinta colorarea in galben a pielii si a mucoaselor, fiind vizibil initial la nivelul conjuctivei si a sclerei ochiului (albul ochiului). Astfel, atunci cand se coloreaza intr-o nuanta de galben ochii si pielea, pacientul are icter. Icterul apare datorita unor compusi din ficat ce nu sunt metabolizati corespunzator si se depun la nivelul pielii si mucoaselor.
Este important ca parintii sa isi priveasca cu atentie copilul, sa ii analizeze eventualele simptome si sa observe atunci cand apar anumite modificari gastro-intestinale sau atunci cand apare icterul.
In ceea ce priveste analizele de laborator efectuate celor 10 copii, toti au avut enzime hepatice crescute. Enzimele hepatice includ proteine precum ASAT si ALAT, care atunci cand au valori crescute, indica o afectiune hepatica inflamatorie. Valoarea acestora era de peste 500UI/L.
Testele de laborator specifice pentru identificarea virusurilor hepatice HAV, HBV, HCV au fost negative, cee ace ne exclude diagnosticul de hepatita A,B,C,D si E.
Cauze posibile
SusDesi agentul sau agentii etiologici ai acestei hepatite sunt inca necunoscuti, iar studiile stiintifice sunt inca in desfasurare, s-a observat un posibil factor favorizant.
La o parte dintre acesti copii, s-a identificat prezenta unui virus din familia adenovirusurilor, numit adenovirus 41. Adenovirusul este in mod normal asociat cu infectiile respiratorii si gastrointestinale, in special in randul copiilor. Este foarte rar ca acest virus sa produca leziuni hepatice. Mai mult decat atat, infectiile cu adenovirus sunt infectii blande, ce nu necesita aproape niciodata spitalizare. Adenovirusul poate produce simptome precum diaree usoara si varstauri, neexistand dovezi ca ar putea produce hepatita.
Adenovirus 41 nu a fost gasit in toate cazurile, dar a fost prezent in suficiente cazuri pentru a fi luat in considerare in studii viitoare.
In acelasi timp, cercetatorii spun ca adenovirusul ar putea fi o tulpina noua, poate fi asociata cu o toxina sau cu factori de mediu ce duc la inflamatie hepatica.
Legatura cu COVID-19
SusInfectia in antecedente cu virusul Sars-Cov2 nu a reprezentat un factor favorizant relevant, intrucat doar 3 din 10 pacienti au fost infectati.
Medicii spun insa ca, in timp ce infectia nu este baza problemei acestor copii, pandemia poate avea un efect major.
Copiii au fost izolati si protejati timp de 2 ani, in medii in care s-au intalnit putin sau deloc cu agenti infectiosi. Astfel, imunitatea lor nu s-a dezvoltat la nivel maxim, iar organismul nu stie sa lupte impotriva tuturor infectiilor. Odata incheiata pandemia, incepe expunerea acestor copii la diversi factori de mediu si agenti infectiosi, ceea ce ii poate face susceptibili la infectii noi, necunoscute, cu agenti etiologici neidentificati in trecut. Din acest motiv, se considera ca aceasta hepatita afecteaza preponderent copiii, de varste cat mai mici, desi acest lucru nu exclude cazuri posibile si in randul adultilor si varstnicilor.
Modalitati de transmitere
SusAvand in vedere numarul mic de cazuri si lipsa legaturii directe dintre acesti copii, nu s-a putut inca demonstra cum ca ar exista o cale de transmitere directa, prin contact inter-uman. In timp ce cunoastem virusurile ce produc tipurile clasice de hepatita, iar astfel le putem cauta in lichide biologice si alte surse de transmitere, nu cunoastem agentul cauzator al acestei hepatite, ceea ce face calea de transmitere un mister.
Cercetatorii sustin insa ca deocamdata, hepatita noua nu se transmite pe cale aeriana sau prin contact inter-uman direct, dar studiile trebuie sa demonstreze acest fapt.
Cazuri in Romania
SusIn tara noastra a aparut un singur caz pana in acest moment, fiind vorba despre o fetita de 5 ani. Aceasta are istoric medical de boala Wilson, iar noua forma de hepatita a dus la instalarea insuficientei hepatice. Pacienta a necesitat si a trecut, cu succes, prin operatia de transplant hepatic, desfasurata la Institutul Clinic Fundeni.
Concluzie
SusDesi este o forma noua de hepatita, despre care nu se cunosc toate aspectele medicale, medicii indeamna parintii sa nu se panicheze. Sfatul acestora, pentru parinti, este ca acestia sa isi observe copilul si sa raporteze simptome gastro-intestinale sau colorarea in galben a pielii si a sclerei. Daca copilul dumneavoastra prezinta astfel de simptome, mai usoare sau mai severe, apelati la un medic specialist pediatru si ramaneti informat din surse oficiale, stiintifice.
Bibliografie:
https://www.uab.edu/news/health/item/12805-new-adenovirus-strain-potentially-linked-to-pediatric-hepatitis-outbreak-in-alabama
https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/acute-hepatitis-of-unknown-aetiology---the-united-kingdom-of-great-britain-and-northern-ireland
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
Articole recomandate
- Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale
- Virusul hepatitei A poate supravietui timp de pana la 4 ore pe varfurile deg ...
- Enterobius vermicularis (oxiurii)
- Cele mai cunoscute boli ale copilariei
- 5 masuri uzuale pentru prevenirea imbolnavirii
- Dictionar medical de confuzii in bolile digestive
- Informatii esentiale despre biopsia hepatica
- Hepatitele
- Insuficienta hepatica