Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Vaccin antigripal sub forma de spray nazal

Publicat la data de: 20 Februarie 2007

In cazul gripei vaccinul sub forma de spray nazal este mai eficient decat vaccinul clasic prin injectie in brat.
Un studiu la nivel global realizat de producatorul vaccinului spray, MedImmune Inc, a aratat ca acesta reduce aparitia gripei in mai mult de 55% din cazuri fata de vaccinul traditional.
La acest studiu au participat aproximativ 8000 de copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Pentru majoritatea copiilor vaccinul nazal este mai bun decat cel clasic. Insa nu este la fel de bun pentru toti. FluMist, vaccinul nazal, este recomandat celor cu varste intre 5 si 50 de ani. Dar pe baza rezultatelor acestui ultim studiu, s-a solicitat aprobarea utilizarii vaccinului sub forma de spray nazal si pentru copii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani care nu au avut antecedente de astm sau alte probleme respiratorii.
Pentru copiii de pana la 1 an nu s-a cerut insa aprobarea. In cadrul studiului, copiii cu varste intre 6 luni si 1 an au avut mai multe probleme de sanatate in urmatoarele 6 luni dupa administrarea vaccinului nazal decat cei carora li s-a administrat vaccinul clasic.
Autorii cercetarii sustin ca in cazul copiilor sub un an trebuie efectuate cercetari suplimentare pentru a se determina efectul vaccinului.
Vaccinul traditional pentru gripa, utilizat de peste 50 de ani, este facut din virusi gripali morti, in timp ce FluMist contine virusi vii, dar slabiti.
Ambele vaccinuri stimuleaza organismul sa faca anticorpi, cel traditional in sange, iar sprayul nazal in sange si in nas. Marea diferenta este inducerea anticorpilor la nivelul nasului, deoarece nasul este fereastra prin care intra in organism virusii.
Deci, in afara cazurilor de astm si dificultati respiratorii la copiii de pana la 5 ani, vaccinul pare sa aibe rezultate bune. Cercetarile continua pentru a stabili exact conditiile in care vaccinul poate fi administrat si celor foate mici fara a avea efecte adverse.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate