Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gripa si virozele sezoniere: cum sa ii protejezi pe cei din jur, daca suferi de o infectie virala

Actualizat la data de: 15 Februarie 2023
Gripa si virozele sezoniere: cum sa ii protejezi pe cei din jur, daca suferi de o infectie virala

Contactul apropiat intre oameni creste probabilitatea raspandirii virusurilor, de aceea este important ca, in timpul unei epidemii sau al sezonului gripal, sa iei anumite masuri de precautie. Acestea trebuie sa fie luate atat pentru a te proteja de virusuri, cat si pentru a reduce transmiterea lor, in cazul in care te-ai imbolnavit. Descopera mai jos ce masuri poti lua pentru a-i proteja pe cei din jur, daca suferi de o infectie virala.

Poarta masca si stai departe, pe cat posibil, de alte persoane

In cazul in care ai febra, tusesti si/ sau stranuti, este recomandat sa eviti contactul cu ceilalti. Cum acest lucru nu este intotdeauna posibil, mai ales daca locuiesti cu alte persoane, medicii recomanda sa porti o masca chirurgicala, pentru a limita riscul de transmitere. Masca trebuie sa fie purtata mai ales in prezenta unui copil foarte mic sau a unor persoane cu o stare fragila a sanatatii. Atunci cand masca este murdara, arunc-o intr-un cos cu capac si spala-ti bine mainile cu apa si sapun.

Daca ai nevoie de cumparaturi, incearca sa le faci, pe cat posibil, online. Cel mai simplu este sa comanzi medicamente din farmacie online. Daca optezi pentru ridicare produse Minifarm din easybox, poti reduce substantial riscul de transmitere a virusului vinovat de infectia de care suferi.

Daca este posibil, lucreaza de acasa si foloseste tehnologiile de comunicare la distanta pentru a-ti desfasura activitatile profesionale. De asemenea, daca este posibil, anuleaza sau amana calatorii, intalniri, ateliere si alte evenimente care nu sunt esentiale.

Condu-ti propria masina, mergi pe jos sau pe bicicleta - pe scurt, incearca sa eviti transportul in comun sau fa-o la ore cand este cel mai putin aglomerat, daca este posibil.

Nu in ultimul rand, evita strangerile de mana, imbratisarile si saruturile.

Respecta reguli de igiena stricta

Spalatul mainilor este una dintre cele mai simple si eficiente metode de a reduce riscul de infectare. Umezeste mainile cu apa, aplica sapun si apoi freaca-le timp de 15 - 30 de secunde. Spala bine partea interioara si exterioara a mainilor, intre degete, freaca unghiile si usuca-le bine cu un prosop curat. Produsele antiseptice, care trebuie sa contina cel putin 60% alcool pentru a fi eficiente, pot fi folosite pentru curatarea mainilor ocazional, in lipsa apei si sapunului.

Medicii recomanda spalarea frecvent a mainilor, mai ales inainte de masa, inainte si dupa atingerea alimentelor, inainte si dupa punerea lentilelor de contact, inainte de a lua medicamente, dupa ce ti-ai suflat nasul sau ai tusit ori ai stranutat si dupa ce ai mers intr-un loc public.

Pastreaza curat mediul de viata si munca

Multe virusuri pot trai si cateva ore pe suprafete dure. De exemplu, numeroase studii au aratat ca virusul gripal poate sa supravietuiasca si 48 de ore pe anumite suprafete.

Acesta este motivul pentru care este necesar sa pastrezi curat mediul in care traiesti si muncesti. Curata in mod regulat suprafetele pe care le atingi, toaletele, chiuvetele, manerele usilor, tastaturile computerelor, telecomanda televizorului etc.

Pentru dezinfectarea suprafetelor se recomanda folosirea de dezinfectanti sau solutii cu inalbitor 5%.

Este recomandat sa nu folosesti aceeasi vesela cu celelalte persoane din aceeasi gospodarie si, de asemenea, sa dezinfectezi lenjeria de pat si prosoapele folosite in perioada in care ai fost bolnav. De asemenea, nu folosi in comun cu alte persoane diverse ustensile ori telefoane mobile.

Vaccinurile sunt, fara indoiala, o modalitate eficienta de a te apra de virusuri i de a-i proteja si pe ceilalti. Nu ezita sa te vaccinezi daca exista disponibil un ser de imunizare contra anumitor infectii si boli. Si, pentru ca este foarte dificil sa eviti contactul cu ceilalti, aplicarea masurilor de mai sus te poate ajuta sa limitezi riscul de a transmite altora virusul, atunci cand te imbolnavesti.

Sursa foto: Freepik


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.