Dr.Streinu-Cercel: Cazurile de gripa porcina confirmate in Europa nu inseamna declansarea epidemiei
Stire medicala
Cazurile de gripa porcina confirmate in Europa sunt cazuri importate si nu sunt semnificative pentru declansarea unei epidemii in tarile europene, a precizat, marti, pentru NewsIn, directorul Institului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
"Nu a fost dovedita transmiterea interumana pe teritoriul Europei, asa cum s-a dovedit ca s-a intamplat in Mexic, si nu putem vorbi despre o epidemie. Virulenta virusului nu este foarte mare, el inca nu s-a stabilizat si este posibil sa dispara in foarte scurt timp, mai ales ca nu suntem in sezon gripal, iar virusii respecta, in general, o anumita sezonalitate", a explicat prof. Streinu-Cercel.
Dupa primele analize ale cazurilor confirmate in Mexic, SUA si Canada, rata de atac a virusului gripal cu tulpina porcina este mica, avand in vedere numarul de cazuri raportat la populatia din jurul focarelor de infectie din cele trei tari, a mai spus dr. Streinu-Cercel.
Directorul Institutului "Matei Bals" sustine ca Romania este pregatita sa gestioneze un eventual focar de gripa porcina, intrucat are un sistem de preventie a bolilor infectioase care monitorizeaza cu atentie, incepand de luni, evenimentele legate de acest subiect.
"In cazul in care ar aparea si la noi suspiciuni si ulterior cazuri confirmate de gripa porcina, pacientii vor fi izolati si tratati la terapie intensiva si ventilati mecanic", a mai spus dr. Streinu-Cercel.
Specialistii in boli infectioase recomanda persoanelor care vin zonele afectate si care in interval de sase-sapte zile de la intrarea in tara manifesta febra mare, tuse seaca, dureri musculare si de articulatie, sa se prezinte imediat la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.
Persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals si se vor lua masurile de izolare, a anuntat, luni, Ministerul Sanatatii.
Comitetul de coordonare al Ministerului Sanatatii a stabilit, luni, pasii ce trebuie urmati in identificarea, transportul si modalitatile de internare la aparitia unor cazuri suspecte. S-a discutat despre intensificarea supravegherii imbolnavirilor prin gripa in perioada urmatoare, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, avertizarea sistemului national de sanatate publica pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripa de origine porcina si anuntarea imediata a oricarui caz suspect aparut la o persoana care a calatorit in zonele afectate, urmata de internarea si izolarea pacientului.
Pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi realizata o pagina informativa privind gripa de origine porcina, cu informatii generale, intrebari frecvente, masuri profilactice si recomandari ale specialistilor.
Spitalele de boli infectioase din centrele universitare vor primi antivirale si substante dezinfectante, prin scoaterea acestora din rezerva ministerului.
Ministerul va posta pe site o serie de recomandari pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in regiunile afectate de gripa porcina.
Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei intensificarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei si a calatoriilor in zonele afectate.
Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite.
Ministerul recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - si Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, pacientilor li se recomanda izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie. Alternativa la consultul medicului de familie este prezentarea de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase.
Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, pe 26 aprilie, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat 20 cazuri de imbolnavire.
In Mexic sunt suspectate 1.149 de persoane, care prezinta infectii asemanatoare gripei, iar pana marti s-au inregistrat peste 150 de decese.
Articole recomandate
- Cum sunt afectati copiii de coronavirus?
- Sindroame gripale
- Frigul, o cauza reala a racelii si gripei?
- De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului?
- Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cum realizam preventia gripei pentru cei mici?
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei