Cancerul de col uterin
Stire medicala
Cancerul de col uterin afecteaza, in fiecare an, 3.500 de romance.
Papilomavirusurile umane (VPH), pentru care germanul Harald zur Hausen a fost recompensat, luni, cu premiul Nobel pentru medicina, afecteaza, anual, peste peste trei milioane de femei in lume si peste 3.500 de femei in Romania.
Cancerului de col uterin este cea mai raspandita forma de cancer la femei, dupa cancerul de san.
Potrivit rezultatelor Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, prezentate, in luna august, de Ministerul Sanatatii, peste 214.000 de femei, adica mai mult de 2% dintre persoanele care si-au facut analizele, prezinta un risc mare de cancer de col uterin. Potrivit rezultatelor programului, in judetele Ilfov, Prahova, Harghita, Tulcea si Caras Severin se inregistreaza cel mai crescut risc de cancer de col uterin.
In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia.
"Situatia din Romania privind cancerul de col necesita masuri urgente de adoptare a unei strategii complete si eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alaturi de campania de informare si educare, va salva vieti. Acest tip de cancer este singurul care poate fi prevenit si ar fi un gest nebunesc din partea autoritatilor sa lase sase femei pe zi sa moara din cauza acestei boli, dupa cum arata statisticile", a declarat, in luna mai, fostul secretar de stat american, Madeleine Albright, cu prilejul unei vizite la Bucuresti.
Ministerul Sanatatii va introduce, din trimestrul IV al acestui an, un program national de screening pentru cancerul de col uterin. Programul va dura trei ani de zile, pe parcursul carora femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani vor primi invitatii pentru a isi face analize gratuite de depistare a cancerului de col uterin.
De asemenea, Ministerul Sanatatii a introdus, incepand cu toamna acestui an, un program de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin. Vaccinul HPV va fi introdus in cadrul campaniei de vaccinare scolara.
Aceasta forma de cancer apare in cele mai multe situatii din cauza leziunilor provocate de un virus, fiind a doua cauza de mortalitate prin cancer la femei. Cancerul de col uterin apare, in general, la femeile active sexual, iar cauza producerii bolii este virusul human papilloma, care genereaza modificari ale morfologiei colului uterin.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare citologica regulata, respectiv prin efectuarea testului Papanicolau si prin vaccinare, potrivit sefului Clinicii de Ginecologie Obstretica a Spitalului Elias, prof.dr. Radu Vladareanu.
Fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta acest virus. Potrivit specialistilor, pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata.
Romania ocupa, de peste 30, de ani locul I in Europa in privinta mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin si se afla pe locul trei in privinta incidentei, potrivit Societatii Romane de Obstetrica-Ginecologie. Conform unui studiu realizat in 2002, la nivel mondial se infecteaza anual cu papilloma virus peste trei milioane de femei dintre care 500 de mii dintre acestea fac cancer cervical.
In Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, 60.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual si 30.000 de femei mor in fiecare an, in urma complicatiilor acestei afectiuni.
Cancerul de col uterin nu este ereditar si este cauzat doar de cateva tulpini oncogene ale virusului HPV (Human Papilloma Virus).
Controlul periodic reprezinta cea mai buna cale de depistare a cancerului de col uterin in faza incipienta, cand poate fi tratat cu sanse mari de vindecare.
Articole recomandate
- Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme
- Cancerul de col uterin. Simptome si tratament
- Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin
- Simptomele insidioase ale cancerului de col uterin
- Cancerul de col uterin: cand este contraindicata conizatia
- Cancerul de col uterin - simptome, cauze, tratament
- Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre canc ...
- Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici
Citeste pe aceeasi tema
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
- Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin
- La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce