Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2024

Generalitati

Sus
Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa

Raceala si gripa prezinta multe simptome asemanatoare, dar sunt afectiuni diferite. Raceala este cauzata de peste 200 de virusuri, gripa autentica este cauzata de virusul gripal.

Desi este mai frecventa iarna, raceala poate sa apara oricand in cursul anului. Gripa este des intalnita iarna si la inceputul primaverii.

Raceala este, in general, usoara, pe cand gripa are manifestari mult mai pronuntate. In gripa, toate simptomele sunt mult mai accentuate decat in raceala comuna, cu o exceptie: congestia nazala este mai severa in raceala comuna.

O alta diferenta semnificativa intre cele doua afectiuni se refera la debutul bolii. Astfel, in raceala, simptomele apar progresiv, debutul fiind mai lent, cu stari de oboseala, stranut, tuse si nas infundat.

Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra mare, insotita de slabiciune si oboseala, tuse uscata, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. Febra poate dura intre 3-5 zile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele remedii de ajutor
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele remedii de ajutor

Sus

Macesele sunt cea mai importanta sursa de vitamina C. O lingurita de macese pe zi, pentru prevenirea gripei, sau doua-trei lingurite de pulbere de macese se administreaza persoanelor bolnave.

Tinctura de propolis si echinaceea, alte tratamente naturiste pentru raceala si gripa. Tinctura de propolis se consuma cate o lingurita dimineata si seara, cu putin ceai, in timp ce echinaceea se foloseste sub forma de extract, tinctura sau comprimate.

Se administreaza inca de la debutul gripei si pana la ultimul stadiu al ei.

• Un tratament neconventional pentru febra este si o baie cu apa calduta, iar inhalatiile cu aburii de la dus au efect de decongestie nazala.

Mierea de albine are calitati nutritive excelente si, in urma studiilor, s-a demonstrat ca prezinta si multiple actiuni terapeutice. Este recomandata pentru profilaxia infectiilor respiratorii, datorita efectului hranitor, stimulant imunitar si antimicrobian.

Fructele de catina sunt o sursa bogata de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi. Catina contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele grupul B, K, F si P, acizi grasi esentiali si fitosteroli, zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, proteine si saruri minerale: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu si fier.

Fructele de catina se recomanda pentru prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, prin intarirea capacitatii de aparare si sustinerea proceselor biologice normale.

Se folosesc fructele conservate natural in miere sau sub forma de ceai, uleiul de catina sau maceratele glicerinice din mladite de catina.

Propolis. Are efecte terapeutice extraordinare imunostimulante, antioxidante, antiinflamatoare, antipiretice, antibacteriene, antimicotice, antiparazitare, hepatoprotectoare, cicatrizante si antispastice.

Pentru intarirea imunitatii, dar si in cazul afectiunilor respiratorii, este indicata o cura compusa din tinctura de propolis.

Echinaceea are proprietati antivirale si este folosita atat in preventia, cat si in tratarea virozelor.

Supa de pui este un preparat culinar recomandat in viroze, deoarece contine proteine, care sunt importante pentru intarirea imunitatii, hranind si hidratand organismul. Adaugarea de usturoi, piper sau ghimbir aduce beneficii antivirale, antiinflamatorii si decongestionante.

Extractul de iedera are si efecte antiinflamatoare si antispastice, relaxeaza musculatura bronsica si calmeaza tusea convulsiva. Se administreaza sub forma de sirop sau tinctura.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate