Hemoroizi - cauze, simptome si tipuri de hemoroizi
Generalitati
SusNu exista o definitie precisa a hemoroizilor, dar acestia pot fi descrisi ca fiind mase sau umflaturi ale tesutului din interiorul canalului anal. Canalul anal reprezinta ultimii patru centimetrii prin care scaunul ajunge de la rect spre exterior. Anusul este deschiderea canalului anal catre exterior.
Desi majoriatea oamenilor considera ca hemoroizii sunt anormali, acestia sunt prezenti la orice persoana, dar sunt considerati patologici atunci cand dimensiunile lor sunt prea mari sau cand cauzeaza diverse probleme.
Cuprins articol
Tipuri de hemoroizi
SusExista mai multe grupuri de vene care inconjoara rectul si anusul - un grup include venele hemoroidale interne, iar altul venele hemoroidale externe.
Cauza hemoroizilor o reprezinta presiunea accentuata asupra venelor hemoroidale interne sau externe. Cele doua tipuri de hemoroizi, interni si externi sunt denumite dupa grupul de vene hemoroidale afectate.
- Hemoroizii interni apar atunci cand este prezenta o presiune prea mare asupra venelor hemoroidale interne. Deseori, singurul semn al prezentei hemoroizilor interni este prezenta sangelui deschis la culoare la suprafata scaunului, in vasul de toaleta sau pe hartia igienica. In cazul in care presiunea si umflarea continua, venele hemoroidale se vor extinde, uneori atat de mult incat vor iesi prin anus, in afara corpului.
Durerea nu este intalnita, de obicei, in cazul hemoroizilor interni, cu exceptia cazului in care se formeaza cheaguri de sange sau are loc o infectie.
- Hemoroizii externi. Venele hemoroidale externe din jurul anusului se pot umfla, cauzand hemoroizi externi. Acestea sangereaza usor, fie in urma incordarii din timpul scaunului, fie din cauza frecarii, iar iritarea rezultata din drenarea mucusului poate provoca mancarime in zona anala.
Simptomele hemoroizilor
SusToate persoanele au vene hemoroidale in zona anala, atat in interiorul, cat si in exteriorul anusului. Venele hemoroidale sunt iritate si umflate, cauzand simptomele specifice hemoroizilor, cum ar fi:
- senzatia de mancarime;
- senzatie de arsura;
- disconfort general.
Simptomele hemoroizilor interni - Acestia nu sunt durerosi, ca urmare a lipsei de terminatii nervoase din interiorul canalului anal. Majoritatea oamenilor nu sunt constienti ca au hemoroizi interni pana cand acestia devin iritati si sangereaza in timpul tranzitului intestinal.
Prin frecarea cu scaunul tare, hemoroizii interni se pot rupe, rezultand sange pe hartia de la toaleta sau chiar picaturi de sange rosu aprins in vasul de toaleta.
Poate fi prezent si prolapsul hemoroizilor interni sau iesirea lor in afara deschiderii canalului anal. In cazuri rare, pot avea loc spasme ale muschiului sfincter si hemoroizii pot iesi in afara anusului.
Acest lucru va reduce circulatia sangelui la nivelul hemoroizilor strangulati. Prolapsul si strangularea hemoroizilor sunt afectiuni grave care necesita atentie medicala imediata.
Sangerarea in orice cantitate din zona anusului ar trebui analizata de catre un medic, intrucat poate fi cauza cancerului sau a altor afectiuni medicale grave.
Cauzele bolilor hemoroidale
SusPrincipala cauza a oricarei forme de boala hemoroidala este presiunea indelungata asupra zonei anale. Exista multe conditii in urma carora rezulta acest inconvenient. Incordarea in timpul scaunului poate duce la inflamarea hemoroizilor. Printre cauzele majore ale agravarii hemoroizilor sunt:
- activitatea fizica prelungita sau intensa
- ridicarea de greutati sau haltere
- sarcina si travaliul
- constipatia sau diareea frecvente
- dieta scazuta in fibre
- obiceiuri intestinale incorecte
- perioade prelungite de stat pe scaun
- mostenirea genetica
- inaintarea in varsta.
Preventia ar trebui sa presupuna echilibrul dintre activitatea fizica si practicarea de obiceiuri sanatoase legate de alimentatie si tranzit intestinal. Se vor face pauze frecvente intre sedinte scurte de exercitii, se vor consuma alimente bogate in fibre sau se vor lua suplimente cu fibre si se va evita amanarea eliminarii scaunului. Chiar daca au aparut simptomele bolilor hemoroidale, exista optiuni disponibile pentru tratarea rapida si usoara a acestora.
Formarea hemoroizilor
SusIn cazul in care hemoroizii se formeaza in partea rectala (superioara) a canalului anal, acestia poarta denumirea de hemoroizi interni. Daca sunt pozitionati in capatul inferior al canalului anal, langa anus, sunt hemoroizi externi. Diferentierea dintre hemoroizii interni si cei externi se face in functie de localizarea acestora.
Pernele hemoroidale din partea superioara a canalului anal sunt compuse din vase de sange si tesuturile lor de sprijin, care le inconjoara. Sunt prezente, de obicei, trei perne hemoroidale orientate catre partea dreapta, stanga si anterioara a posteriorului. In timpul formarii hemoroizilor interni mariti, vasele de sange ale pernelor anale sunt umflate si tesuturile de sprijin cresc in dimensiune. Masa tesuturilor se poate umfla si vasele de sange pot iesi din canalul anal.
Spre deosebire de hemoroizii interni, inca nu este clar modul in care se formeaza hemoroizii externi.
Prevenirea hemoroizilor
SusDaca sunteti suficient de norocosi sa nu aveti hemoroizi, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a preveni aparitia acestora. Chiar daca aveti deja hemoroizi puteti lua in calcul urmatoarele sfaturi pentru a preintampina manifestarile deranjante. Acestea includ:
- schimbarea dietei si consumul a mai multor fibre insotit de apa sau alte lichide, a unei cantitati mai mari de fructe, legume si cereale integrale;
- evitarea alimentelor prelucrate;
- evitarea alimentelor care provoaca indigestie, gaze si flatulenta sau care pot cauza diaree;
- evitati sa va scremeti, sa incordati sau sa cititi in timp ce stati pe WC. Recomandat ar fi sa eliminati scaunul intre 2-5 minute. Spalati bine anusul dupa ce aveti scaun.
- faceti exercitii si nu stati pe scaun prea mult timp;
- mentineti-va un stil activ de viata pentru a reduce presiunea asupra venelor si evitati constipatia;
- nu este recomandat sa stati pe scaun sau in picioare prea mult timp pentru a nu adauga in mod suplimentar presiune nejustificata asupra venelor hemoroidale. Luati pauze frecvente in timp ce lucrati si faceti miscare pentru a preveni aparitia hemoroizilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.