Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Conceptiile gresite ale parintilor, un pas inapoi in vaccinarea impotriva HPV

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013
Conceptiile gresite ale parintilor, un pas inapoi in vaccinarea impotriva HPV

Conceptiile gresite ale parintilor cu privire la vaccinarea fetitelor impotriva infectiei cu HPV (Human Papilloma Virus sau Virusul Papiloma Uman) reprezinta un pas inapoi in prevenirea cancerului cervical. Concluzia apare intr-un studiu publicat in revista JAMA Pediatrics.

Desi vaccinul impotriva HPV a fost introdus de cativa ani pe piata, numarul fetitelor care beneficiaza de el este foarte mic, avertizeaza specialistii. Una dintre cauzele pentru care se intampla acest lucru este modul gresit de intelegere a conceputului de catre parinti.

Acestia nu sunt informati corect cu privire la ceea ce presupune administrarea vaccinului, nu stiu ce inseamna Virusul Papiloma Uman, cred ca imunizarea este inutila si considera ca vaccinarea de la varste fragede (12-13 ani) le-ar determina pe fete sa-si inceapa viata sexuala mai devreme. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pe care parintii le invoca atunci cand vine vorba despre vaccinarea impotriva infectiei cu HPV.

Vaccinul anti-HPV ar trebui sa fie administrat inca de la varsta de 12 ani, deoarece se considera ca la aceasta varsta fetitele inca nu si-au inceput viata sexuala. Este important ca fetele sa fie vaccinate impotriva infectiei inainte de inceperea vietii sexuale, pentru ca imunizarea sa dea cele mai bune rezultate. Chiar si adolescentele si tinerele cu varsta pana in 26 de ani pot beneficia de vaccinul impotriva infectiei cu HPV.

Pam Eisele, purtatorul de cuvant al companiei Merck & Co, care a produs vaccinul anti-HPV sustine ca este importanta demararea unor campanii de informare, prin care parintii sa afle totul despre vaccinare.

"Recomandarea unui vaccin este mult mai usor acceptata decat oferirea unui vaccin", a precizat Eisele, ceea ce inseamna ca pentru parinti nu este important faptul ca vaccinul este gratuit, ci faptul ca nu stiu aproape nimic despre el. Asadar, treaba medicilor si a autoritatilor este sa le explice parintilor importanta vaccinarii si nu sa o ofere fara sa-i puna in tema.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate