Gripa in timpul sarcinii
Ce este gripa
SusGripa este o afectiune respiratorie contagioasa. Poate avea simptome usoare pana la severe, chiar deces, la persoanele cu imunitate slaba sau cu patologii ascociate. Este diferita de raceala prin gravitatea complicatilor pe care le poate aduce, debutul brusc al simptomelor, intensitatea acestora si numarul crescut de zile de boala.
Cuprins articol
Gripa in sarcina
SusGripa in sarcina este periculoasa datorita complicatiilor respiratorii si cardiace, care pot pune viata mamei si a copilului in pericol.
Pe timpul sarcini, corpul femeii se schimba, copilul creste, incepe sa apese pe organele mamei, provocand obstructie urinara si incontinenta urinara, favorizand infectiile urinare inalte, joase si genitale. Infectiile sunt provocate atat prin disfunctile adaptative ale organismului matern, cat si prin scaderea imunitatii.
Tot organismul trebuie sa se adapteze cererilor crescute de nutrienti ale fatului, iar pentru acestea creste frecventa respiratorie si cardiaca. De asemnenea si rinichiul trebuie sa lucreze mai rapid pentru a elimina toxinele din sange, ca sa asigure conditii optime fatului. Altfel spus, organismul lucreaza mai mult pentru a putea tine in echilibru nevoile copilului si sanatatea mamei.
Orice factor extern poate perturba echilibrul organismului, astfel, gripa prin scaderea sistemului imunitar al mamei poate produce infectii severe ale aparatului respirator, care decompenseaza si mai mult inima, deja suprasolicitata de nevoile crescute ale fatului si dimensiunile in crestere ale uterului ce apasa tot mai tare pe organele din jur.
Cele mai de temut complicatii ale gripei sunt cele infectioase, gravidele prezinta adesea dupa o perioada de gripa sau concomitent cu ea, bronsita, otita, sinuzita sau pneumonie, care, poate avansa in lipsa tratamentului corespunzator afectand sarcina si poate duce, chiar, la pierderea ei.
Simptome
SusSimptomele in gripa apar brusc manifestandu-se prin febra, frisoane, tuse, durere de gat, nas infundat sau rinoree, dureri musculare, dureri de cap, oboseala si, mai rar, se poate intalni diareea si varsaturile.
Consultul
SusGravida trebuie sa apeleze la un doctor oricand nu se simte bine, cand mainile si picioarele i se umfla brusc, are tensiune mai mare de 140/90 mmHg, daca copilul nu mai e la fel de activ ca de obicei sau daca exista sangerari sau scurgeri lichidiene.
In timpul sarcinii controalele regulate sunt foarte importante, iar cand se suspicioneaza gripa, gravida trebuie sa ajunga cat mai curand la medic pentru a se asigura ca totul decurge fara probleme. Medicul ginecolog sau medicul de familie va instrui si explica viitoarei mame cum sa combata febra si ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea racelilor si infectiilor de orice tip. Se incurajeaza o discutie cat mai libera cu medicul curant pentru a se solutiona orice problema aparuta pe perioada sarcinii.
Daca gripa apare brusc si gravida nu poate apela la un medic ginecolog, poate amana vizita la doctor daca simptomele sunt usoare sau moderate. Insa, daca apare febra ce nu scade la paracetamol, apar dureri in piept sau in abdomen, dificultati de respiratie, durerea brusca de cap, ameteli sau orice alt simptom nespecific gripei, dar care pot afecta sanatatea bebelusului, gravida trebuie sa se prezinte de urgenta la spital.
Este foarte important consultul de specialitate, deoarece graviditatea contraindica administrarea de medicamente. In cazuri speciale, cand este pusa in pericol viata mamei sau sarcina, medicul curant poate recomanda anumite antitermice, antibiotice sau suplimente alimentare in doze optime, care sa nu afecteze sarcina.
Tratamentul profilactic
SusCel mai bun tratament in gripa este cel profilactic. Preventia, mai ales in cazul gravidelor, trebuie sa fie un obicei sanatos, ci nu o obligatie.
Igiena mainilor, de cele mai multe ori neglijata, previne majoritatea infectiilor dobandite in sarcina. De asemenea, alimentatia sanatoasa si echilibrata previne scaderea sistemului imunitar si scad sansele virusurilor gripale sa produca boala.
Alimentele trebuie spalate foarte bine, laptele, pestele, ouale se recomanda a se consuma doar preparate, cu evitarea maionezei, inghetatei sau alte preparate la care se pot flolosi produse crude. Hidratarea este esentiala pentru combaterea infectiilor urinare si functionarea optima a rinichilor.
Zilnic, gravidei, i se recomanda sa consume 2 litri de apa, cu evitarea sucurilor concentrate si bauturilor carbogazoase. Sucurile naturale de fructe, preprate in casa, nu trebuie sa inlocuiasca aportul de apa. Stresul trebuie evitat in favoarea exercitilor fizice regulate si a activitatilor relaxante. Odihna si sportul au si ele rolul lor in imunitate si nu trebuie neglijate.
Trebuie evitat contactul cu persoane racite si locurile aglomerate: magazine, mijloace de transport in comun. Se recomanda pentru plimbari parcurile si locurile bine aerisite pentru a diminua riscul de a contacta un virus.
Vaccinul antigripal
SusSe recomanda vaccinarea gravidelor in orice moment al sarcinii, inaintea inceperii sezonului gripal, lunile octombrie – martie. Vaccinul contine virus gripal inactivat si este sigur pentru mama cat si pentru fat. Se recomanda vaccinarea si a femeilor care doresc sa ramana insarcinate pe perioada sezonului gripal, pentru a proteja sarcina de eventuale efecte teratogene ale virusurilor gripale asupra fatului.
Vaccinul se administreaza cu precautie si poate pune probleme persoanelor plurialergice, in special la cele cu alergii la ou. Vaccinarea antigripala previne aparitia gripei si complicatiile ei, previne avortul provocat de raceala, prematuritatea si greutatea prea mica la nastere a fatului.
Uneori datorita gripei, sarcina are de suferit prin decompensarea organismului. Organismul mamei, in vederea vindecarii infectiei neglijeaza copilul, sarcina putandu-se opri din evolutie temporar, copilul nu mai ia in greutate sau permanent ducand la avort sau nastere prematura. Anticorpii produsi de mama in urma vaccinarii se transmit si copilului, astfel prin vaccinare copilul este protejat si dupa nastere, prin laptele matern.
Medicamente
SusGravida nu trebuie sa ia nici un fel de medicament fara a consulta medicul curant.
Multe medicamente au efect teratogen asupra fatului mai ales administrate in primul trimestru de sarcina. De asemenea, alcoolul, drogurile sunt contraindicate, iar plasturii, cremele antiinflamatoare sau cu alte substante medicamentoase nu trebuie administrate fara stirea medicului.
Indiferent ca se elibereaza sau nu cu reteta medicala, ca sunt suplimente alimentare, vitamine sau ceaiuri nu trebuie utilizate decat la recomandarea medicului specialist. Oricat de inofensive ar parea pot avea efecte defastatoare pentru sanatatea copilului.
Femeile aflate sub tratament medicamentos pentru boli cronice trebuie sa consulte un medic specialist, in momentul in care isi doresc sa aiba un copil sau imediat ce au realizat ca sunt insarcinate. Medicul poate schimba tratamentul cronic pe perioada sarcinii, chiar, si dupa perioada alaptarii.
Bibliografie
• Cold and flu during pregnancy. (2018).
pregnancybirthbaby.org.au/cold-and-flu-during-pregnancy
• Flu. (2019).
nhs.uk/conditions/flu/
• Guidelines for vaccinating pregnant women. (2016).
cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/guidelines.html
• Healthy habits to prevent flu. (2019).
cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm
• Influenza (flu) vaccine and pregnancy. (2017).
cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html
• Live attenuated vaccines (LAV). (n.d.).
vaccine-safety-training.org/live-attenuated-vaccines.html
• Pregnant women & influenza (flu). (2019).
cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera
- Oprirea sarcinii din evolutie
- Care este perioada de incubatie pentru gripa?
- Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor
- Tratamentul homeopat in sarcina
- Ingrijirea prenatala
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Gripa Aviara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?