10 metode prin care sa va protejati de racelile sezoniere
Generalitati
SusRacelile sezoniere sunt cele mai comune afectiuni ale omenirii. Potrivit Centrelor de Prevenire si Control al Bolilor din SUA, raceala banala este cauza principala a absenteismului de la scoala si serviciu pe continentul american, fenomen care se petrece in aceiasi parametri si la noi in tara.
Cuprins articol
Cauzele racelilor sezoniere
SusRacelile sezoniere sunt cauzate de infectii virale, produse de peste 200 de virusuri care declanseaza simptome de severitate variabila.
Acesti agenti patogeni sunt transmisi de la o persoana la celalalta prin mici particule de mucus care ajung sa fie propulsate in aer din pasajele aeriene ale persoanei infectate si inhalate apoi de oamenii din jur. In timp ce este aproape imposibila prevenirea completa a epidemiei racelilor sezoniere, cateva masuri de precautie pot fi utile in reducerea riscului de imbolnavire.
Metode de prevenire a racelilor sezoniere
Sus1. Spalarea frecventa a mainilor
Cea mai popularizata cale de prevenire a raspandirii virusurilor care provoaca racelile sezoniere este spalarea frecventa a mainilor. Atingerea suprafetelor potential contaminate este cel mai simplu mod prin care agentii infectiosi ajung in organismul uman, motiv pentru care este esential sa va spalati pe maini cu apa si sapun din abundenta, mai ales dupa ce ati folosit mijloacele de transport in comun, echipamentele de la sala de fitness sau cosurile de cumparaturi din supermarket.
Igienizarea corespunzatoare a mainilor poate distruge virusurile care ar fi putut sa ajunga la nivelul mainilor, iar prin atingerea chipului, direct in organism. Utilizarea unui gel de maini dezinfectant, care nu necesita folosirea apei, ajuta de asemenea la mentinerea curateniei mainilor cand va aflati in deplasare.
2. Folosirea servetelelor de hartie acasa
Daca un membru al familiei s-a imbolnavit, inlocuiti prosoapele din material textil cu servetele de hartie. In acest fel, germenii sunt inlaturati mai usor prin aruncarea imediata a servetelelor folosite, contrar cazului in care un prosop textil este utilizat de mai multe ori, deci devine o sursa sigura de infectare pentru cei din jur.
Din acelasi principiu, folosirea paharelor de unica folosinta poate fi o alta cale de prevenire a raspandirii racelii.
3. Igienizarea suprafetelor din casa
Agentii patogeni care produc imbolnaviri in sezonul rece traiesc in general pe suprafetele din casa chiar si mai multe zile la rand, asteptand sa se ataseze unei gazde vii. De aceea, igienizarea frecventa a manerelor usilor si mobilierului, a tastaturii, telecomenzii, telefoanelor, blaturilor mobilei sau bateriilor de la corpurile sanitare ajuta la prevenirea imbolnavirii.
4. Schimbarea orei de culcare
Tranzitia de la anotimpul cald la cel rece produce o serie de schimbari in organism, care este nevoit sa se adapteze zilelor mai scurte si lipsei razelor de soare (care ajuta la reglarea ritmului biologic al corpului). Un program de somn haotic si o cantitate de odihna insuficienta slabesc sistemul imunitar si cresc susceptibilitatea in fata imbolnavirii.
Astfel, stabilirea orei de culcare intre orele 22.00-22.30 constituie o metoda de protectie excelenta in fata riscului declansarii infectiilor virale, contribuind semnificativ la intarirea sistemului imunitar.
5. Adoptarea unei diete pline de nutrienti
Alimentele pe care le introduceti in dieta sunt foarte importante in sezonul racelilor comune, intrucat ele pot face diferenta intre mentinerea starii de sanatate si imbolnavire. De regula, instalarea temperaturilor scazute atrage dupa sine cresterea apetitului pentru carbohidrati, pe fondul nevoii organismului de a acumula depozite care sa il intareasca in infruntarea iernii.
Evitati carbohidratii simpli din produsele procesate (paine alba, orez alb, paste, dulciuri etc.), intrucat acestia nu au valoare nutritiva, ba chiar deregleaza nivelul optim al glicemiei. In schimb, optati pentru carbohidrati complecsi (produse de patiserie din faina integrala, fructe, legume, cereale integrale etc.), care se metabolizeaza mai greu, furnizeaza o cantitate mai mare de nutrienti organismului si stabilizeaza indicele glicemic. Un supliment de vitamine si minerale poate fi de ajutor in sustinerea imunitatii organismului, de asemenea.
6. Efectuarea exercitiilor fizice
Exercitiul fizic regulat este un stimulent excelent al sistemului imunitar, asa cum sedentarismul creste vulnerabilitatea in fata imbolnavirilor. Miscarea intensifica circulatia sanguina, echilibreaza tonusul psihic (stimuland productia hormonilor fericirii) si lucreaza musculatura, care impulsioneaza la randul sau metabolismul si toate functiile organice.
7. Administrarea suplimentelor de zinc
La aparitia primelor simptome de raceala, suplimentele alimentare cu zinc pot ajuta la combaterea simptomelor si la scurtarea perioadei racelii. Acest mineral esential pentru organism se ataseaza particulelor virale si ajuta la prevenirea inmultirii acestora. Din acest motiv, unii medici spun ca suplimentele cu zinc nu ajuta la prevenirea unei raceli, insa ii scad acesteia gradul de severitate si durata.
8. Gestionarea stresului zilnic
Multe studii de specialitate arata ca persoanele supuse stresului emotional au in general un sistem imunitar slabit, care cedeaza mai usor in fata agentilor patogeni, comparativ cu cel al persoanelor care se protejeaza de stres.
9. Aerisirea incaperilor casei
Ventilatia camerelor este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii tuturor membrilor familiei, asa ca, in fiecare dimineata si seara, incaperile trebuie sa fie aerisite timp de o ora. De asemenea, folosirea unui umidificator de camera, care regleaza umiditatea din aer, este utila pentru un sistem respirator functional.
10. Evitarea fumatului si a consumului de alcool
SusStatisticile medicale arata ca fumatorii racesc mai des si mai sever decat nefumatorii, intrucat sistemul lor imunitar este mai slabit. In plus, inhalarea fumului de tigara usuca pasajele aeriene si parazileaza cilii (firele de par protectoare) care acopera membrana mucoasa a nasului si a plamanilor, cu rolul de a opri virusurile sa ajunga in organism. Alcoolul deshidrateaza organismul si ii reduce capacitatea de a se apara de agentii infectiosi din mediu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
- 9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
- Tratamentul alergiilor sezoniere
- Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon
- Pericolele racelii pe timp de vara
- 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii
- Frigul, o cauza reala a racelii si gripei?
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- Sindromul respirator acut sever (SRAS)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top