Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fructe si sucuri care combat hemoroizii

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Fructe si sucuri care combat hemoroizii

Hemoroizii nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru majoritatea oamenilor care urmeaza un stil de viata sanatos. Desi exista numerosi factori de risc care contribuie la dezvoltarea acestora, multi dintre ei sunt caracteristici stilului de viata pe care il are o persoana.

De cele mai multe ori, oamenii consuma mai ales alimente prelucrate si procesate. Care sunt, totusi, cele mai bune alimente pentru a preveni hemoroizii? Exista o multime de alimente pe care le puteti cumpara de la supermaket, inclusiv alimente proaspete si fara conservanti. Pentru a avea o stare optima de sanatate trebuie sa alegeti doar acele produse alimentare care va pot oferi elementele nutritive necesare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente bogate in fibre care ajuta la prevenirea constipatiei si hemoroizilor
  3. Alimente cu un continut scazut de fibre - de evitat
  4. Sucuri si fructe care contribuie la vindecarea sau ameliorarea hemoroizilor
  5. Modificarea stilului de viata pentru prevenirea hemoroizilor
  6. Citeste pe aceeasi tema

Alimente bogate in fibre care ajuta la prevenirea constipatiei si hemoroizilor

Sus

Fibrele ajuta la prevenirea aparitiei hemoroizilor prin scaunele moi care pot fi eliminate cat mai usor. Alimentele bogate in fibre recomandate penru prevenirea hemoroizilor sunt cele integrale sau neprelucrate, mai ales fructele si legumele.

  • Fructe proaspete - mere, smochine, rubarba, fructe de padure, prune, stafide, struguri sunt surse importante de fibre naturale
  • Legume proaspete - cartofi, sfecla, morcovi, pastarnac, sparanghel, varza de Bruxelles, broccoli, spanac, conopida, porumb mazare sunt alte surse de fibre sanatoase
  • Cereale integrale - ovaz, orez brun, orz, germeni de grau, tarate neprelucrate, cereale pentru micul dejun
  • Diverse soiuri de fasole si mazare.

Exista variate produse alimentare care pot fi amestecate, astfel incat pe parcursul unei zile va fi dificil sa consumati de doua ori aceleasi alimente sau preparate alimentare. Va veti putea bucura in acelasi timp de mese sanatoase, echilibrate si bogate in fibre.

Urmatoarele alimente sunt laxative naturale:

  • merele
  • sfecla
  • ridichiile
  • semintele de in
  • fructele de padure
  • urzica
  • ciresele
  • caisele
  • laptele batut

Alimente cu un continut scazut de fibre - de evitat

Sus

Multe dintre produsele alimentare consumate zi de zi contin multe calorii, au un gust placut, dar au o valoare nutritiva foarte scazuta. Mai rau, unele pot incuraja constipatia. Este recomandat sa evitati:

  • alcoolul
  • cafeaua
  • ceaiul
  • branza si laptele dulce (in cazul unora dintre persoane)
  • nucile
  • alimentele prajite
  • inghetata
  • dulciurile si zaharurile rafinate
  • faina alba si alimentele care contin faina alba (inclusiv paine alba, prajituri, etc.)
  • alimente procesate
  • bauturi acidulate
  • suplimente de fier
  • unele antidepresive
  • unele analgezice
  • unele antiacide

La fel de important este sa evitati ardeiul iute. S-a constatat ca persoanele care consuma cantitati mari de ardei iute sufera de senzatie de arsura la nivelul rectului sau anusului. Este mai bine sa evitati ardeiul iute daca aveti hemoroizi. Acestia stimuleaza circulatia sangelui si vindeca ulcerele, dar excesul creaza probleme pentru intreg organismul.

Sucuri si fructe care contribuie la vindecarea sau ameliorarea hemoroizilor

Sus

- Sucuri - Unele dintre sucuri au efect pozitiv asupra hemoroizilor, dar efectul cel mai puternic il au sucurile din fructe de padure negre amestecat cu parti egale din suc de mere.

- Printre fructele pe care le puteti folosi pentru suc se numara ciresele, murele si afinele. Acestea contin antociani si proantocianide, care reduc durerea si umflarea hemoroizilor si contribuie la tonifierea venelor hemoridale. Beti cel putin un pahar de suc din aceste fructe, in fiecare zi.

- Pepene galben - Pepenii galbeni sunt unele dintre cele mai bune alimente pe care le puteti consuma. Acesta este o sursa buna de vitamine si minerale. Au un nivel crescut de beta-caroten si au proprietati anticoagulante.

- Fructele rosii de padure si coacazele negre - Coacazele sunt bogate in vitamina C, vitamina P (rutin) si minerale si, contin o cantitate mica de acid gras GLA, care produce prostaglandine ce controleaza durerea. Sucul obtinut din acestea este recomandat pentru tratarea hemoroizilor, pentru curatarea ficatului si sangelui, sanatatea colonului, rectului si anusului. Beti 1-2 pahare de suc in fiecare zi.

- Rodiile - Sucul de rodie poate fi greu de procurat, dar este destul de util in ameliorarea simptomelor hemoroizilor, gratie calitatilor astringente accentuate. Inmuiati un tampon de bumbac in suc de rodie si impingeti-l usor in rect, pentru calmarea umflaturilor hemoroizilor. Daca aveti oxiuri, taninul din sucul de rodie va va ajuta sa scapati de acestea. Sucul de rodie este usor acidulat si placut la gust, dar este dificil sa beti mai mult de un pahar fara sa va deranjati stomacul.

- Portocale si banane - Mancati 2-3 portocale si 2 banane in fiecare zi. Portocalele contin vitamina C, bioflavonoide si fibre. Inabusiti doua banane cu coaja cu tot pana cand devin moi. Consumati doua dimineata si doua seara.

- Papaia - Este un fruct excelent cu un continut ridicat de minerale, fibre si enzime necesare in digestia proteinelor.

Aceste fructe si sucuri pot avea efecte pozitive asupra hemoroizilor. Prin adaugarea a cat mai multor fructe si legume in mesele dumneavostra. veti suplimenta aportul de fibre si veti reusi sa tineti sub control durerea si inflamatia provocate de hemoroizi.

Modificarea stilului de viata pentru prevenirea hemoroizilor

Sus

Modificarile dietetice sunt cruciale pentru tratarea la domiciliu a hemoroizilor, dar nu sunt suficiente. Functionarea normala a tractului digestiv poate necesita urmatoarele modificari in stilul dumneavostra de viata:

- exercitii fizice regulate in lupta cu constipatia. Prin activitate fizica alimentele se vor deplasa mai repede prin tractul digestiv. Ortostatismul prelungit sau statul timp indelungat in sezut scade tonusul muscular si o postura inadecvata ar putea pune o presiune enorma asupra venelor rectale.

- bune practici de igiena. Pentru vindecarea hemoroizilor sau pentru a preveni agravarea lor, evitati sa va curatati prea des zona anala. Mentinerea curateniei nu accelereaza vindecarea hemoroizilor.

- antrenarea intestinelor. Organismul trebuie sa dezvolte un ritm intern de eliminare a fecalelor. Este recomandat sa stati maxim 10 minute in fiecare zi dupa aceeasi masa la toaleta, in incercarea de a va forma obiceiul de eliminare a scaunului. Orice ora din zi este potrivita in acest sens.

- invatati sa ridicati obiecte grele in mod corespunzator. Ridicarea gresita de obiecte grele de la sol va poate afecta spatele si miscarile intestinale vor fi dureroase. Modul corect de a ridica obiecte grele este prin indoirea genunchilor.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate