Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat
Factori care cresc riscul de boli hepatice
SusFicatul este organul care ajuta la procesul de digerare al mancarii, la asimilarea substantelor nutritive, cat si la detoxifierea organismului.
Unele persoane sunt mai predispuse la afectiuni ale ficatului.
Cei care fumeaza, persoanele care fac exces de alcool si cei care au o alimentatie nesanatoasa au un grad mai ridicat de risc.
Riscul creste si in cazul celor care intretin contacte sexuale neprotejate, in cazul persoanelor care sufera de obezitate, dar si la persoanele care au un indice crescut al nivelului de colesterol rau LDL si al trigliceridelor in sange.
Factorii genetici pot fi si ei de vina in aparitia bolilor de ficat, din cauza unor mutatii care apar in anumite gene.
Cuprins articol
Cel mai adesea, bolile hepatice se manifesta prin icter, stari de oboseala, greata, varsaturi, iritatii ale pielii, aparitia de pete pe piele, pierderea apetitului sau pierderea inexplicabila de kilograme. Mai pot aparea dureri abdominale.
Este important ca afectiunile ficatului sa fie diagnosticate din timp, iar pacientul sa urmeze tratamentul prescris de medic. Lasate netratate, acestea pot duce la cancer hepatic (ciroza).
Ciroza este o afectiune hepatica grava care reprezinta distrugerea progresiva a tesutului si pierderea functiilor ficatului.
Exista forme de ciroza compensate, in care rata de supravietuire este de pana la 12 ani si ciroza decompensata, cu rata de supravietuire de doi-trei ani.
Afectiuni hepatice care pot duce la ciroza
SusHepatita de tip C este o infectie care duce la scaderea functiei hepatice. Deoarece simptomele apar in stadii avansate, i se mai spune si ucigasul tacut.
Odata ce au fost diagnosticati, bolnavii trebuie sa respecte intocmai tratamentul recomandat de medic, pentru ca boala sa nu evolueze in cancer hepatic.
Si hepatitele cu virusurile A si B pot duce la aparitia cancerului hepatic. Exista si hepatita autoimuna, boala cronica, ce duce la inflamarea ficatului.
Afectiunea trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu se agraveze si sa nu favorizeze aparitia cancerului hepatic.
Tratamentul hepatitei autoimune este alcatuit din medicamente care incetinesc sistemul imunitar hiperactiv, care este de vina pentru aparitia afectiunii.
Steatoza hepatica este o alta afectiune care trebuie tinuta sub control, pentru ca, in lipsa tratamentului si a unui stil de viata sanatos, poate duce la aparitia cirozei hepatice.
Ultimele statistici arata ca aproximativ 20% din populatia tarii este afectata de aceasta boala. In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune nu prezinta niciun simptom. De aceea, este important sa efectuezi un set de analize medicale de rutina.
Persoanele diagnosticate cu boala ficatului gras trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat, sa evite grasimile si prajelile si sa faca miscare. O alta masura este renuntarea la fumat si la alcool.
Ciroza hepatica mai poate fi cauzata de steatohepatita nonalcoolica. Boala apare din cauza acumularii de grasimi in exces in ficat.
Afectiunea este mai intalnita la persoanele obeze, la cei care au colesterolul marit si la cei care sufera de diabet zaharat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Aspecte esentiale despre ficat
- Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul
- Afla cat de sanatos este ficatul tau!
- 7 semne care arata ca ai probleme cu ficatul
- Obiceiuri daunatoare ficatului
- Influenta bolii parodontale in afectiunile cardiovasculare
- Simptomele sistemului imunitar slabit
- Virusul hepatitei A poate supravietui timp de pana la 4 ore pe varfurile deg ...
- Hepatita D: cauze, simptome si tratament