Romania va fi afectata de un virus gripal periculos
Stire medicala
Virusul gripal care va afecta Romania a ucis sute de oameni in Australia. Virusul gripal care va afecta Romania in aceasta iarna a ucis, la aparitia sa, sute de oameni, in Australia, a anuntat presa britanica de specialitate.
Virusul, numit de specialisti Brisbane H3N2, este atat de virulent incat provoaca de trei ori mai multe victime decat celelalte tipuri de gripa cunoscute. Cele mai multe decese au survenit din cauza pneumoniei provocate de acest virus.
Brisbane H3N2 si alti doi virusi gripali vor afecta Romania in iarna 2008-2009, spun virusologii romani. Cei trei virusi provin din statul american Florida si din Australia. Doi dintre acesti virusi, incluzand si virusul H3N2, pot duce la forme grave ale bolii si chiar la deces, potrivit specialistilor romani.
"Virusurile gripale pot provoca epidemii, in special in intervalul ianuarie-martie din 2009. Doi dintre virusi sunt agresivi si pot provoca forme severe de gripa, cu o evolutie exploziva, care pot duce la deces", afirma reprezentanti ai Centrului National de Gripa.
Cele mai vulnerabile categorii de populatie, care prezinta si un risc mai mare de deces, sunt persoanele de varsta inaintata, cele care sufera de afectiuni cardiovasculare cronice, boli bronho-pulmonare sau diabet, copiii sub sase luni, gravidele si persoanele institutionalizate.
Potrivit specialistilor, un sfert dintre imbolnavirile de gripa sunt provocate de copiii scolari, care reprezinta factori de raspandire a virusului in societate.
Pentru vaccinarea populatiei, Ministerul Sanatatii a cumparat 3.100.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite gratuit, prin intermediul medicilor de familie. Vaccinul va fi administrat in intervalul octombrie-decembrie.
In perioada de epidemie, persoanelor cu risc crescut de imbolnavire trebuie sa evite locurile aglomerate. Simptomele gripei sunt febra care debuteaza brusc, durerile de cap, astenia, durerile de articulatii si de muschi, tusea uscata si durerile in gat. Daca aceste simptome persista mai mult de doua-trei zile, este necesara prezentarea de urgenta la medic, intr-un spital de boli infectioase. Medicii avertizeaza populatia sa nu se se trateze cu antivirale si antibiotice fara recomandarea medicului.
Articole recomandate
- Cum realizam preventia gripei pentru cei mici?
- Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa
- Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii?
- De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal?
- Simptomele gripei la bebelusi
- Cele mai obisnuite greseli in prevenirea gripei
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Sindroame gripale
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...