Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hemoroizii, boala lumii moderne

Actualizat la data de: 24 Iulie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Hemoroizii, boala lumii moderne

Variind ca simptome si gravitate, hemoroizii sunt extrem de frecventi, afectand majoritatea adultilor, cel putin o data in viata. Sunt de fapt vene varicoase sau vene slab umflate la nivelul anusului sau la nivelul rectului, ce se aseamana cu niste varice.

Principalii factori favorizanti sunt: ereditatea, constipatia si sarcina. Pot fi vizibili, atunci cand este vorba despre hemoroizi externi sau localizati in interiorul anusului, in cazul hemoroizilor interni ce nu sunt vizibili, doar in situatiile in care se efectueaza rectoscopie sau colonoscopie.

Alte cauze care favorizeaza aparitia hemoroizilor sunt: obezitatea si ridicarea frecventa de greutati prin crearea unui exces de presiune in vene, slabindu-le astfel structura.

Deoarece incordarea din timpul defecatiei apasa venele hemoroidale, trebuie evitata aparitia constipatiei pentru a nu agrava boala hemoroidala deja instalata. Crizele de diaree, pozitiile prelungite asezate sau culcate pot contribui de asemenea la aceasta stare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne si simptome
  3. Clasificarea hemoroizilor
  4. Investigatii necesare pentru diagnostic
  5. Preventie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

De cele mai multe ori, hemoroizii sunt asimptomatici si se limiteaza la prezenta unor mici mase moi, dispuse pe circumferinta anusului care pot fi deprimate cu usurinta.

Simptome prezente frecvent:

- urme de sange proaspat (rosu deschis) pe hartia igienica;
- scaun dureros cu sange;
- mancarimi in zona anala;
- prezenta unei umflaturi dureroase pe sau langa anus;
- scurgeri de secretii mucoase din anus.

Durerea poate varia ca intensitate si poate deveni chiar insuportabila din cauza inflamarii si a strangularii hemoroizilor care, in aceasta situatie, se pot transforma in mase tari si albastrui din cauza formarii de cheaguri de sange, complicandu-se cu tromboza hemoroidala sau hemoroid trombozat.

Clasificarea hemoroizilor

Sus

1. Hemoroizi interni, ce sunt situati la nivelul rectului inferior si de aceea nu pot fi vazuti sau simtiti si nici nu provoaca durere, zona fiind cu putini nervi sensibili la durere.

In unele situatii se pot extinde dincolo de anus si genereaza prolaps hemoroidal, intervenind durerea si complicatiile.

In functie de severitatea prolabarii, exista mai multe grade:

- hemoroizi de gradul II prolapsati, care se retrag de la sine fara alte interventii si fara complicatii;
- hemoroizi de gradul III prolapsati, ce pot fi introdusi inapoi in anus si uneori pot sangera;
- hemoroizi de gradul IV prolapsati, care raman in exterior si nu mai pot fi introdusi in anus, se pot mari ca volum daca apare si constipatia.

2. Hemoroizi externi sunt situati sub pielea din jurul anusului unde exista un pachet nervos sensibil la durere, iar pacientul resimte disconfortul dat de hemoroizi. Acestia apar mai des si cauzeaza durere, mancarimi severe si dificultati in pozitia de sezut.

Investigatii necesare pentru diagnostic

Sus

Examenul proctologic este obligatoriu si include atat tuseul rectal, cat si rectoscopia pentru a exclude o alta boala cum ar fi cancerul.

Dupa stabilirea diagnosticului se initiaza un tratament in functie de tipul afectiunii si acesta poate fi:

1. Tratament medicamentos, ce se initiaza in cazul pacientilor care prezinta doar disconfort local si consta in comprimate orale venotonice, tampoane cu administrare locala, supozitoare cu administrare intrarectala, care sa stopeze inflamatia si durerea locala, dar se pot folosi si diverse unguente cu aceleasi proprietati.

De retinut este faptul ca nu trebuie administrate mai mult de 7-10 zile, cu exceptia situatiilor in care medicul recomanda prelungirea tratamentului pentru ca pot aparea efecte secundare iritative.

2. Trombectomia hemoroizilor externi se practica pentru hemoroizii externi unde pot aparea frecvent dopuri de sange, iar medicul intervine printr-o incizie simpla pentru a indeparta dopul in cel putin 72 de ore pentru o eficienta crescuta. Dupa mica interventie, simptomatologia se remite treptat, iar pentru a nu aparea complicatii, la locul inciziei se mentine o igiena locala speciala.

3. Ligatura cu benzi de cauciuc este una dintre procedurile cele mai eficiente si consta in aplicarea unei benzi minuscule de cauciuc la baza hemoroidului problematic. In decurs de 7 zile, acestia se vor usca fiindca a fost stopata circulatia de la nivelul lor. Dat fiind faptul ca este o procedura destul de dureroasa si inconfortabila pentru pacient, pot aparea si sangerari dupa cateva zile de la aplicarea benzilor.

4. Coagularea hemoroizilor este o tehnica relativ noua, care utilizeaza laserul, iar coagularea va duce la micsorarea hemoroizilor si, treptat, la disparitia acestora, fara efecte secundare, desi pot aparea recidive daca nu se mentine o dieta speciala si nu se regleaza constipatia.

5. Scleroterapia injectabila este o alta procedura ce presupune injectarea unei solutii chimice in tesutul hemoroidal pentru a reduce dimensiunea lor, dar nu dispar in totalitate si efectul poate fi temporar.

6. Capsarea hemoroizilor este o tehnica similara cu cea a benzilor de cauciuc care blocheaza circulatia sangelui la nivelul hemoroidului, insa riscul de reaparitie este relativ crescut comparativ cu indepartarea chirurgicala. Tehnica poate atrage si complicatii precum: infectii la locul capsarii, sangerare si durere.

7. Indepartarea chirurgicala a hemoroizilor se aplica doar daca celelalte proceduri nu au fost eficiente sau daca dimensiunile hemoroizilor sunt foarte mari. Interventia se efectueaza sub anestezie fie locala, fie generala, dupa caz si consta in indepartarea hemoroizilor cu suturarea zonei de excizie si asigurarea medicului proctolog ca nu mai poate aparea recidiva.

Preventie

Sus

Exercitiile regulate, o dieta bogata in fibre si multe fluide reprezinta cheia pentru controlul afectiunii. Activitatea fizica frecventa poate ajuta la fortificarea musculaturii anale, crescand capacitatea lor de a intoarce sangele venos.

Fibrele dietetice usureaza eliminarea si previn constipatia, iar fibrele solubile inmoaie rezidurile si stimuleaza contractiile intestinale, usurand trecerea materiilor fecale.

Vitamina C in combinatie cu zincul au rol antiinflamator, fortificand peretii venelor, reducand iritatia locala si refacand tesutul afectat.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate