Ministerul Sanatatii amana campania de vaccinare anti HPV
Stire medicala
Ministerul Sanatatii va demara, timp de un an, o campanie publica de informare a populatiei privind vaccinarea anti HPV, dupa care, in functie de evaluarea rezultatelor acesteia, va decide daca va relansa campania de vaccinare, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
Desi considera vaccinarea anti-HPV un lucru bun, ministrul spune ca executia acestui program a fost proasta.
Potrivit auditului realizat dupa instalarea in functie a noii echipe de la Ministerul Sanatatii, au fost vaccinate numai 2,57% dintre elevele de clasa a patra, adica numai 2.615 fete.
Principalele motive care au dus la nereusita campaniei au fost slaba informare a populatiei privind vaccinarea, lipsa unei scrisori metodologice catre medici si introducerea pentru prima oara in sistemul sanitar romanesc a conceptului de refuz informat. "Campania a fost un esec pentru ca a fost construita in pas de defilare", a spus ministrul Bazac.
In cadrul programului de vaccinare, s-au achizitionat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro. Dozele de vaccin au ramas in custodia autoritatilor sanitare.
Ministrul Sanatatii a cerut celor doua firme farmaceutice producatoare (GlaxoSmithKline si Merk Sharp & Dohme) amanarea livrarilor vaccinurilor.
Totodata, comisia de specialisti constituita la nivelul ministerului Sanatatii, a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii prin cancer de col uterin, si ca prima urgenta, desfasurarea unui program national de screening al cancerului de col uterin.
Ultimul program de preventie lansat de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul lunii noiembrie, cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin, a lansat cele mai mari controverse. In prima saptamana a campaniei, peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opozitia aproape generalizata a parintilor a venit, in opinia ministerului, din cauza unei campanii de informare dezorganizate.
In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.200 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.
Articole recomandate
- Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si ...
- Preveniti intoxicatiile alimentare
- Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici
- Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii a ...
- Impactul medicatiei oncologice asupra inimii
- Urgentele oncologice
- Imunoterapia in oncologie
- Terminologie in domeniul oncologiei
- Acupunctura in afectiunile oncologice
Citeste pe aceeasi tema
- Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania
- Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat
- Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze?
- Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin
- Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)