Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2024
Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece

In sezonul rece, racelile si gripa devin amenintari frecvente pentru sanatatea fiecaruia. In continuare, iti propunem sa afli cum functioneaza sistemul imunitar in lupta cu aceste afectiuni si care sunt cele mai eficiente metode de prevenire a lor. Vom discuta, de asemenea, si despre cum poti proteja cel mai bine copiii de raceala si gripa in aceasta perioada.

Cum functioneaza sistemul imunitar impotriva racelii si gripei?

Primul mecanism de lupta al sistemului imunitar impotriva racelii si gripei este actiunea leucocitelor, celulele albe ale sangelui. Acestea sunt trimise pentru a identifica si distruge virusurile care au invadat organismul, prevenind astfel raspandirea infectiei.

Daca sistemul imunitar a intalnit virusul in trecut, acesta isi va aminti de el si va putea lupta mai eficient impotriva lui. Acest proces se numeste raspuns imunitar adaptiv. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indica faptul ca acest mecanism este motivul pentru care unele persoane pot avea simptome mai usoare sau pot fi complet imune la unele tipuri de raceala sau gripa.

Odata ce sistemul imunitar a identificat virusul, acesta produce anticorpi specifici pentru a lupta impotriva acestuia. Acesti anticorpi raman in corp si ajuta la prevenirea reinfectarii cu acelasi tip de virus. Mecanismul este cheia eficientei sistemului imunitar in lupta impotriva racelilor si gripei.

Un alt element crucial in lupta impotriva gripei este imunizarea prin vaccinare. Vaccinurile pentru gripa functioneaza prin stimularea sistemului imunitar sa produca anticorpi impotriva virusurilor gripale. Acestea ajuta organismul sa se pregateasca pentru un posibil atac, facandu-l mai eficient in lupta impotriva virusului. OMS recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei, in special pentru persoanele cu risc crescut de complicatii.

Metode de prevenire a racelii si gripei in sezonul rece

Pentru a preveni raspandirea virusurilor racelii si gripei, este esential sa se mentina o igiena personala adecvata. Spalarea mainilor cu apa si sapun, pentru cel putin 20 de secunde, poate reduce semnificativ raspandirea infectiilor. De asemenea, este recomandata evitarea atingerii fetei, in special a ochilor, nasului si gurii, pentru a nu permite virusurilor sa patrunda in organism. Batistele de unica folosinta sunt de asemenea esentiale, inca de la primele simptome de raceala, ele trebuind sa fie aruncate imediat dupa utilizare.

O dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale, poate contribui la intarirea sistemului imunitar si la combaterea virusurilor. Alimente precum fructele si legumele, care sunt bogate in vitaminele A, C si E, sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Consumul de lichide, in special apa si ceaiuri calde, poate ajuta la ameliorarea simptomelor racelii si la mentinerea hidratarii.

Vaccinul impotriva gripei este o metoda eficienta de prevenire a acestei boli. Vaccinarea anuala este recomandata, deoarece virusurile gripei se schimba de la un an la altul.

Evitarea contactului cu persoanele bolnave este, de asemenea, importanta pentru reducerea riscului de a contracta virusurile. In cazul in care interactiunea este inevitabila, purtarea unei masti poate limita expunerea la virusuri. CDC recomanda purtarea mastilor in spatiile publice, mai ales atunci cand distantarea sociala nu este posibila.

Cum sa ne protejam copiii de raceala si gripa in sezonul rece?

Protejarea copiilor de raceala si gripa in sezonul rece este o prioritate pentru orice parinte. Este o adevarata provocare, avand in vedere incidenta crescuta a virozelor respiratorii in sezonul rece si faptul ca majoritatea copiilor petrec ore bune in colectivitate, dar exista masuri eficiente pe care le poti adopta.

Imunizarea prin vaccinare este una dintre cele mai eficiente metode de protectie impotriva gripei. Vaccinul antigripal este actualizat anual pentru a se potrivi cu tulpinile de virus gripal care circula in sezonul respectiv.

Igiena corecta este, de asemenea, esentiala in prevenirea racelilor si gripei. Educatia in acest sens este foarte importanta inca de la varste fragede. Copiii trebuie invatati sa se spele corect pe maini si sa utilizeze batiste de unica folosinta. Este de asemenea recomandat sa evite contactul cu persoanele bolnave.

Imbracamintea corespunzatoare in sezonul rece poate preveni racelile si alte boli asociate cu expunerea la frig. Este important ca in aceasta perioada copiii sa fie imbracati corespunzator, cu haine care sa ii protejeze de frig si umiditate.

Un supliment de vitamina D este adeseori indicat in cazul copiilor. Exista si remedii naturale care pot sustine sistemul imunitar, cum ar fi mierea, catina, lamaia si alte citrice, dar e indicat sa discuti cu medicul despre administrarea oricaror suplimente sau inceperea unor cure de remedii naturiste.

Protejarea organismului impotriva racelii si gripei in sezonul rece implica o intelegere clara a modului in care functioneaza sistemul imunitar, precum si adoptarea unor masuri preventive adecvate. In plus, este esential sa fii atent la protejarea copiilor, cei mai vulnerabili in fata acestor afectiuni!

Sursa foto: Shutterstock
Surse:
1. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/gripa-cauze-transmitere-simptome-diagnostic-tratament-preventie-vaccin
2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/raceala-cauze-simptome-tratament


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.