Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mii de pliante impotriva vaccinului HPV au fost distribuite in judetul Vaslui

Publicat la data de: 25 Noiembrie 2008

Mii de pliante prin care parintii sunt indemnati sa nu-si vaccineze fetitele impotriva cancerului de col uterin au fost distribuite in judetul Vaslui, in biserici din mediul rural, transmite corespondentul NewsIn.

Pliantele sunt editate de Asociatia crestin ortodoxa „Pro-vita” si au fost distribuite in mai multe biserici din mediul rural, duminica, dupa slujba. Semnatarii pliantelor sustin ca in spatele campaniei de vaccinare s-ar ascunde anumite interese financiare.

"De ce ar aproba Guvernul administrarea unui vaccin periculos? Pentru ca este vorba despre bani. Marile concerne farmaceutice acorda comisioane importante distribuitorilor de medicamente si nu ar fi prima data cand statul lezeaza interesele cetatenilor, preferandu-le pe cele ale afaceristilor. Nici un vaccin nu poate fi administrat obligatoriu”, se arata in pliant.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica sustin ca distribuirea pliantelor nu este justificata, mai ales in conditiile in care vaccinul nu este obligatoriu.

in judetul Vaslui sunt inscrise in clasa a IV-a peste 2.500 de fetite. ASP Vaslui a primit deja 2.900 de doze de vaccin. in aceasta saptamana, in toate unitatile scolare din judet vor fi organizate intalniri cu parintii, acestia urmand sa decida daca sunt sau nu de acord cu vaccinarea fetitelor.

Peste 110.000 de eleve de clasa a patra vor fi vaccinate, incepand de luni, impotriva cancerului de col uterin, in cadrul unei campanii initiate de Ministerul Sanatatii, a anuntat, saptamana trecuta, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Vaccinarea se va face in trei doze, prima in intervalul 24 noiembrie si inceputul lunii decembrie, a doua doza in luna ianuarie, iar ultima in luna mai. "Toate scolile sunt obligate sa faca sedinte cu parintii pentru a-i informa pe acestia despre importanta vaccinului. Parintii care nu vor ca fetele lor sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, trebuie sa inainteze o cerere scrisa invatatoarei", a precizat Eugen Nicolaescu.

Vaccinarea va fi efectuata de asistenti medicali sau medici de familie, dupa un tabel realizat de fiecare scoala in parte. Elevele care au acordul parintilor pentru vaccinare, dar nu se pot prezenta la data la care sunt programate in tabel pentru a fi vaccinate, pot fi reprogramate ulterior.

Potrivit statisticilor prezentate de Ministerul Sanatatii, in fiecare zi, in Romania, sase femei mor din cauza cancerului de col uterin.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate