Un al doilea val de gripa porcina ar putea fi mai periculos decat primul, asa cum a fost in 1918
Stire medicala
Situatia este pe punctul de a se stabiliza in Mexic si Statele Unite, tarile cele mai afectate de gripa porcina, dar desi virusul pare sa se fi dovedit mai putin virulent decat s-au temut autoritatile, expertii avertizeaza ca nu este exclusa posibilitatea unui al doilea val epidemic, mai sever.
Informatiile ce veneau luni din Mexic si Statele Unite erau linistitoare, dupa o saptamana de criza in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca o pandemie este iminenta, comenteaza AFP. OMS nu a renuntat la vigilenta, urmarind in continuare indicii privind un al treilea focar de pandemie, in alta regiune decat cele deja afectate. Acest lucru ar confirma extinderea geografica a epidemiei si ar semnala starea de pandemie declarata. OMS supravegheaza in mod deosebit Europa, unde Spania pare a fi cea mai afectata tara, cu peste 50 de cazuri confirmate, desi pacientii "raspund favorabil tratamentului".
Pentru medici, noul virus A (H1N1) pare - cel putin in forma sa actuala - "un fenomen mai degraba comun", comparabil cu gripa sezoniera clasica, avand in vedere ca gripa este o boala care se transmite usor si determina in fiecare an intre 250.000 si 500.000 de decese in lume. Declaratiile linistitoare ale specialistilor contin, sistematic, o nuanta de prudenta, vigilenta fiind laitmotivul.
"Nu stim totul", a subliniat cu fermitate Catherine Leport, specialist in boli infectioase la spitalul Bichat (Paris), explicand ca aceasta incertitudine este inerenta bolilor nou aparute. "Asupra mai multor aspecte, suntem obligati sa functionam prin aproximatii progresive", a spus ea. "Pentru moment, formele clinice par, in majoritatea cazurilor, benigne, dar nimeni nu poate spune daca acest virus nu va evolua spre o schimbare a gradului de virulenta, deci spre forme care ar putea deveni mai grave", avertizeaza profesorul Leport.
Acesta este elementul care ii indeamna in primul rand pe experti la prudenta. Cea de a doua temere este aceea de a vedea virusul disparand si reaparand intr-o forma mai virulenta, pentru ca pandemiile se manifesta in valuri. Europa si Statele Unite nu au uitat inca "gripa spaniola" din 1918, pandemia cea mai grava si care a provocat moartea a cel putin 40 de milioane de persoane. Primul val s-a produs in primavara, dar al doilea, care s-a manifestat in emisfera sudica in octombrie-noiembrie, a fost in mod incontestabil mult mai grav. Acest scenariu s-ar putea repeta in cazul noului virus A (H1N1).
Datele problemei s-au mai schimbat insa din 1918. Globalizarea si in special transportul aerian faciliteaza raspandirea virusurilor, dar si mijloacele disponibile pentru a le combate au evoluat mult. Exista antivirale, precum Tamiflu, eficiente in acest stadiu impotriva gripei porcine, dar si antibiotice pentru suprainfectiile bacteriene, precum si mijloace de reanimare.
"In 1918, multe decese au fost cauzate de pneumonii bacteriene secundare infectiei virale", sublinia la sfarsitul saptamanii trecute Patrick Berche, seful serviciului de microbiologie la spitalul Necker (Paris).
In prezent, cea mai expusa la virus este emisfera sudica, din cauza apropierii sezonului rece, propice propagarii gripei. Un al doilea val in toamna ar lasa insa, cel putin, emisferei nordice timpul necesar pentru a elabora un vaccin. Industria farmaceutica s-a mobilizat, dar asteapta semnalul OMS pentru a lansa procesul.
Articole recomandate
- Gripa Aviara
- Gripa la copii
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu?
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Cat de eficiente sunt gelurile antibacteriene?
- Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa
- Gripa la copii - simptome, preventie si tratament
- Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta