Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metode de intarire a sistemului imunitar toamna

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Metode de intarire a sistemului imunitar toamna

Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp.

Sistemul imunitar functioneaza prin identificarea acestor agenti patogeni, neutralizandu-i pentru a-i face inofensivi si apoi eliminandu-i din corp. Leucocitele provin din maduva osoasa, dar circula prin sange si prin sistemul limfatic al organismului.

Majoritatea bolilor sunt puse in legatura cu un sistem imunitar slabit, in special racelile obisnuite. Daca sistemul imunitar nu functioneaza corect, pacientul devine mai sensibil la o serie de afectiuni, astfel ca mentinerea acestuia in stare optima de functionare trebuie sa fie o prioritate.

Sezonul rece, care incepe de obicei in luna octombrie si continua pana in aprilie, reprezinta perioada din an care solicita cel mai mult sistemul imunitar. De aceea, trebuie intervenit pentru a impulsiona buna functionare a sistemului imunitar.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum ne putem creste imunitatea?
  3. Alimente care stimuleaza sistemul imunitar
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum ne putem creste imunitatea?

Sus

Dieta echilibrata - toamna, iarna si primavara, organismul are nevoie de mai multe substante nutritive, cum ar fi vitaminele A, C, D si E, precum si minerale si acizi grasi Omega-3.

Este foarte important aportul de proteine de calitate, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte, precum si fructe si legume proaspete.

Este recomandat sa se evite carnea prelucrata, alimentele prajite, bauturile racoritoare, produsele de panificatie prelucrate sau produsele cu indulcitori artificiali sau zaharul rafinat.

Vitamina C - fructele si legumele proaspete sunt cele mai bune surse de vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii. Sursele cele mai importante de vitamina C includ citrice, kiwi, ardei grasi si legume verzi.

Apa - consumul unei cantitati ridicate de apa in sezonul rece ajuta la producerea limfei, care transporta celule albe din sange si alte celule ale sistemului imunitar. Pentru un impuls suplimentar se poate adauga o felie de lamaie in fiecare pahar cu apa consumat.

Somn - oboseala cronica creste riscul de imbolnavire, lipsa somnului influentand direct imunitatea. In lipsa somnului, celulele T de aparare a organismului scad, crescand riscul infectiiilor. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt necesare intre 7 si 8 ore de repaos pe zi.

Miscare - exercitiile fizice nu sunt doar o modalitate foarte buna de a ramane in forma, ci cresc si functia imuna, imbunatatesc calitatea somnului si fac corpul mai puternic.

Alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Sus

Anumite alimente pot ajuta, asadar, la mentinerea unui sistem imunitar puternic. De aceea, pentru a preveni racelile specifice sezonului rece, e important sa fie incluse in dieta alimente care impulsioneaza imunitatea.

Printre acestea se numara:

- citrice: grepfrut, portocale, mandarine, lamai, lamai verzi, clementine.
- ardei rosii;
- broccoli;
- usturoi;
- ghimbir;
- spanac;
- iaurturi cu culturi vii si active;
- migdale;
- turmeric;
- ceai verde;
- papaya;
- kiwi;
- carne de pui;
- seminte de floarea-soarelui;
- fructe de mare.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate