Romania are capacitatea de a produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra gripei porcine
Stire medicala
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, duminica, faptul ca Romania are capacitatea de produce, lunar, sapte milioane de doze cu vaccin contra noii gripe (gripa porcina), primele fiole urmand sa fie disponibile in luna septembrie.
"Romania este una dintre cele opt tari europene care au capacitatea de a produce vaccin antigripal, celelalte fiind Franta, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Italia, Germania si Ungaria. Este un atu important al tarii noastre, care poate avea o contributie deloc neglijabila la reducerea raspandirii virusului in aceasta zona a Europei. Romania are capacitatea de a demara productia vaccinului in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii. Izolarea se va face pana in jurul datei de 20 mai, la jumatatea lunii august va putea incepe fabricarea vaccinului, astfel incat acesta sa fie disponibil in septembrie", a precizat Bazac.
Potrivit ministrului Sanatatii, Institutul Cantacuzino poate produce peste doua milioane de doze de vaccin, iar capacitatea la nivel extins, national, este estimata la sapte milioane de fiole pe luna.
Bazac a mai spus ca, in prezent, Romania are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale eficiente contra noii gripe (gripa porcina - n.r.), iar daca va fi nevoie, aceasta rezerva va fi marita. Ministrul a recomandat populatiei sa nu-si faca stocuri de anvirale, administrarea acestora facandu-se numai in spitalele de boli infectioase, sub supraveghere medicala.
Ministrul a precizat ca, in tara noastra, nu exista, pana la aceasta ora, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul noii gripe. "Nu s-a constatat nicio problema la persoanele intoarse zilele trecute din tarile afectate", a spus Bazac.
Articole recomandate
- Deviatia de sept
- 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an
- Bioritmul bebelusilor, influentat de anotimpul nasterii
- Menstruatie: cand semnaleaza o problema de sanatate?
- Ghidul aparatului reproducator feminin
- Tulburari ale ciclului menstrual
- Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual
- Cum abordezi problema greutatii puiului tau
- Cauzele durerii de sani