Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este HPV
SusVirusul papiloma uman, numit si HPV, este raspandit prin activitatea sexuala. Unele tulpini de HPV provoaca veruci genitale. Alte tulpini de HPV pot provoca cancer.
De cele mai multe ori, organismul poate gasi si elimina HPV. Dar daca virusul ramane mult timp in organism, poate provoca cancer. Vaccinarea impotriva HPV ajuta la prevenirea cancerului la barbati si femei.
Cuprins articol
Ce sunt vaccinurile anti - HPV
SusVaccinurile anit - HPV protejeaza impotriva infectiei cu papilomavirusul uman (HPV). HPV este un grup de peste 200 de virusuri inrudite, dintre care peste 40 sunt raspandite prin contact sexual direct.
Dintre acestea, doua tipuri de HPV provoaca veruci genitale si aproximativ o duzina de tipuri de HPV pot provoca anumite tipuri de cancer - de col uterin, anal, orofaringian, penian, vulvar si vaginal.
Trei vaccinuri care previn infectia cu HPV care cauzeaza boli au fost autorizate in Statele Unite: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix. Gardasil 9 a fost, din 2016, singurul vaccin HPV utilizat in Statele Unite.
Previne infectia cu urmatoarele noua tipuri de HPV:
• HPV tipurile 6 si 11, care cauzeaza 90% din verucile genitale (1)
• HPV tipurile 16 si 18, doua HPV cu risc ridicat care cauzeaza aproximativ 70% din cancerele de col uterin si un procent si mai mare din unele dintre celelalte tipuri de cancer cauzate de HPV (2-4)
• Tipurile de HPV 31, 33, 45, 52 si 58, HPV cu risc ridicat care reprezinta un procent suplimentar de 10% pana la 20% din cancerele de col uterin
• Cervarix previne infectia cu tipurile 16 si 18, iar Gardasil previne infectia cu tipurile 6, 11, 16 si 18. Ambele vaccinuri sunt inca utilizate in alte tari.
Ce face vaccinul anti - HPV
SusVaccinul HPV protejeaza impotriva verucilor genitale si a majoritatii cazurilor de cancer de col uterin. Protejeaza impotriva cancerului vaginului, vulvei, penisului sau anusului cauzat de HPV.
De asemenea, el protejeaza impotriva cancerelor de gura, gat, cap si gat cauzate de HPV.
Vaccinul ofera organismului o modalitate sigura de a dezvolta constientizarea sistemului imunitar cu privire la unele tulpini de HPV. Aceasta inseamna ca organismul este mai usor sa elimine acele tulpini de virus daca o persoana le prinde mai tarziu.
Cine si cand se poate vaccina impotriva HPV
SusVaccinul Gardasil 9 este aprobat de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Poate fi administrat persoanelor de peste 9 ani.
Acest vaccin poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) sugereaza vaccinarea de rutina impotriva HPV la varsta de 11 sau 12 ani.
Varsta ideala pentru vaccinare este inainte ca o persoana sa fie activa sexual. Odata ce o persoana devine HPV, este posibil ca vaccinul sa nu fie la fel de eficient. Asta pentru ca scopul vaccinului este de a preveni o noua infectie. Daca o persoana are virusul, este posibil ca vaccinul sa nu ajute organismul sa elimine vaccinul.
Cercetarile au aratat ca primirea vaccinului la o varsta frageda nu este legata de un inceput mai devreme al activitatii sexuale.
Persoanele mai mici de 15 ani pot fi vaccinate cu doua doze, la intervale de 6 pana la 12 luni.
Persoanele care incep seria de vaccinuri mai tarziu, cu varsta cuprinsa intre 15 si 26 de ani, ar trebui sa primeasca trei doze de vaccin. Aceste injectii sunt date pe parcursul a sase luni.
CDC sugereaza vaccinari de recuperare impotriva HPV pentru toate persoanele pana la varsta de 26 de ani care nu sunt complet vaccinate.
FDA a aprobat utilizarea Gardasil 9 pentru barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 9 si 45 de ani. Daca aveti varsta cuprinsa intre 27 si 45 de ani, discutati despre riscurile dumneavoastra cu echipa de asistenta medicala. Impreuna puteti decide daca ar trebui sa faceti vaccinul HPV.
Cine nu ar trebui sa faca vaccinul anti-HPV
Sus• Vaccinul HPV nu se administreaza in timpul sarcinii.
• Vaccinul HPV nu este recomandat daca o persoana a avut o reactie alergica dupa prima injectare HPV sau daca o persoana are alergii severe, care pun viata in pericol.
• De asemenea, persoanele care sunt bolnave moderat sau sever ar trebui sa astepte pana se simt mai bine pentru a se vaccina impotriva HPV.
Femeile care au primit vaccinul anti - HPV mai trebuie sa faca teste Papanicolau?
Da. Vaccinul HPV nu inlocuieste testele Papanicolau. Depistarea cancerului de col uterin cu teste Papanicolau regulate incepand cu varsta de 21 de ani este o parte esentiala a asistentei medicale preventive.
Obtineti imediat asistenta medicala daca observati orice simptom de cancer de col uterin. Unele simptome sunt sangerari vaginale dupa sex, intre menstruatii sau dupa menopauza; dureri pelvine; sau durere in timpul actului sexual.
Cum se administreaza vaccinul HPV
SusVaccinul HPV se administreaza sub forma de injectie in brat. Numarul de doze de care aveti nevoie depinde de varsta dumneavoastra si de cat de bine functioneaza sistemul dumneavoastra imunitar:
• persoanele sub 25 de ani au nevoie de obicei doar de 1 doza
• persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani au nevoie de obicei de 2 doze (se administreaza la intervale intre 6 luni si 2 ani)
• persoanele cu un sistem imunitar slabit au nevoie de 3 doze (ideal administrate intr-o perioada de 12 luni)
Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului HPV sunt usoare si nu dureaza mult.
Acestea pot include:
• umflare sau durere in zona in care a fost administrata injectia
• durere de cap
• un corp dureros
• ameteala
• stare generala alterata
• oboseala
Reactiile adverse mai grave, cum ar fi o reactie alergica severa, sunt foarte rare. Persoana care va efectua vaccinarea va fi instruita sa faca fata reactiilor alergice si sa le trateze imediat.
Vaccinul HPV utilizat in Marea Britanie contine o versiune ucisa (distrusa) a virusului HPV, asa ca nu exista niciun risc de a obtine HPV de la vaccin.
Cat de eficient este vaccinul anti HPV
SusStudiile clinice au aratat ca vaccinurile HPV sunt foarte eficiente in prevenirea infectiei cervicale cu tipurile de HPV pe care le vizeaza atunci cand sunt administrate inainte de prima expunere la virus, adica inainte ca indivizii sa inceapa sa se angajeze in activitate sexuala.
S-a constatat, de asemenea, ca vaccinurile HPV reduc infectiile in alte tesuturi pe care HPV le infecteaza, inclusiv anus si regiunea bucala.
Deoarece schimbarile celulare si cancerele cauzate de HPV dureaza ani de zile pentru a se dezvolta, a fost confirmat abia recent ca vaccinurile reduc si riscul acestor rezultate.
Studiile pe populatie si datele din lumea reala au demonstrat acum ca vaccinurile reduc foarte mult riscul de precancer si cancer de col uterin, vagin si vulve la femeile vaccinate (10-13). Un studiu clinic cu Gardasil la barbati a indicat ca poate preveni modificarile celulelor anale cauzate de infectia persistenta.
Studiile care au condus la aprobarea Gardasil 9 au descoperit ca este aproape 100% eficient in prevenirea infectiilor cervicale, vulvare si vaginale si a precancerelor cauzate de toate cele sapte tipuri de HPV care cauzeaza cancer (16, 18, 31, 33, 45, 52, si 58).
Cat timp esti protejat
SusPana in prezent, s-a constatat ca protectia impotriva infectiilor cu tipurile de HPV vizate dureaza cel putin 10 ani cu Gardasil (18), pana la 11 ani cu Cervarix si cel putin 6 ani cu Gardasil 9.
Studiile pe termen lung privind eficacitatea vaccinului, care sunt inca in curs de desfasurare, vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cat dureaza protectia.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet#how-effective-are-hpv-vaccines
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Controlul ginecologic – cand si de ce trebuie facut
- Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?
- Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?
- Analize medicale si controale anuale pe care trebuie sa le faci obligatoriu. ...
- Tot ce trebuie stiut despre subluxatia de umar
- Ce este de facut cand temperatura bebelusului e scazuta
- Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital
- Cand se realizeaza transplantul pulmonar?
- Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?
Citeste pe aceeasi tema
- Cand trebuie facut vaccinul antigripal?
- Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut
- Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji?
- Ce trebuie facut in cazul unei urgente stomatologice?
- Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?