Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Gripa

Actualizat la data de: 14 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Gripa

Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata de la usoara la severa, aproape in fiecare iarna.

Perioada in care apare cu o frecventa crescuta infectia gripala este noiembrie-martie. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta forme clinice mai severe si de aparitie a complicatiilor este mai mare la copii, batrani si persoane cu imunodeficiente sau boli cronice. Acestora le este recomandata vaccinarea antigripala. Deoarece virusul gripal se gaseste sub o mare varietate de subtipuri si tulpini, care se modifica de la an la an, chiar si persoanele vaccinate pot face gripa, dar severitatea bolii va fi mai usoara si perioada mai scurta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mod de transmitere
  3. Simptome
  4. Cum poti gestiona simptomele gripei
  5. Tratament
  6. Care este diferenta dintre gripa si raceala comuna?
  7. Preventie
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Mod de transmitere

Sus

Transmiterea este respiratorie, de la o persoana la alta, prin picaturile de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbire, de aceea este foarte importanta purtarea mastii sau pastrarea distantei fata de alte persoane. Contagiozitatea este de 1-2 zile inainte si 4-5 zile dupa debutul bolii. Bolnavii cu forme atipice de boala sunt de asemenea contagiosi. Rezervorul de virus pot fi si unele animale, pentru tipul A de virus. Varful incidentei este situat in perioada noiembrie-martie.

Simptome

Sus

Perioada de incubatie este de 2 zile. Severitatea bolii depinde de expunerea anterioara la tipurile de virus inrudite. Adesea gripa este confundata cu “virozele banale” (guturaiul), foarte frecvente la copil, mai ales in sezonul rece. Debutul este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra 39-40 grade C, dureri musculare, dureri de cap intense (cefalee severa), oboseala (fatigabilitate), dureri la nivelul globilor oculari (caracteristice pentru gripa), catar nazal (cu senzatie de nas infundat) tuse uscata, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi, chiar episoade de diaree.

Complicatiile respiratorii influenteaza evolutia si prognosticul, mai ales cand apar la copii cu boli cronice sau la sugarii distrofici, rahitici. Pneumoniile gripale pot fi primare sau secundare, prin suprainfectie bacteriana. Alte complicatii sunt: cardiovasculare (miocardita), nervoase (encefalita, meningita), sindromul Reye. Copiii sub 24 de luni necesita spitalizare datorita riscului crescut de a dezvolta complicatii. In perioada de convalescenta este crescuta receptivitatea pentru infectii bacteriene.

Cum poti gestiona simptomele gripei

Sus

Multi oameni pot gestiona simptomele gripei acasa cu medicamente fara prescriptie medicala (OTC) si alte terapii, inclusiv:
• Sa va odihniti din plin.
• Consumul de lichide precum apa sau bulionul (sucul de rosii) pentru a ajuta la prevenirea deshidratarii.
• Aplicarea pachetelor de caldura sau a sticlelor cu apa fierbinte poate ajuta la ameliorarea durerile musculare.
• Luarea simptomaticelor precum acetaminofen (Tylenol®) sau AINS (Advil®, Motrin®, Aleve®) poate ajuta la scaderea febrei si la ameliorarea durerilor de cap si de corp.
• Utilizarea spray-ului sau a decongestionantilor orali, cum ar fi fenilefrina sau pseudoefedrina, poate ajuta la curatarea secretiilor nazale.
• Luarea de supresoare de tuse (antitusive) precum dextrometorfanul poate ajuta la calmarea unei tuse sacaitoare si iritante.
• Utilizarea expectorante precum guaifenesina faciliteaza eliminarea mucusului din plamani.

Tratament

Sus

Tratamentul este simptomatic si igieno-dietetic:
- camera aerisita (nu supraincalzita)
- vitamina C (sub forma de tablete sau siropuri)
- combaterea febrei cu antitermice, care in functie de varsta pot fi siropuri, supozitoare, comprimate
- combaterea tusei cu antitusive etc.
Administrarea de antibiotice se face doar in caz de suprainfectie bacteriana.
Masurile preventive in perioada de epidemie sunt foarte importante: evitarea aglomeratiilor, a vizitelor, aplicarea unor norme elementare de igiena (folosirea batistei cand tusim sau stranutam). Un mijloc eficace este imunizarea activa prin vaccinare antigripala a copiilor si batranilor, mai ales a celor cu risc crescut pentru complicatii asociate.

Care este diferenta dintre gripa si raceala comuna?

Sus

Gripa si raceala pot avea simptome similare, cum ar fi curgerea nasului si tusea seaca si iritativa. Dar simptomele racelii sunt de obicei usoare, iar simptomele gripei pot fi severe si pot duce la complicatii grave. Gripa si raceala sunt produse de virusuri diferite.

Preventie

Sus

Cel mai bun mod de a preveni gripa este sa se administreze vaccinul antigripal in fiecare an. Vaccinurile antreneaza sistemul imunitar sa recunoasca infectiile si sa le combata inainte de infectie. Virusul gripal se poate schimba (muta) putin in fiecare an, motiv pentru care trebuie administrat vaccinul in fiecare an.

Chiar daca va imbolnaviti de o alta versiune a gripei decat cea din vaccin, vaccinarea reduce riscul de a va imbolnavi grav si simptomatologia este mai usoara.
Alte modalitati de a reduce riscul de a face gripa includ:
• Spalati-va mainile des cu apa calda si sapun. Daca nu puteti folosi apa si sapunul, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool cat mai des.
• Acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti. Tusiti sau stranutati in cot sau intr-un servetel mai degraba decat in mana goala, se transmite usor prin picaturi respiratorii.
• Evitati sa fiti in preajma altor persoane atunci cand dumneavoastra sau alta persoana sunteti bolnavi de gripa sau de alte boli infectioase.
• Luati in considerare sa purtati o masca daca sunteti bolnav si nu puteti evita sa fiti in preajma altor persoane.
• Evitati sa va atingeti fata, ochii, nasul si gura.
• Nu impartiti mancarea sau ustensilele de mancare (furculite, linguri, cesti) cu alte persoane.

Concluzie

Sus

Desi gripa este foarte frecventa si de multe ori confundata cu o viroza simpla respiratorie, este, de asemenea, important sa ne amintim ca poate duce la complicatii care pun viata in pericol. Sa va vaccinati impotriva gripei este cea mai buna modalitate de a evita sa va imbolnaviti si de a va proteja pe dumneavoastra cat si pe cei dragi si vecinii, este metoda cea mai buna de preventie.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate