Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Profilaxia cancerului de col uterin

Actualizat la data de: 25 August 2020

Generalitati

Sus
Profilaxia cancerului de col uterin

Medicii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane fac cancer si altele nu. Oamenii de stiinta au studiat modele generale de persoane cu cancer pentru a observa care din lucrurile si actiunile oamenilor cresc riscul de a dezvolta cancer.
Orice factor care creste sansa unei persoane de a dezvolta o boala se numeste factor de risc; orice scade sansele de a dezvolta o boala se numeste factor protector. Unii factori de risc pot fi evitati dar foarte multi nu. De exemplu, desi persoana poate decide sa renunte la fumat, nu poate alege genele mostenite de la parinti. Amandoua, fumatul si mostenirea unor gene pot fi considerate factori de risc pentru cancer dar numai fumatul poate fi evitat. Profilaxia inseamna evitarea factorilor de risc si stimularea celor protectori care pot fi controlati astfel incat sa scada sansele de a dezvolta un cancer.
Desi multi factori de risc pot fi evitati, este important sa se retina faptul ca evitarea factorilor de risc nu ofera garantia ca persoana nu va face cancer. De asemenea, multi oameni care prezinta un risc deosebit pentru cancer, nu dezvolta de fapt cancer. Unii oameni sunt mai sensibili decat altii la factori de risc ce pot duce la cancer. Se recomanda consultul medical pentru ca pacienta sa fie informata despre metodele care ar putea fi eficiente in prevenirea cancerului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Informarea pacientului
  3. Profilaxie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Informarea pacientului

Sus

Scopul acestui articol despre profilaxia neoplasmului de col uterin este:
- sa ofere informatii despre cancerul de col uterin si despre frecventa aparitiei acestuia.
- sa descrie metode de profilaxie a neoplasmului de col cervical.
- sa ofere informatii actualizate despre ce fel de persoane sau grupuri de persoane ar putea fi ajutate prin respectarea stricta a metodelor de profilaxie a cancerului de col uterin.
Persoana poate discuta cu medicul curant despre metode de prevenire a cancerului de col uterin si despre eficienta acestora.
Colul uterin este portiunea cea mai joasa, mai ingusta a uterului, care face legatura dintre uter si vagin. Este un segment ce apartine aparatului reproductiv feminin.
Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se modifica, proces numit displazie, in care apar celule anormale in tesutul cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice cresc si invadeaza in profunzime colul cervical pana in zonele vecine.

Importanta cancerului de col cervical

Datorita testului screening foarte cunoscut, numit Papanicolau, numarul de decese datorate cancerului de col uterin a scazut. Testele screening presupun cateva riscuri. Prevenirea unui cancer de col uterin presupune mai putine riscuri si mai multe beneficii.

Profilaxie

Sus

Multe cazuri de cancer de col uterin sunt asociate cu factori de risc cunoscuti, specifici. Unii factori de risc nu pot fi evitati dar multi dintre ei pot.
Infectia cu HPV: infectia cervicala cu HPV este factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin. Exista peste 80 de tipuri de tulpini de human papillomavirus (HPV). Aproximativ 30 de tipuri se transmit pe cale sexuala (se transmit prin contact sexual) si infecteaza cervixul. Aproximativ jumatate din aceste cazuri sunt corelate cu cancerul de col uterin. Oricum, infectia cu HPV este frecventa si doar un numar mic de femei infectate si netratate vor face cancer de col uterin. In prezent se studiaza un vaccin pentru prevenirea unei tulpini frecvente de HPV.
Antecedente de contact sexual: infectia cu HPV care duce la cancer de col uterin se transmite in primul rand prin contact sexual. Femeile care incep viata sexuala precoce si femeile care au avut multipli parteneri au risc crescut pentru infectia cu HPV si dezvoltarea cancerului de col uterin. Unele metode de prevenire a bolilor transmisibile sexual (BTS) reduc riscul de a face cancer de col uterin. Utilizarea metodelor de contraceptie locale si/sau a gelurilor spermicide ofera protectie partiala dar nu completa fata de BTS.
Antecedente personale fiziologice: numarul mare de sarcini la termen ( 7 sau mai multe) creste riscul unui cancer de col uterin.
Utilizarea de contraceptive orale: utilizarea pe termen lug a contraceptivelor orale (5 ani sau mai mult) creste riscul pentru cancer de col uterin.
Screeningul: controlul ginecologic regulat si testul Papanicolau ajuta la prevenirea unui cancer de col uterin. Modificarile patologice ale colului cervical pot fi detectate prin testul Papanicolau si pot fi tratate inainte de a se dezvolta cancerul. Femeile care nu fac teste Papanicolau regulat au risc crescut pentru cancerul de col uterin.
Fumatul: consumul de tigari este asociat cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin.
Dieta: multiple studii au sugerat ca unii micronutrienti (vitamine si minerale) pot reduce riscul de a face cancer cervical, dar nu a fost dovedit.
Cunoasterea factorilor de risc pentru cancerul de col uterin poate ajuta la evitarea dezvoltarii cancerului de col uterin.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate