Simptomele gripei la bebelusi
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este gripa?
SusGripa este oafectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are oraspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid oepidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga si la plamani. Virusul gripal patrunde prin nas sau prin gura, iar ulterior ajunge in plamani, unde se inmulteste.
Boala infectioasa acuta, gripa este declansata la om de virusul gripal apartinand clasei antigenice A, Bsau C. Gripa este extrem de contagioasa, atat pe calea aerului, cat si prin contact cu suprafetele contaminate. Oigiena deficitara poate duce la infectarea cu virusul gripal, tocmai de aceea copiii sunt cei mai predispusi catre acontacta virusul gripal.
Cuprins articol
Cum se transmite
SusGripa se transmite prin tuse sau stranut, precum si prin contact cu suprafetele contaminate. Virusul gripal traieste 1-2 zile pe suprafetele dure, 5-minute pe piele si pana la 15-minute pe hartie. Acesta este distrus de detergenti, solutii dezinfectante, precum si prin fierbere.
Gripa poate fi periculoasa pentru bebelusi deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat si nu se pot vaccina inainte de varsta de 6 luni. In acest articol va vom prezenta cateva moduri in care sa recunoasteti simptomele gripei la bebelusi si cand este cazul sa apelati la un medic care sa va prescrie un tratament corespunzator.
Din nefericire pentru parintii ingrijorati, bebelusii nu sunt imuni la gripa. De fapt, copiii sub 5 ani – si in special cei sub 2 ani – prezinta, mai multe sanse de a suferi complicatii provocate de gripa, cum ar fi pneumonia si deshidratarea, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Deoarece vaccinul antigripal nu este recomandat copiilor mai mici de 6 luni, este foarte important sa recunoasteti simptomele gripei la bebelusi.
Simptomele gripei la bebelusi
SusLa bebelusi, gripa poate fi confundata deseori cu o raceala puternica cu febra mare (si uneori diaree sau varsaturi) care apare destul de brusc. Bebelusii cu gripa sunt, de asemenea, agitati din cauza simptomelor puternice survenite brusc.
Simptomele gripei apar de obicei in cateva zile de la expunere si pot ramane contagioase chiar si dupa reducerea simptomelor cele mai grave. Dac bebelusul a fost in apropierea cuiva care are gripa sau simptome asemanatoare gripei, fiti atenti la aceste simptome obisnuite, care pot imita virusi mai putin gravi - precum raceala comuna.
Simptomele gripei la bebelusi includ:
• Oboseala;
• Tuse;
• Infundarea sau curgerea nasului;
• Febra (cel putin 38 );
• Frisoane sau tremuraturi;
• Durere de gat;
• Probleme gastrointestinale cum ar fi varsaturile sau diareea.
Prevenirea gripei la bebelusi
SusParintii ar trebui sa ia in serios aceasta infectie respiratorie. Bebelusii mai mici de 6 luni au cel mai mare risc de a fi spitalizati, precum si cele mai mari rate de mortalitate prin gripa.
Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca sistemul lor imunitar nu s-a dezvoltat complet si sunt prea tineri pentru a se vaccina impotriva gripei.
In cazul mamelor care au fost vaccinate in timpul sarcinii, anticorpii din sangele lor reduc riscul de gripa al copilului cu 41% in primele 6 luni, potrivit cercetarilor. „S-a demonstrat ca o vaccinare antigripala administrata in timpul sarcinii nu numai ca protejeaza mama de gripa, ci si ca ajuta la protejarea bebelusului de infecia cu gripa timp de cateva luni dup nastere, inainte ca bebelusul sa fie suficient de mare pentru a fi vaccinat”, spune CDC.
Dupa 6 luni, copilul dumneavoastra va fi suficient de mare pentru propria vaccinare impotriva gripei. De asemenea, este important sa luati masuri preventive impotriva gripei. De exemplu, spalati-va mainile des, evitati contactul cu persoanele bolnave si dezinfectati suprafetele atinse frecvent.
Cand sa sunati la medic pentru simptomele gripei la bebelusi
SusIn cazul in care bebelusul face febra, este bine sa consultati medicul in aceeasi zi. Un test rapid al secretiilor nazale poate confirma prezenta gripa. Medicul pediatru al copilului ii poate administra un antiviral, care poate accelera recuperarea si poate evita complicatiile. Este foarte important un tratament adecvat deoarece cu cat este mai mic copilul, cu atat riscul de aparitie a complicatiilor este mai mare.
Una dintre cele mai frecvente complicatii ale gripei este pneumonia, care se dezvolta atunci cand un virus gripal migreaza in plamani din nas si gat sau cand a aparut o infectie bacteriana. Pneumonia virala este tratata cu antivirale, in timp ce pneumonia bacteriana necesita antibiotice.
Pentru sanatatea bebeluslui si pentru prevenirea imbolnavirii acestuia este foarte important ca familia dumneavoastra sa se vaccineze impotriva gripei.
De asemenea, consultati imediat medicul daca copilul dumneavoastra are simptome ingrijoratoare, inclusiv:
• Dificultati de respiratie;
• Respiratie rapida;
• Febra mare (sau orice febra la copiii mai mici de 12 saptamani);
• Fata sau buzele albastrui;
• Dureri in piept;
• Semne de deshidratare;
• Incapacitatea de a se trezi;
• Agitatie extrema;
• Coastele se trag in timp ce respira;
• Convulsii;
• Inrautatirea starilor cronice de sanatate;
• Febra sau tuse care dispare, apoi revine si se agraveaza.
Importanta vaccinarii la bebelusi
SusDe ce bebelusii ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei?
Probabilitatea ca la copiii mici cu gripa sa apara complicatii precum pneumonia este mult mai mare decat la copiii mari care sunt mai predispusi la aparitia deshidratarii. De asemenea, bebelusii pot dezvolta infectii ale urechii, probleme ale sinusurilor si o agravare a unor afectiuni precum astmul sau bolile de inima.
Din 2010, complicatiile legate de gripa au dus la 7.000 pana la 26.000 de spitalizari pe sezon gripal la copiii mai mici de 5 ani, conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor. Gripa poate provoca, de asemenea, decesul in cazuri izolate. Intr-adevar, CDC estimeaza ca intre 130 si 1.200 de copii (sub 18 ani) au murit de gripa in fiecare an din 2010.
Bebelusii vaccinati au sanse mult mai reduse de a contracta gripa, iar in cazul in care se imbolnavesc de gripa, vaccinul antigripal determina aparitia unei forme mult mai usoare care se trateaza cu usurinta, ceea ce scade riscul de spitalizare si deces.
Diagnosticarea gripei la copii nu este un proces usor, doarece gripa poate fi confundata foarte usor cu alte afectiuni cu simptome similar. In urma consultului, medicul de specialitate poate stabili o serie de investigatii, care difera de la un caz la altul.
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/flu/highrisk/infantcare.htm
https://www.parents.com/baby/health/flu/flu-symptoms-in-babies-when-to-call-doctor/
https://www.marchofdimes.org/complications/influenza-and-your-baby.aspx
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Intoxicatia cu monoxid de carbon
- Tot ce trebuie sa stiti despre gripa
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Efectele nocive ale soarelui
- Infectiile sanului - mastitele
- Depresia postpartum (dupa nastere)
- Intepaturile de insecte si paianjeni
- Cum ajuti copilul cand are nasul infundat?
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa