Persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Spitalul Matei Bals
Stire medicala
Persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals si se vor lua masurile de izolare, a anuntat, luni, Ministerul Sanatatii.
Comitetul de coordonare al Ministerului Sanatatii a stabilit, luni, pasii ce trebuie urmati in identificarea, transportul si modalitatile de internare la aparitia unor cazuri suspecte. S-a discutat despre intensificarea supravegherii imbolnavirilor prin gripa in perioada urmatoare, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avertizarea sistemului national de sanatate publica pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripa de origine porcina si anuntarea imediata a oricarui caz suspect aparut la o persoana care a calatorit in zonele afectate, urmata de internarea si izolarea pacientului.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi realizata o pagina informativa privind gripa de origine porcina, cu informatii generale, intrebari frecvente, masuri profilactice si recomandari ale specialistilor.
Spitalele de boli infectioase din centrele universitare vor primi antivirale si substante dezinfectante, prin scoaterea acestora din rezerva ministerului.
Ministerul va posta pe site o serie de recomandari pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in regiunile afectate de gripa porcina.
Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei intensificarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei si a calatoriilor in zonele afectate.
Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.
Ministerul recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - si Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
in caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, pacientilor li se recomanda izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie. Alternativa la consultul medicului de familie este prezentarea de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.
Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, pe 26 aprilie, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 cazuri de imbolnavire. in Mexic sunt suspectate 1.149 de persoane, care prezinta infectii asemanatoare gripei, si s-au inregistrat 103 decese.
Articole recomandate
- Gripa la copii
- Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu?
- Cele mai bune metode prin care relatia cu medicul poate fi imbunatatita
- Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare
- Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Este daunator sa slabesti mult in timp scurt?
- Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...