Hemoroizii - factori de risc
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
Generalitati
SusTermenul de hemoroizi este utilizat frecvent pentru a denumi simptomele cauzata de catre acestia. Hemoroizii sunt prezenti si la indivizii sanatosi, inca din viata intrauterina, fiind pernute vasculare situate in partea inferioara a rectului si anusului. Acestia se maresc si inflameaza ca urmare a presiunii crescute asupra lor, de obicei in urma incordarii din timpul eliminarii scaunului.
O alta cauza ar fi presiunea uterului destins asupra hemoroizilor, din ultimele trimestre de sarcina.
Cuprins articol
- Generalitati
- Inaintarea in varsta
- Alcool
- Intretinerea de relatii sexuale anale
- Cofeina
- Prostatita cronica
- Ciroza hepatica si bolile hepatice
- O alimentatie saraca in fibre
- Epiziotomia
- Ereditatea sau genetica
- Cresterea presiunii intraabdominale
- Obiceiuri intestinale neregulate
- Lipsa exercitiilor fizice sau sedentarismul
- Hidratarea insuficienta
- Obezitatea
- Igiena anala improprie
- Fumatul
- Citeste pe aceeasi tema
Inaintarea in varsta
SusFibrele din care sunt constituiti muschii sfincterului anal fac parte dintr-o plasa de tesut conjunctiv, care sustine fibrele musculare, mucoasa anala si canalul anal. Studiile au demonstrat ca in cazul oamenilor in varsta, raportul dintre tesutul conjunctiv si cel muscular creste.
Se considera ca, aceasta schimbare de raport creste slabiciunea sfincterului si a mucoasei canalului anal si are tendinta de a incuraja pernutele anale sa se extinda din canalul anal, determinand astfel simptomatologia specifica.
Alcool
SusAlcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca incurajeaza organismul sa elimine mai multa apa decat este nevoie. Acesta actioneaza prin oprirea productiei hormonului antidiuretic, iar persoana in cauza va simt nevoia sa urineze mai des, devenind deshidratata. De asemenea, alcoolul absoarbe apa din scaun, fapt ce poate determina uscarea scaunului si declansarea constipatiei.
In plus, consumul excesiv de alcool poate duce la diaree, un factor care contribuie la formarea hemoroizilor. Diareea indusa de alcool este reactia organismului la introducerea de toxine in organism, alcoolul fiind toxic pentru tesuturile vii din organism.
Intretinerea de relatii sexuale anale
SusFunctia rectului si a canalului anal, dar si a tesuturilor de sprijin din jur este de a pastra si a impinge in exterior materiile fecale din organism. Aceasta actiune complexa ar putea presupune deteriorarea cu usurinta a tesutului sensibil, de catre scaunul tare.
Sexul anal presupune o actiune constanta si nenaturala de penetrare a rectului si anusului. Tesutul este supus la presiune si forta intr-o directie la care acesta nu este proiectat, iar riscul leziunilor este ridicat. In plus, actul sexual anal poate distruge tesuturile, incluzand deteriorarea structurilor care sustin pernele anale. P
Cofeina
SusCofeina consumata in exces poate agrava sau da nastere la hemoroizi in doua moduri. In primul rand, cofeina este un diuretic, ceea ce inseamna ca aceasta va incuraja eliminarea de urina, ramanand in organism mai putina apa disponibila pentru scaun. Astfel, scaunul se va intari si va exista un risc major de constipatie. Scaunul intarit va trece prin pernele anale slabite, prin canalul anal.
Acest fapt va contribui la deteriorarea crescuta a tesuturilor conjunctive care sustin pernele anale, precum si la deteriorarea tesutului de suprafata al hemoroizilor, avand loc sangerarea. Cofeina creste fluxul de sange, rezultand extinderea venelor si cresterea presiunii vasculare. Ca atare se amplifica riscul aparitiei hemoroizilor. Exemple de surse alimentare care contin cofeina sunt: cafeaua, bauturile racoritoare, ceaiul, bauturile energizante si ciocolata.
Prostatita cronica
SusProstatita cronica sau prostata marita a fost asociata cu o incidenta mai mare a aparitiei hemoroizilor. Conform unui studiu, cresterea a fost de 45%. In cadrul aceluiasi studiu, s-a constatat o crestere cu 300% a venelor testiculare (varicocel). Evident ca venele inflamate influenteaza venele care iriga tesuturile hemoroidale, dar nu se poate spune daca prostata marita este direct responsabila de o astfel de crestere in dimensiune a venelor testiculare.
Ciroza hepatica si bolile hepatice
SusCiroza hepatica este o afectiune in cazul careia ficatul a fost deteriorat in urma consumului de alcool, afectiuni cardiace sau infectii cu virusurile hepatitice. Intrucat sangele care se intoarce de la tesuturile anorectale este procesat de ficat, orice obstacol va determina o contrapresiune asupra structurilor vasculare de la nivelul hemoroizilor.
Aceasta contrapresiune rezulta in urma hipertensiunii portale. Conditia reduce capacitatea venelor de a-si mentine forma si marimea si incurajeaza inflamatia venelor. Desi hipertensiunea portala nu este considerata mecanismul prin care se formeaza hemoroizii aceasta are un rol important in sanatatea vasculara. Intrucat hemoroizii sunt vene inflamate, se considera ca ciroza hepatica are o contributie asupra acestora.
O alimentatie saraca in fibre
SusConsistenta scaunului este un indicator fundamental al formarii hemoroizilor si iritatiei. Persoanele care au diete sarace in fibre au riscuri mai mari sa experimenteze simptomele produse de inflamatia hemoroizilor. Fibrele sunt alcatuite din carbohidrati complecsi, care nu sunt usor de digerat, absorb apa si cresc consistenta scaunului, acesta fiind mai usor de eliminat, fara sa traumatizeze tesuturile de la nivelul rectului si canalului anal.
De asemenea, se recomanda consumul crescut de fructe si legume proaspete, precum si evitarea utilizarii de laxative, intrucat majoritatea irita canalul anal, in ciuda efectului promis.
Epiziotomia
SusAceasta este o procedura medicala utilizata pentru facilitarea nasterii copilului, in cadrul careia se va face o incizie perineu, ce are drept scop largirea vaginului. Durerea asociata cu vindecarea inciziei poate provoca dificultati in eliminarea fecalelor si va determina simptomatologia hemoroidala.
Ereditatea sau genetica
SusStudii comparative au demonstrat ca hemoroizii apar in anumite familii mai mult decat in altele. Totusi, legatura dintre genetica si hemoroizi nu a fost stabilita. Este posibil ca stilul de viata comun al membrilor unei familii sa fie un factor care contribuie la dezvoltarea hemoroizilor, mai degraba decat genetica.
Tendinta slaba de vascularizare poate fi mostenita, dar nu este confirmata contributia majora a acesteia la dezvoltarea hemoroizilor.
Cresterea presiunii intraabdominale
SusOrice activitate care duce la cresterea brusca sau sustinuta a presiunii intraabdominale poate precipita formarea hemoroizilor. Ridicarea unor greutati, tusea cronica si incordarea din timpul eliminarii scaunului sunt trei exemple frecvent intalnite. Fiecare dintre acesti factori inseamna presiune asupra retelei vasculare care iriga rectul si canalul anal.
La randul lor, venele din canalul anal si din jurul anusului sunt sensibile la presiune crescuta, intrucat acestea nu au structuri de sprijin pe una dintre parti. In cazul prezentei hemoroizilor externi, venele de sub pielea anusului se vor umfla sub actiunea presiunii, deoarece nu prezinta nicio structura de sustinere. Prin urmare, cresterea presiunii poate cauza prolapsul acestor vene. Daca presiunea este cronica sau brusc instalata, aceasta poate determina slabirea peretelui venelor.
Obiceiuri intestinale neregulate
SusStudii recente arata o legatura clara intre bolnavii care sufera de constipatie cronica si cei care sufera de hemoroizi. S-a demonstrat ca persoanele cu hemoroizi nu sunt neaparat constipate, precum si cei care sufera de constipatie cronica nu trebuie sa aiba neaparat hemoroizi.
Totusi, agresiunea mecanica a unui scaun dur asupra pernelor anale este considerata un factor declansator posibil pentru deteriorarea structurilor care mentin pozitia pernelor anale. Constipatia agraveaza hemoroizii, cauzand sangerare si inflamatia acestora. Acest lucru este determinat de coexistenta altor simptome, cum ar fi balonarea si crampele, care pot provoca incordarea in timpul tranzitului intestinal.
Cand diareea devine cronica, se considera ca mecanismul acesteia pune presiune asupra venelor din tesuturile intestinale. Toate aceste manifestari au fost depistate la persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil.
Lipsa exercitiilor fizice sau sedentarismul
SusLipsa exercitiilor fizice este un factor care contribuie la dezvoltarea hemoroizilor. Exercitiile fizice, in special exercitiile cardio, accelereaza circulatia sangelui. Acestea crescu aportul de nutrienti si eliminarea deseurilor din structurile celulare ale canalului anal, inclusiv din tesuturile vasculare si pernele anale.
Exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea digestiei si la formarea corespunzatoare a scaunului. Exista o corelatie cunoscuta intre lipsa de exercitiu si constipatie. De aceea, constipatia este mult mai frecvent intalnita la persoanele in varsta. Activitatea fizica nu trebuie sa fie riguroasa si este suficient si mersul pe jos timp de 30 de minute, in fiecare zi. Se recomanda mersul pe jos si inotul, precum si exercitii fizice ce au rolul de a intari musculatura abdominala, precum cele de tip core sau yoga. Pe de alta parte, ar trebui evitate cele ce implica manevra Valsalva, prin cresterea presiunii intraabdominale: ridicarea de greutati, ciclismul, cataratul.
Hidratarea insuficienta
SusHidratarea adecvata este esentiala pentru starea de sanatate a structurii celulare, intrucat sustine fluxul necesar de nutrienti si ajuta la indepartarea deseurilor de la fiecare celula din organism. Aceasta include structurile vasculare si de sustinere care alcatuiesc pernele anale.
Mentinerea unei presiuni vasculare adecvate este importanta pentru functionarea corecta a acestor tesuturi. Hidratarea necorespunzatoare poate duce la intarirea fecalelor si implicit probleme de constipatie - cauza incordarii din timpul eliminarii scaunelor.
Obezitatea
SusObezitatea influenteaza cativa dintre factorii care au impact asupra formarii hemoroizilor. Circulatia sanguina deficitara este principala cauza care afecteaza sanatatea celulara si cea vasculara.
Cresterea presiunii abdominale si pelviene creste presiunea asupra venelor din zona anala. Aceasta presiune crescuta si sustinuta are efecte negative asupra sanatatii vasculare. Obezitatea presupune lipsa de exercitii fizice, un stil de viata sedentar ce are, de asemenea, consecinte negative asupra sanatatii vasculare.
Igiena anala improprie
SusNerespectarea igienei anale poate duce la agravarea hemoroizilor. Tesutul anal este foarte sensibil si spalarea sa cu sapunuri agresive pentru a-l curata il poate traumatiza, iar hemoroizii existenti se vor inflama.
Indicat ar fi sa se foloseasca produse naturale de curatare (nu sapun), iar zona sa fie clatita bine, dar delicat. Se va usca bine si apoi se va sterge usor cu un prosop. Este important sa fie uscata pentru a se preveni senzatia de mancarime si iritare a tesutului. Iritarea continua va genera, ulterior, inflamatie si durere,
Sarcina si nasterea
Ambele sunt cauze clare ale hemoroizilor. Presiunea uterului destins si cresterea fluxului de sange vor duce la cresterea presiunii venoase in zona rectului si canalului anal, mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
Dupa ce nasterea va avea loc, conditiile care au dus la presiunea excesiva vor fi eliminate si multe dintre simptomele hemoroidale se vor reduce sau vor disparea.
In timpul sarcinii, se recomanda ca femeile sa aiba o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete si sa se hidrateze adecvat.
Fumatul
SusFumatul are un impact negativ asupra sanatatii vasculare, crescand astfel riscul formarii placilor de aterom, care ingusteaza vasele de sange. Astfel, pe masura ce trece timpul, vasele vor avea pereti mai putin elastici, cu un lumen ingustat, ceea ce inseamna mai putin sange care ajunge la nivel anal. Cu o sanatate vasculara deficitara si o circulatie improprie a sangelui, pot sa apara cheaguri de sange, prolapsul si congestia vasculara.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Hemoroizii - simptome si cauze
- Hemoroizii – cand ar trebui sa consultati medicul?
- Hemoroizii. Tratament si mod de prevenire
- Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi?
- Hemoroizi sau cancer?
- Tratament pentru hemoroizi interni
- Hemoroizii, boala lumii moderne
- Cum sa tratati hemoroizii
- Hemoroizii - remedii naturiste