Ce modificari apar in organism cand te imbolnavesti de gripa
Stire medicala
Gripa este adesea considerata o boala inofensiva, chiar daca simptomele sunt foarte neplacute si creeaza un disconfort maxim.
Multa lume nu se teme de complicatiile acestei afectiuni, dar cum virusul devine din ce in ce mai puternic de la an la an, vaccinarea ar trebui sa devina un pas esential in protejarea sanatatii. Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu organismul tau cand te imbolnavesti de gripa
Dr Gregory A. Poland, profesor de medicina si expert in boli infectioase la Mayo Clinic, explica schimbarile prin care trece organismul odata cu contactarea virusului.
Gripa in primele 24-48 de ore
In primele doua zile de la contactarea virusului, acesta ajunge in tractul respirator, fie dupa ce l-ai luat de la o persoana care a stranutat langa tine, fie dupa ce ai atins o suprafata contaminata si ti-ai dus mana la nas, la gura sau la ochi. Odata ajuns in tractul respirator, virusul incepe sa se inmulteasca.
In aceasta prima etapa a bolii nu manifesti niciun simptom si nu constientizezi faptul ca te-ai imbolnavit, asadar nu prea ai ce sa faci pentru a trata boala.
Gripa in urmatoarele 5-7 zile
In urmatoarele 5-7 zile de la contactarea virusului, celulele sistemului imunitar sunt "chemate" la locul infectiei si incep sa alerteze organismul pentru a raspunde atacului si a stopa imbolnavirea de noi celule.
Brusc, incepi sa ai stari febrile si de oboseala, stranuti, ai frisoane si te dor muschii. Pentru a calma simptomele gripei, trebuie sa bei ceai, sa iei dropsuri impotriva durerilor in gat si pastile pentru reducerea febrei. In plus, in aceasta etapa a gripei cea mai buna solutie este odihna. Esti foarte contagios in aceste zile, asa ca ramai acasa, pentru a nu raspandi virusul.
Gripa in ultimele zile
In ultimele zile ale bolii, incepi sa te vindeci, gratie sistemului imunitar care a anihilat virusul. Inflamatia isi pierde din putere si revii usor, usor la starea normala.
Inca mai poti avea stari de oboseala si dureri in gat, dar febra si durerile musculare dispar. In continuare ar trebui sa te odihnesti. In aceasta etapa a gripei, nu mai esti contagios, asa ca te poti intoarce la serviciu.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa
Articole recomandate
- Sevrajul alcoolic
- Primul ajutor in caz de insolatie
- 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar
- Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani
- Conduita terapeutica stomatologica la femeia gravida
- Surse vegetale de fier
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Gripa Aviara