Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Supravegherea medicala a calatorilor, extinsa la mai multe tari afectate de noua gripa

Publicat la data de: 06 Mai 2009

Supravegherea medicala a calatorilor care vin in Romania sau pleaca in strainatate a fost extinsa, de la Mexic si SUA, la China si la toate tarile europene cu risc endemic, unde s-a constatat transmiterea secundara a infectiilor respiratorii, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Masura consta in monitorizarea calatorilor astfel incat sa fie depistate cazurile celor care prezinta simptome de gripa, pentru a fi directionate catre spitalele de boli infectioase. Indiferent de mijlocul de transport folosit, calatorii trebuie sa completeze un chestionar cu intrebari despre starea de sanatate, raspunsurile ajutand echipele medicale de la frontiera sa stabileasca eventualele cazuri suspecte.

La unison cu masurile decise la nivel european, romanii vor primi din partea autoritatilor, in zilele urmatoare, scrisori informative privind noua gripa, care vor contine atat sfaturi de prevenire, cat si modul de actiune in cazul aparitiei simptomelor, respectiv deplasarea de urgenta la cel mai apropiat spital de boli infectioase. "in plus, in locurile publice vor fi lipite afise care vor contine acelasi text", a precizat, tot marti, ministrul Adminsitratiei si Internelor, Dan Nica, dupa dupa intalnirea Comitetului national pentru situatii de urgenta.

Bazac a mai precizat ca, in cazul declararii pandemiei de gripa, toti medicii pensionati care au lucrat ca infectionisti sau epidemiologi vor fi chemati de urgenta la unitatile sanitare, pentru a completa personalul medical abilitat sa actioneze in tratarea cazurilor suspecte sau confirmate.

Ministrul Sanatatii a avertizat ca noua forma de gripa este extrem de periculoasa, iar prevenirea imbolnavirii necesita respectarea unor norme de igiena minime. "Virusul se transmite prin picaturi de saliva sau nazale, provenite din stranutul si tusea persoanelor infectate, sau prin contact cu suprafete pe care s-au depus astfel de picaturi. Este de preferat, astfel, evitarea locurilor aglomerate, precum si aruncare batistei in care stranutam sau tusim. Foarte importanta este, de asemenea, spalarea mainilor cu sapun cat mai des cu putinta", a explicat Bazac.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca exista 1.085 cazuri confirmate in 21 de tari si ca nu intentioneaza, deocamdata, sa treaca la nivelul maxim de alerta, nivel 6. in acest moment, in Romania se actioneaza dupa nivelul de alerta 2, intrucat nu exista nicio suspiciune si niciun caz confirmat de noua gripa.

In prezent, situatia cazurilor confirmate este urmatoarea: Mexic - 776 de cazuri, SUA - 286, Canada - 140, Spania - 57, Marea Britanie - 27, Germania - opt, Noua Zeelanda - cinci, Costa Rica - opt, Franta - patru, Israel - patru, Italia - patru, Salvador - doua, Austria - 1, China - 1, Columbia - 1, Coreea de Sud - 1, Danemarca - 1, Irlanda - 1, Olanda - 1, Portugalia - 1, Elvetia - 1.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate