Hepatita B - Sa cunoastem realitatea!
Generalitati
SusFiti informati!
Testati-va!
Fiti siguri!
Stiati ca
- Hepatita B este determinata de un virus si este cea mai frecventa cauza a aparitiei cancerului hepatic ?
- Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat infectia HIV1 si este a zecea cauza de mortalitate din intreaga lume ?
- Peste un milion de oameni din intreaga lume mor, in fiecare an, din cauza acestei boli ?
- Doua miliarde de oameni au fost infectati cu virusul hepatitei B in intreaga lume ?
- 90 % dintre cei infectati acut se vor vindeca complet ?
- 400 de milioane de oameni prezinta forma cronica a hepatitei B si vor ramane cu aceasta boala pentru tot restul vietii ?
- In Romania aproximativ 1 milion de oameni sunt infectati cronic cu virusul hepatitei B ?
Cuprins articol
- Generalitati
- Hepatita B si Ficatul dvs.
- Cum raspunde ficatul infectiei?
- Care sunt cauzele infectiilor hepatice?
- Simptomele Hepatitei B
- Factori de risc
- Care sunt consecintele asupra sanatatii ale unui ficat infectat cu VHB?
- Metode de prevenire a raspandirii hepatitei B
- Care sunt optiunile de tratament disponibile?
- Testati-va: Este simplu
- Citeste pe aceeasi tema
Hepatita B si Ficatul dvs.
SusDeci…ce este exact hepatita B ?
Hepatita B este determinata de un virus foarte contagios care ataca ficatul.
Ficatul este unul dintre organele cele mai mari si mai importante din organism fiind activ implicat intr-o mare varietate de procese vitale.
Din pacate, complicatiile bolii hepatice implica in general simptome vagi sau niciun simptom, ramanand adesea nedepistate mai multi ani la rand. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supravietuire a organismului si pot duce, in cele din urma, la complicatii grave cum ar fi cancer hepatic, insuficienta hepatica si, in final, deces.
Ficatul sustine functiile vitale ale organismului. Fiind cel mai mare organ solid din corp, ficatul este format din milioane de celule hepatice, denumite hepatocite, si la adulti are o greutate de aproximativ 1,3 - 1,8 kg. Ficatul functioneaza ca parte a sistemului digestiv, asigurand energia, filtrarea si capacitatea de stocare a organismului. Aproape toata cantitatea de sange din organism trece prin ficat care sintetizeaza nutrientii si alte substante necesare astfel incat organismul sa le poata folosi sau elimina mai usor.
Cele mai importante functii ale ficatului includ:
- Producerea bilei, substanta chimica folosita in digestia alimentelor
- Stocarea a peste jumatate din rezervele de agenti anti-bacterieni din organism care combat infectiile
- Filtrarea si indepartarea resturilor organice, medicamentelor si substantelor toxice din sange
- Producerea proteinelor care asigura coagularea sangelui ,oprind astfel sangerarea cauzata de taieturi sau rani
- Controlul nivelului de colesterol din sange
- Stocarea rezervelor de vitamine si minerale
Cum raspunde ficatul infectiei?
SusOrice infectie hepatica va duce la inflamatia ficatului si afectarea capacitatii sale de a-si indeplini functiile vitale.
Complicatiile pot fi asociate cu o capacitate scazuta a organismului de a lupta impotriva infectiilor, ducand la formarea unui tesut cicatrizat moale spre moderat, cunoscut sub numele de fibroza si a unui tesut cicatrizat nodular, cunoscut sub numele de ciroza.
Este foarte important de stiut ca adeseori bolile hepatice nu prezinta semne sau simptome specifice, iar complicatiile hepatice pot ramane nediagnosticate multi ani.
Care sunt cauzele infectiilor hepatice?
SusDesi exista multe tulburari ale ficatului – provocate de virusuri, boli genetice, obezitate sau consum excesiv de alcool – Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului.
Hepatita B este cauzata de virusul hepatitic B (VHB).
Peste doua miliarde de oameni din intreaga lume au fost diagnosticati pe baza de dovezi care atesta ca au prezentat in trecut aceasta infectie. In multe cazuri, infectia acuta se vindeca spontan fara complicatii pe termen lung. Totusi, poate evolua catre o afectiune cronica sau pe intrega durata a vietii pentru care nu exista vindecare.
In timp ce prevalenta hepatitei cronice difera in functie de modul de transmitere si de varsta persoanelor in momentul dobandirii infectiei, in jur de 10 % din cazurile de infectie acuta intalnite la adulti vor evolua catre infectii cronice.
In jur de 400 milioane de oameni din intreaga lume sufera de hepatita cronica B.
Simptomele Hepatitei B
SusCum afli daca ai hepatita B?
Hepatita B este cunoscuta drept “ucigasul silentios” deoarece, adesea, nu prezinta niciun simptom specific.
Multi oameni nu stiu ca au virusul decat dupa ani de zile, cand au aparut deja leziuni hepatice.
Doar 30% dintre indivizi prezinta semne sau simptome. Cele mai frecvente simptome includ:
- Febra
- Stari de oboseala
- Dureri musculare
- Lipsa apetitului
- Dureri abdominale
- Piele sau ochi galbeni (icter)
Factori de risc
SusCum se transmite hepatita B?
Hepatita B se transmite cel mai usor de la o persoana infectata la alta persoana prin sange sau secretiile organismului.
Oricine poate fi infectat cu virusul hepatitei B.
Virusul Hepatitie B (VHB) se transmite interuman prin contact cu sangele infectat sau cu secretiile organismului. Modul cel mai frecvent de transmitere difera in functie de regiunea geografica. in Europa de Vest, virusul este transmis pe cale sexuala de la o persoana infectata dar si prin folosirea in comun a acelorasi ace si seringi. in schimb, in Asia si in Orientul Mijlociu, VHB este cel mai adesea transmis de la mama la copil si in comunitatile de copii. Alte cai frecvente de transmitere includ folosirea in comun cu persoanele infectate a obiectelor de igiena personala, cum ar fi periuta de dinti sau aparatul de ras, precum si utilizarea echipamentelor nesterile pentru piercing corporal si tatuaje. Mamele infectate pot transmite virusul copiilor lor in timpul nasterii, dar si personalul medical care a intrat in contact cu sangele infectat prin inteparea accidentala cu ace este, de asemenea, expus riscului de infectie.
Persoanele expuse unui risc crescut sunt:
- Copii nascuti de mame infectate
- Persoanele care folosesc in comun aceleasi ace si seringi
- Persoanele care fac sex neprotejat
- Persoanele care folosesc in comun obiecte de igiena personala (ex. Periuta de dinti sau aparatul de ras)
- Personalul medical care a intrat in contact cu sangele prin inteparea accidentala cu ace contaminate
- Cei care calatoresc in tari in care boala este foarte raspandita si care se angajeaza in activitatile enumerate mai sus
Care sunt consecintele asupra sanatatii ale unui ficat infectat cu VHB?
SusCele mai multe dintre persoanele care sufera de hepatita B nu prezinta semne sau simptome specifice, dar sunt supuse unui risc foarte mare de a dezvolta ciroza sau cancer hepatic. De fapt, 15-25 % dintre acestea mor din cauza complicatiilor bolii hepatice cauzate de VHB.
Ciroza, inlocuirea tesutului normal al ficatului cu tesut conjunctiv cicatrizat, se dezvolta in cativa ani din cauza leziunilor sau infectiei pre-existente a ficatului. in cele din urma, ciroza duce la insuficienta hepatica din cauza faptului ca tesutul hepatic afectat moare, iar capacitatea ficatului de a functiona se micsoreaza.
Pe langa ciroza, hepatita B este responsabila de 80 % din cazurile de cancer hepatic care este aproape intotdeauna mortal. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca hepatita B este a zecea cauza de mortalitate din intreaga lume.
Metode de prevenire a raspandirii hepatitei B
SusDepistarea infectiei cu VHB este importanta nu numai din cauza consecintelor asupra sanatatii individului, dar si pentru ca persoanele infectate pot raspandi boala intrucat nu stiu ca o au in organism. In cele din urma, prevenirea raspandirii hepatitei B necesita intelegerea factorilor de risc si evitarea situatiilor care pot duce la expunerea la virus.
Fiti siguri: Luati masuri impotriva Hepatitei B
Daca nu sunteti infectati cu virusul, luati masurile necesare pentru a va proteja:
- Evitati situatiile care va expun riscului de infectie.
- Vaccinarea este modul principal de prevenire a raspandirii hepatitei B. Consultati-va medicul pentru a afla daca va puteti vaccina.
- In Romania, Programul National de Imunizare impotriva Hepatitei B functioneaza din anul 1994. Astfel, in cadrul acestui program, toti copiii sunt vaccinati impotriva hepatitei B in primele zile de la nastere. Pentru adulti insa, exista vaccinuri disponibile in farmacii, contra-cost.
Daca sunteti infectat cronic cu virusul hepatitei B, exista mai multe tratamente care pot supresa virusul, cum ar fi:
- Antivirale: medicamente care actioneaza reducand replicarea virusului hepatitei B (crearea de noi copii ale virusului)
- Interferoni: medicamente care actioneaza stimuland sistemul imunitar pentru a lupta impotriva virusului hepatitei B
- Hepatita cronica B nu poate fi vindecata, tratamentul ajuta la mentinerea incarcaturii virale la nivele foarte scazute in sange si prevenirea complicatiilor bolii hepatice pe termen lung
Care sunt optiunile de tratament disponibile?
SusHepatita cronica B nu se poate vindeca spontan, dar exista tratamente care ajuta la prevenirea dezvoltarii complicatiilor severe sau a complicatiilor care pun in pericol viata pacientilor.
Unele medicamente actioneaza prin cresterea raspunsului sistemului imunitar la infectie. Alte medicamente actioneaza interferand direct cu procesul prin care virusul se inmulteste in celula, reducand cantitatea de copii ale virusului din sange.
Obiectivele tratamentului includ:
-Reducerea cantitatii de virus din sange
-Mentinerea unor nivele cat mai scazute de-a lungul timpului
Optiunile de tratament trebuie discutate intotdeauna cu medicul dvs. care va poate explica importanta obiectivelor tratamentului.
Testati-va: Este simplu
SusSingurul mod de a afla daca aveti hepatita B este sa va faceti un test.
Printr-un simplu test de sange, veti afla daca sunteti infectat, iar medicul dvs. va avea informatii despre modul in care virusul va afecteaza sanatatea.
Daca aveti hepatita B, medicul dvs. va poate recomanda mai multe investigatii pentru a afla cat de afectat este ficatul dvs.
Luati o decizie astazi:
Intrebati medicul dvs. despre testele de diagnostic pentru hepatita B
Daca ati fost diagnosticat cu hepatita B, organizatii cum este Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania pot oferi resurse educationale si de sustinere pentru persoanele cu hepatita cronica.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Informatii esentiale despre biopsia hepatica
- Hepatitele
- Insuficienta hepatica
- Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurg ...
- Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice!
- Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna
- Encefalopatia hepatica sau coma hepatica
- Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome
- Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?