Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Generalitati

Sus
La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin

Adevarata boala a societatii mondiale actuale? Lipsa de educatie, dar nu in limitele lui "moral si imoral" sau "bine si prost crescut", ci in termenii lui "informat corect si neinformat sau dezinformat". Si astfel, daca "somnul ratiunii naste monstrii", am putea spune, jucandu-ne cu cuvintele, ca lipsa educatiei naste victime.

Realitatea, asa cum o traim cu totii, dar pe care ne incapatanam sa nu o asimilam cu luciditatea necesara, poate fi pe alocuri dura, seaca si chiar usor nedreapta. Datoria noastra este insa sa ne straduim sa o intelegem corect, chiar daca culorile in care este pictata nu se potrivesc cu trendul personal. Tocmai acesta este si motivul pentru care am ales sa va vorbesc initial despre cancerul de col uterin, intr-o varianta mai arida, alb-negru.

"Lipsa de educatie pentru sanatate este o problema foarte serioasa a societatii romanesti. A invata sa pretuiesti sanatatea este ceva ce trebuie facut de la varstele cele mai mici." ne declara doamna psiholog Aurora Liiceanu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Statistici ingrijoratoare
  3. De ce apare cancerul de col?
  4. Motive sociale
  5. De ce nu pun femeile sanatatea pe primul plan?
  6. Avem responsabilitatea de a ne ingriji de sanatatea noastra
  7. Citeste pe aceeasi tema

Statistici ingrijoratoare

Sus

La fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san.

Informatiile oferite de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian.

Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare insa la persoanele de peste 35 de ani, ridicand problema progresiei lente a infectiei virale catre cancer.

Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 apar la femei cu varste intre 35 si 55 de ani si aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste intre 45 si 70 de ani.

Stiinta vine in sprijinul acestei probleme cu un vaccin anti-HPV, care se adreseaza deopotriva femeilor si barbatilor cu varste intre 12-25 de ani si care isi asuma rolul de a oferi preventie in problema cancerului de col uterin.

O utilizare corespunzatoare a acestui tip de preventie ar putea aduce in urmatorii ani o scadere importanta a incidentei acestui tip de cancer. In SUA, acest vaccin a fost introdus in schema obligatorie de vaccinare la grupa de varsta intre 9-12 ani.

De ce apare cancerul de col?

Sus

Studiile epidemiologice, clinice si de laborator, au demonstrat in timp existenta unei legaturi cauzale directe intre papilomavirusurile umane (HPV) si cancerul de col uterin in 99,7% din cazuri.

De fapt, infectia cu HPV oncogen este "cauza necesara" a cancerului de col uterin. Progresia catre cancerul de col uterin este lenta, acest tip de cancer fiind precedat de leziuni care pot fi identificate din timp la controlul ginecologic de rutina.

Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc. Pe plan mondial, 70% din cazurile de cancer de col uterin au la baza infectia cu tipurile 16 si 18 de HPV.

Motive sociale

Sus

"Lipsa de cunostinte si superficialitatea cu care ne tratam propriul nostru corp au un impact negativ asupra vietii de familie, pentru ca femeia este totul. In momentul in care ea se prabuseste, se prabuseste tot", afirma Monica Tatoiu.

Asa cum spuneam si la inceput, problema nu o constituie in totalitate existenta in sine a virusului si cu atat mai putin fragilitatea nativa a speciei umane.

Problema o constituie pe de-o parte oamenii si lipsa lor de interes pentru ce se intampla si li se intampla, iar pe de alta parte lipsa unor modalitati de propagare a notiunilor necesare, pe care cei care sunt constienti de existenta problemei ar trebui sa le perfectioneze.

Este de datoria lor, o datorie de ordin moral, ce-i drept. "Trebuie sa ne implicam; daca stam si auzim fara sa facem nimic nu este bine. Daca reusesti sa convingi un anume procent de femei sa aiba initiativa de a-si face un control tot ai castigat. Pasivitatea nu duce la nici un rezultat", spune Elisabeta Lipa, sportiva de performanta.

De ce nu pun femeile sanatatea pe primul plan?

Sus

Ce le face pe femei sa nu puna sanatatea pe prima pozitie a listei lor de prioritati? Sa fie oare stresul zilnic la care sunt supuse sau grijile si responsabilitatile care incununeaza gandul zilei de maine sau al viitorului in general?

Si-a pierdut romanul increderea in mass media? Putem da oare vina pe sentimentul de resemnare, adevarat "accesoriu" al specificului national?

Doamna dr. Dana Jianu, medic specialist chirurgie plastica-estetica si vicepresedintele Societatii Romane de Chirurgie Estetica invoca drept cauza a acestor probleme tendinta de a ascunde boala, jena generala si ne face invitatie la o mai buna comunicare:"

Neimpartasirea suferintei sporeste tristetea si deprimarea, confuzia si debusolarea, nu mai stii pe ce drum s-o iei. Altfel este atunci cand stii ca alti oameni se gandesc la tine si isi pun energiile pozitive in joc."

Avem responsabilitatea de a ne ingriji de sanatatea noastra

Sus

Ceea ce vom obtine daca analizam cu atentie si interes aceasta problema, vom ajunge la o singura concluzie, ne spune Cristina Simion, directorul trustului Edipresse. "Cancerul de col uterin este o amenintare reala, dar nu e o fatalitate. Sa il previi e intotdeauna mai usor decat sa il tratezi."

Asumati-va deci valoarea pe care v-o da statutul de femeie, ne indeamna Mihaela Radulescu: "Voi fi foarte fericita cand femeile din Romania se vor gandi si la sanatatea lor si nu numai la binele familiei. Iar noi, mamele, avem responsabilitatea de a ne ingriji de sanatatea noastra pentru a trai si a avea puterea sa ne crestem copiii".

Text: Irina Chelarescu
Consultant:
Dr. Ana Maria Nastase
Medic primar, Obstretica ginecologie
Centrul Medical Biomedica


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate