Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericolele racelii pe timp de vara

Actualizat la data de: 31 August 2017

Generalitati

Sus
Pericolele racelii pe timp de vara

Vara, temperaturile ridicate nu inseamna numai concedii si voie buna, ci si o serie de pericole, precum infectii respiratorii.

Acestea sunt mult mai agresive decat cele sezoniere, mai ales pentru ca acum este perioada in care virusii se pot intalni mai des. In plus, tratamentul acestor raceli este ingreunat de caldura dogoritoare.

Astfel, vara, spre deosebire de perioada de iarna, sunt prezente mult mai multe bacterii care pot cauza faringite sau mai grav, amigdalite purulente.

De asemenea, racelile de vara apar si fiindca oamenii cauta tot felul de metode pentru a se racori: consuma multa apa rece, stau in incaperi in care functioneaza aparatele de aer conditionat, setate la temperaturi mult mai scazute decat cea de afara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele cauze
  3. Simptome
  4. Tratament
  5. Preventie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Principalele cauze

Sus

Aerul conditionat. Acesta este factorul care poate provoca instalarea racelii pe timp de vara.

Altfel spus, fixarea aparatului de aer conditionat la o temperatura mult prea scazuta fata de temperatura de afara poate cauza socuri termice, acestea fiind responsabile mai devreme sau mai tarziu de aparitia migrenelor si a racelilor.

Bauturile extrem de reci. Acest obicei de a bea apa sau sucuri foarte reci poate cauza aparitia faringitelor sau a otitelor din sezonul estival.

Consumul de inghetata poate creste riscul aparitiei anumitor viroze respiratorii, a laringitelor, sau a farigo-amigdalitelor.

Simptome

Sus

• Debut brusc;

• Tuse persistenta;

• Dureri musculare;

Dureri de cap;

• Varsaturi si dureri de stomac.

Majoritatea racelilor de vara dureaza de regula pana la sapte zile.

Tratament

Sus

Cel mai bun mod de a trata o raceala de vara este sa acordati atentia cuvenita somnului, sa consumati multe fructe si legume proaspete, ceaiuri de plante, supe si sa luati un supliment de vitamina C.

De asemenea, puteti consuma fructe de padure sau capsuni, deoarece sunt foarte bogate in vitamina C.

Acestea contin si antioxidanti care stimuleaza imunitatea, avand in plus un efect antiinflamator.

Pentru a combate durerile de gat se pot administra atat pastile specifice, cat si antitermice, iar pentru a ameliora febra si starile de rau se vor administra antiinflamatoare.

In cazul unor complicatii sau afectiuni mai severe precum faringita, laringita, amigdalita pultacee este necesar un tratament medicamentos care sa fie recomandat de catre medicul specialist ORL sau de catre cel de familie.

Preventie

Sus

• Spalati-va des mainile cu apa si sapun. Cei mai multi microbi sunt contractati din cauza igienei precare.

• Consumati cel putin doi litri de lichide, mai ales suc de portocale si ceaiuri. Portocalele sunt bogate in vitamina C, stimuland imunitatea si intarirea organismului.

• Practicati activitati in aer liber, deoarece acestea contribuie la mentinerea starii optime de sanatate.

• Nu setati aerul conditionat pe o temperatura foarte mica in comparatie cu temperatura aerului de afara. Tranzitia brusca de la cald la rece nu va face bine organismului.

• Incercati sa eliminati sau macar sa diminuati stresul, fiindca acesta va slabi si mai mult organismul, facand fata cu greu unei raceli.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate