Raceala si gripa primavara: inevitabila daca nu iti protejezi sistemul imunitar
Vremea calda de afara nu ne ajuta sa scapam de raceli si gripe, dimpotriva, mentine in viata bacteriile si virusurile care se imprastie rapid: viteza de aproape 100m/h, pe o distanta de 6 metri. Bacteriile si virusurile raman in aerul respirabil pentru 20 de minute iar germenii se pot mentine in viata de la 3 ore, pana la 17 zile, in functie de suprafetele contaminate.
Suntem intr-un hipermarket. Cineva a stranutat si nu a fost discret: nu a folosit batista sau plica cotului. Cate persoane trec timp de 20 de minute, pe o distanta de 6 metri prin acel loc?
Alt scenariu? Suntem intr-un mijloc de transport in comun. Cineva a stranutat si a crezut ca este corect ceea ce face: a stranutat in palme. Coboara la statia urmatoare, dupa ce a atins cel putin 2 bare de sprijin. Cate persoane utilizeaza acel mijloc de transport in decurs de o ora si cate dintre acestea au sansa sa atinga acele bare? Iata cat de usor se poate imprastia o viroza!
Sistemul imunitar care functioneaza in mod corespunzator reprezinta solutia ideala pentru a ne mentine sanatosi si a evita imbolnavirile. Atunci cand sistemul imunitar lucreaza la capacitatile sale optime, va raspunde prompt in fata unui invadator precum virusuri, bacterii, fungi, paraziti si toxine care ne ameninta sanatatea, eliminandu-l cu mult inainte de a se instala afectiunea sezoniera.
Cand sistemul imunitar este slabit, riscul de a ne imbolnavi este crescut.
Produse naturale in fata cercetarilor medicale
• Echinaceea. O revizuire din 2015 a concluzionat ca echinaceea reduce riscul unei raceli cu 35%. Cum? Echinacea functioneaza prin cresterea raspunsului sistemului imunitar, precum si prin blocarea actiunii unor proteine virale, spune dr. Andreas Schapowal, lector la Scoala Medicala Hannover din Germania.
• Usturoiul. Studiile au aratat ca usturoiul reduce riscul de imbolnavire si scurteaza perioada de convalescenta. Diversele studii realizate au demonstrat ca cei carora li s-a oferit usturoi timp de trei luni au avut un risc cu 63% mai mic de a raci, iar cei care totusi au racit, durata imbolnavirii a fost cu 61% mai scurta pentru subiectii care au consumat 2,56 grame de extract de usturoi pe zi, comparativ cu grupul placebo.
• Vitaminele. Daca nu iei inca vitamine, poate ar trebui sa te orientezi spre Vitamina C si Vitamina D. Un studiu realizat pe soareci in 2017 a aratat ca atunci cand soarecii au avut un nivel ridicat de vitamina C atunci cand au fost expusi la gripa, corpurile lor au produs niveluri mai mari de interferon - proteine create de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva virusurilor. Aceste niveluri crescute de interferon au ingreunat replicarea virusului gripal si l-au oprit in urmele sale inainte de a putea prelua organismul. Un alt studiu a analizat aproape 11.000 de participanti si a constatat ca dozele zilnice de vitamina D au sustinut sanatatea tractului respirator si au redus incidenta infectiilor sezoniere comune (relateaza un studiu realizat de A. R. Martineau, profesor la Centrul de Ingrijire Primara si Sanatate Publica, Institutul Blizard si la Scoala de Medicina si Stomatologie, Universitatea Queen Mary din Londra, publicat pe bmj.com).
Evita contractarea afectiunilor sezoniere
Prevenirea este intotdeauna o solutie mai buna decat vindecarea, prin urmare, medicii ne recomanda:
• o alimentatie sanatoasa bogata in legume si fructe cu un continut crescut de vitamina C si antioxidanti;
• evitarea consumului de zahar care slabeste drastic sistemul imunitar;
• odihna suficient si un somn de calitate care sa ajute sistemul imunitar sa produca multe dintre celulele albe din sange care se lupta cu organismele straine;
• mentinerea igienei personale: dezinfectarea si spalarea corecta a mainilor ori de cate ori este necesar, sa tusim si sa stranutam corect in plica cotului si sa folosim servetele;
• curata suprafetele care ar putea prezenta un risc crescut de contaminare: mese, birouri, telefoane. Chiar si telefonul nostru mobil contine mai multi germeni decat ne-am putea imagina.
Sa ne tratam!
Am racit si este prea tarziu pentru a ne mai proteja? Este timpul sa ne tratam si sa avem grija sa nu imprastiem virusul. Ne prezentam imediat la medicul nostru de familie care este in masura fie sa ne ofere un tratament complet, fie sa ne trimita catre un specialist, daca starea noastra de sanatate prezinta riscul de a se agrava.
Daca nu putem evita administrarea antibioticelor, nu trebuie sa uitam sa luam un probiotic cu cat mai multe tulpini lactice. Un astfel de probiotic are capacitatea de a acoperi o gama larga de infectii si afectiuni, ajutandu-te chiar el in lupta cu virusurile si bacteriile.
Evitam sa raspandim virusul
Acesta se raspandeste rapid inca din prima zi in care l-am contactat, pana in ziua sapte.
Spatiile deschise de birouri, telefoanele comune sunt alte surse de infectie. In scoli, licee si facultati se inmultesc cel mai rapid virusurile. Gripa se raspandeste cu usurinta in scoli prin tuse, stranut si atingere, dar construirea unui sistem imunitar puternic ajuta pe cel mic sa creeze anticorpii potriviti pentru prevenirea afectiunilor sezoniere.
Utilizarea unor masti de protectie si a dezinfectantelor de maini reduce aparitia sau transmiterea virusurilor cu pana la 51%.
Datorita ingredientelor sale, IMUNOSTIM de la COSMO PHARM reduce riscul imbolnavirilor cu virusul gripal sezonier si cel al racelilor, al infectiilor virale si bacteriene, infectii ale cailor respiratorii si al alergiilor:
Echinacea (Echinacea augustifolia) stimuleaza sistemul imunitar, activand substante chimice din organism care diminueaza inflamatia. Planta este folosita pentru combaterea racelilor, gripei, a infectiilor tractului respirator si a altor boli infectioase.
Gheara matei (Uncaria guianensis) este o planta cu un puternic efect antiinflamator, antitumoral, antiinfectios si imunostimulator. Este utilizata pentru imbunatatirea simptomelor durerilor osoase, osteoartritei si a artritei reumatoide, dar si pentru diferite tulburari ale sistemului digestiv, inclusiv inflamatiile stomacale si ulcer gastric.
Gheara matei reprezinta o solutie ideala in combaterea infectiilor virale si in vindecarea ranilor. Pentru ca un organism odihnit este un organism rezistent, aceasta este folosita si in lupta cu sindromul de oboseala cronica.
COSMO PHARM iti aduce Sanatate din Natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Citeste pe aceeasi tema
- Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata
- Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile
- Riscurile si cauzele anafilaxiei - cum trebuie sa reactioneze parintii?
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Zooterapia: animale care vindeca oameni