OMS nu are inca elementele care ar justifica declararea nivelului 6 de alerta pandemica
Stire medicala
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu are inca dovezi ale transmiterii la nivel de comunitate a virusului gripei A/H1N1 in alta regiune a lumii decat America de Nord, a declarat luni directorul sau adjunct Keiji Fukuda, citat de Reuters.
"Continuam sa asistam la un numar de infectari asociate calatoriilor in diferite tari si o anume evolutie a virusului catre sud. Nu avem dovezi ca virusul a contaminat comunitati intregi si a dus la transmiteri la nivel de comunitate in nicio alta tara" cu exceptia Americii de Nord.
OMS a ridicat deja nivelul de alerta pandemica de doua ori saptamana trecuta, in prezent acesta fiind de 5 din 6. Trecerea la nivelul 6, corespunzator instalarii pandemiei, presupune constatarea transmiterii virusului la nivel de comunitate in doua regiuni distincte ale lumii.
"Aceasta nu inseamna ca vigilenta trebuie sa fie mare doar in emisfera sudica. Trebuie sa fie mare peste tot. in prezent, pur si simplu nu stim cum va evolua situatia", a spus Fukuda.
El a adaugat ca pana in prezent exista 1.025 de cazuri de cazuri confirmate de laboratoare, dintre care 26 de decese. Cazurile s-au semnalat in 20 de tari, a mai spus el. Mai devreme, directoarea generala a OMS Margaret Chan, vorbise despre 1.003 cazuri in 20 de tari.
Chan a intervenit in direct, la Geneva, intr-o reuniune informala a Adunarii Generale a ONU, consacrata evaluarii nivelului de pregatire a organizatiei internationale in fata gripei porcine, dand asigurari ca nu intentioneaza pentru moment sa ridice nivelul de alerta. "Nu stim cat timp mai avem inainte de a trece la faza 6, care arata ca ne confruntam cu o pandemie. Nu am ajuns acolo inca", a spus ea.
Chan paruse sa sugereze luni, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, ca nu exclude ridicarea nivelului de alerta de pandemie la treapta maxima, 6.
Informatiile ce veneau luni din Mexic si Statele Unite erau linistitoare, dupa o saptamana de criza in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca o pandemie este iminenta. OMS nu a renuntat la vigilenta, urmarind in continuare indicii privind un al treilea focar de pandemie, in alta regiune decat cele deja afectate. Acest lucru ar confirma extinderea geografica a epidemiei si ar semnala starea de pandemie declarata. OMS supravegheaza in mod deosebit Europa, unde Spania pare a fi cea mai afectata tara, cu peste 50 de cazuri confirmate, desi pacientii "raspund favorabil tratamentului".
Articole recomandate
- 7 mituri despre boala Alzheimer
- Cum sa scapati definitiv de sindromul de lene
- Cleptomania
- Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis
- 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Neurinomul nervului acustic
- Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
- Sfaturi pentru un an mai sanatos
Citeste pe aceeasi tema
- Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei
- 10 moduri prin care iti poti creste nivelul de serotonina
- Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare
- Care sunt factorii ce influenteaza inaltimea unei persoane?
- Alimente care ajuta la diminuarea stresului