Vitamina C in viroza respiratorie
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati
SusVitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi.
Deoarece organismul uman nu poate produce singur Vitamina C este necesar si esential ca aceasta sa fie asimilata din alimentatie.
Cuprins articol
Surse de vitamina c
SusPrincipalele surse de vitamina c sunt: citricele, fructe de padure, brocoli, spanac, cartofi rosii, ardei, varza.
Majoritatea oamenilor au un aport zilnic suficient de vitamina C prin alimentatie insa sunt cazuri in care exista o carenta . In aceste cazuri se poate ajunge la o afectiune numita
Scorbut ce se manifesta prin sangerari gingivale, vanatai, vindecarea slaba a ranilor si anemie.
Trebuie insa avuta o deosebita atentie la administrarea suplimentelor alimentare cu Vitamina C caci depasirea dozei zilnice admise de 2000 mg pe zi poate duce la oboseala si iritabilitate, greata, varsaturi, diaree, inrosirea pielii, dureri de cap, arsuri gastrice.
Multi oameni iau imediat, de la primul semn de raceala, comprimate de vitamina C. Aceasta este atat de obisnuita in tratamentul virozelor respiratorii incat a ajuns sa fie adaugata intr-o multime de produse cum ar fi sucurile cu adaos de vitamina C, dropsuri cu vitamina C sau ceaiuri.
In ciuda folosirii largi a vitaminei C in tratamentul virozei, multi experti in domeniul medical au adus dovezi ce arata ca aceasta nu are niciun efect in tratamentul virozei respiratorii.
Este eficienta?
SusA existat un mare interes in folosirea vitaminei C in viroze de cand castigatorul premiului Nobel Linus Pauling (1970) a devenit “avocatul” acesteia. El spunea ca doze mari de vitamina C pot preveni sau pot imbunatati simptomele in viroza respiratorie.
Pauling si alti medici au sugerat ca doze mari de 1000 mg sau chiar mai mari pot fi utile. Ei sugerau ca vitamina C ar trebui luata zilnic de catre un adult.
De atunci, efectele vitaminei C au fost mult studiate, dar rezultatele au fost dezamagitoare. Un studiu din 2004 a aratat ca, in viroza respiratorie, vitamina C in doza de 200 mg sau mai mare:
- nu reduce intensitatea/durata simptomelor la pacientii simptomatici;
- nu reduce riscul de a se imbolnavi de viroza respiratorie la persoanele care iau zilnic vitamina C.
Cu toate acestea, rezultatele nu au fost toate atat de descurajatoare. Studiul retrospectiv din 2004 a aratat ca:
- totusi, persoanele care iau zilnic vitamina C au sanse sa faca forme mai usoare in caz de viroze respiratorii; totusi, acest efect este neinsemnat, astfel incat cercetatorii nu sunt siguri daca se justifica recomandarea vitaminei C in viroza respiratorie;
- unele persoane, in special cei expusi la un stres fizic mare sau la temperaturi scazute, cum ar fi alergatorii de maraton, soldatii sau schiorii, daca iau tratament zilnic cu vitamina C pot avea un risc mai scazut de a dezvolta viroza.
In concluzie, beneficiile vitaminei C in viroza respiratorie sunt neinsemnate si sunt doar pentru o anumita categorie de populatie. Deoarece vitamina C pare sa aiba un efect biologic in anumite cazuri, cercetatorii isi continua studiile privind efectele acesteia. Este posibil ca vitamina C sa ajute anumite persoane, dar nu toata populatia.
Efecte adverse
SusVitamina C, in doze normale, nu are efecte adverse la majoritatea populatiei. Totusi, cei care au afectiuni renale cronice sau boli ale sangelui, ar trebui sa consulte medicul inainte de a incepe un tratament cu vitamina C.
Doze mari de pana la 2000 mg sau mai mari pot duce la aparitia efectelor adverse. Aceste doze pot cauza greata, diaree, ce pot fi severe in cazul copiilor sau varstnicilor.
Doza adecvata
SusDoza adecvata de vitamina C poate fi cheia mentinerii sanatatii. Ajuta la refacerea tesuturilor si la vindecarea ranilor. In urma unui studiu, au descoperit ca este benefic pentru toata lumea sa-si asigure doza zilnica recomandata; aceasta este de 90 mg/zi pentru barbati si 75 mg/zi pentru femei. Copiii ar trebui sa primeasca intre 15-75 mg/zi, in functie de varsta.
Medicii recomanda ca populatia sa isi ia doza zilnica de vitamina C si din alimente. De exemplu, un pahar de suc de portocale contine doza zilnica de vitamina C.
Deoarece beneficiile nu sunt dovedite, specialistii nu recomanda administrarea de megadoze de vitamina C pentru viroza respiratorie sau pentru alte afectiuni. Doze mai mari de 500mg nu par sa aiba niciun beneficiu suplimentar. Corpul uman nu poate absorbi doze atat de mari, excesul fiind eliminat din organism.
Din nefericire, niciun tratament medicamentos nu poate vindeca mai repede viroza respiratorie, nici macar vitamina C. Hidratarea si odihna sunt foarte importante in tratamentul virozelor; se mai pot folosi decongestionantele si antihistaminicele pentru congestia nazala. Unele remedii naturiste sunt, de asemenea, de mare folos.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Raceala
- Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala
- Imunitatea organismului la inceputul primaverii
- Boli frecvente la copiii din colectivitate
- 8 boli care se agraveaza toamna. Afla cum le poti evita
- Cum ne afecteaza schimbarile bruste de temperatura?
- Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente