Romania va primi reactivi pentru depistarea suspiciunilor de infectare cu virusul noii gripe
Stire medicala
Institutul Cantacuzino din Capitala va primi, peste doua zile, din Anglia, reactivii necesari pentru a putea depista cazurile suspecte de infectarea cu virusul noii gripe, confirmarea acesteia fiind facuta, ulterior, de un laborator din Londra, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
in prezent, la Institutul Cantacuzino, in probele recoltate se poate face doar izolarea virusului gripei sezoniere, adica se poate confirma daca pacientul este infectat cu acesta. Reactivii de la Londra vor permite si izolarea altor tulpini, astfel incat sa se stie daca este vorba despre infectarea cu alti virusi decat cel al gripei sezoniere.
Altfel spus, noii reactivi vor ajuta la stabilirea suspiciunilor de infectare cu virusul noii gripe. Probele ce reprezinta suspiciuni vor fi trimise, ulterior, la Londra, unde se afla singurul laborator din Europa care are dreptul sa confirme virusul. "Acest laborator poate face fata la probe din toate tarile din UE. Laboratorul are echipamentul necesar pentru identificarea virusului si are aprobarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Orice proba suspecta se trimite acolo pentru confirmare", a precizat Bazac.
Ministrul a precizat ca, in tara noastra, nu exista, pana la aceasta ora, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul noii gripe.
Bazac a mai spus ca Romania are capacitatea de produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra noii gripe (gripa porcina), primele fiole urmand sa fie disponibile in luna septembrie. "Romania este una dintre cele opt tari europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal, celelalte fiind Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria. Este un atu important al tarii noastre, care poate avea o contributie deloc neglijabila la reducerea raspandirii virusului in aceasta zona a Europei. Romania are capacitatea de a demara productia vaccinului in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii. Izolarea se va face pana in jurul datei de 20 mai, la jumatatea lunii august va putea incepe fabricarea vaccinului, astfel incat acesta sa fie disponibil in septembrie", a precizat Bazac.
Potrivit ministrului Sanatatii, Institutul Cantacuzino poate produce peste doua milioane de doze de vaccin, iar capacitatea la nivel extins, national, este estimata la sapte milioane de fiole pe luna.
Bazac a mai precizat ca, in prezent, Romania are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe (gripa porcina - n.r.), iar daca va fi nevoie, aceasta rezerva va fi marita. Ministrul a recomandat populatiei sa nu-si faca stocuri de anvirale, administrarea acestora facandu-se numai in spitalele de boli infectioase, sub supraveghere medicala.
Articole recomandate
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti ...
- Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor
- 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor
- Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la apariti ...
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei
- Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)
- Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente