Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamente pentru hemoroizi

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Clinica: Fortius Medical

Generalitati

Sus
Tratamente pentru hemoroizi

Hemoroizii sunt prezenti in mod normal la majoritatea oamenilor, fiind localizati in jurul anusului si a rectului (partea inferioara a tractului digestiv).

Printre manifestarile acestora se numara inflamatia, senzatia de mancarime, durere a venelor umflate din canalul anal, arsura.

Cand sunt prezente aceste simptome este important sa se urmeze medicatia sau terapia recomandata de medic, cat mai curand posibil.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratamente
  3. Remedii naturale pentru hemoroizi
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tratamente

Sus

- Simptomele cazurilor usoare de hemoroizi includ: disconfort, mancarime, inflamatie a pielii. Tratamentul care ar putea determina ameliorarea temporara a disconfortului ar putea sa constea in utilizarea de creme, unguente si analgezice. Aceste optiuni pot fi eficiente in crizele rare de durere sau simptome asociate cu hemoroizii necomplicati.

- Ligatura cu banda de cauciuc este un tratament pentru hemoroizii mai mari, care presupune legarea hemoroidului cu o banda de cauciuc, pentru ca acesta sa nu mai fie alimentat cu sange. Astfel, hemoroidul isi va micsora marimea, se va usca si va cadea sau va disparea treptat. Aceasta optiune de tratament poate fi una dureroasa, intrucat va presupune presarea zonei afectate.

- Utilizarea de preparate injectabile sau scleroterapia presupune injectarea unei substante chimice in tesutul hemoroizilor, care va provoca o contractie a zonei afectate, similar ca in cazul ligaturii cu banda de cauciuc. Acest tratament nu este o solutie permanenta si este mai degraba indicata ligaturarea cu banda de cauciuc, daca ati fost diagnosticat cu hemoroizi cronici.

- Caldura, laserul, impulsurile electrice - Acestea ar putea reprezenta alte metode prin care hemoroizii ar putea fi tratati. Tehnicile presupun cauterizarea si cicatrizarea zonei afectate. Principalul dezavantaj al acestui tip de tratament este ca posibilitatea de recurenta este mai mare decat in cazul folosirii ligaturarii cu banda de cauciuc.

- Interventia chirurgicala - Operatia pentru tratarea hemoroizilor este aleasa atunci cand toate celelalte cai de atac nu remediaza eficient si permanent hemoroizii.

Hemoroidectomia prespune realizarea unei mici taieturi in zona anala pentru eliminarea hemoroizilor. Acest tratament este mai dureros decat alte tratamente si necesita o perioada mai lunga de vindecare. De aceea, este indicat sa se foloseasca alte optiuni de tratament pentru hemoroizi inainte de a alege interventia chirurgicala.

- Hemoroidectomia capsata - In cazul acestei tehnici sunt folosite capse pentru a elimina tesutul hemoroidal in loc de a-l taia. Tratamentul acesta este mai putin invaziv si mai putin dureros decat interventia chirurgicala. Capsarea poate opri alimentarea cu sange a hemoroizilor si ii va mentine sub control.

Comparativ cu alte tipuri de tratamente si aceasta optiune este una mai riscanta. Dezavantajul major al acestui tratament il presupune faptul ca hemoroizii pot prolapsa, fapt ce va interfera cu indepartarea completa a zonei afectate.

Remedii naturale pentru hemoroizi

Sus

1. Fibrele - Fibrele si-au demonstrat in mod constant efectele benefice in ameliorarea hemoroizilor si a sangerarii. Acestea pot inmuia scaunul si pot creste volumul sau, fapt ce va reduce incordarea din timpul eliminarii. Exista multiple moduri prin care puteti adauga in dieta dumneavoastra mai multe fibre. Incepeti prin consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale si legumele.

Psyllium este un supliment de fibre sub forma de praf ce ar putea reprezenta o alta optiune, ieftina si disponibila (o lingurita de psylliu se va adauga in apa, iar apoi se va bea alt pahar de apa). Semintele de in sunt la fel de bune pentru tratarea hemoroizilor. Indiferent de sursa de fibre, este important sa beti suficienta apa pentru a evita agravarea constipatiei.

2. Bioflavonoide - Bioflavonoidele sunt compusi din plante care au rolul de a actiona prin stabilizarea si consolidarea peretilor vaselor de sange si prin diminuarea inflamatiei. S-a dovedit ca acestea amelioreaza disconfortul anal si durerea. In plus, diminimeaza scurgerile anale din timpul unei crize acute de hemoroizi.

Efectele secundare ale bioflavonoidelor sunt destul de rar intalnite si destul de blande, fapt ce le face un tratament indicat pentru hemoroizi, inlcusiv a celor din timpul sarcinii. Cele mai importante flavonoide se gasesc in citrice, dar si in diverse tipuri de suplimente alimentare.

3. Unguent, solutii sau tampoane cu alun vrajit - Aceastea se fabrica din frunzele si scoarta de copac ale plantei numita hamamelis virginiana. Planta nu se va folosi pe cale interna, in schimb, se pot aplica local pe zona anala, sub forma de lichid distilat, unguent sau tampoane. Alunul vrajit are proprietatea de a reduce sangerarea provocata de hemoroizi, actionand ca un anstringent. Acesta poate ameliora durerile, mancarimile si inflamatia asociate cu hemoroizii.

4. Ghimpele paduret - Planta are un istoric indelungat in utilizarea traditionala pentru tratarea hemoroizilor si a varicelor. Aceasta este folosita si in cazul circulatiei venoase slabe. Desi oamenii de stiinta nu au confirmat eficacitatea ghimpelui paduret, acesta are proprietati antiinflamatorii si actioneaza prin constructia venelor. Astfel, este imbunatatita rezistenta venelor si este diminuata inflamatia tesutului. Compusul activ se numeste ruscogen.

Ghimpele paduret poate fi utilizat sub forma de capsule sau ceai. Ceaiul are un gust usor amar, de aceea ar fi recomandabil sa fie indulcit inainte de consum. Planta si-a dovedit eficacitatea si cand a fost aplicata local sub forma de unguent sau comprese.

Totusi, ghimpele paduret nu ar trebui sa fie utilizat de catre persoanele cu hipertensiune arteriala, hiperplazie benigna de prostata, de catre femeile gravide sau cele care alapteaza sau persoanele care folosesc alfa blocante, decat cu acordul medicului.

5. Castan salbatic sau porcesc - Planta este adesea recomandata in cazul circulatiei venoase deficitare sau in cazul insuficientei venoase cronice. In medicina populara este folosita pentru ameliorarea inflamatiei si a consolidarii peretilor vaselor de sange. Compusul activ se considera a fi aescinul.

Castanul porcesc poate fi consumat sub forma de ceai, capsule sau aplicatii externe (comprese). Oamenii care au alergie la planta, cele cu tulburari hemoragice sau persoanele care utilizeaza anticoagulante nu ar trebui sa utilizeze castanul porcesc. Se vor folosi doar semintele sau scoarta ramurilor tinere, intrucat alte parti ale plantei sunt otravitoare.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate