Rejuvenarea pielii cu laser CO2
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
Ce este rejuvenarea pielii
SusRejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului si texturii pielii.
Laserul CO2 utilizeaza o tehnologie foarte eficienta pentru a trata diverse probleme ale pielii, incluzand ridurile fine sau adanci, vergeturile, cicatricile post-acneice sau post-traumatice, textura neuniforma si porii dilatati.
Cuprins articol
Ce este laserul CO2 si cum functioneaza
SusLaserul CO2 este un device medical care utilizeaza energie generata la o anumita lungime de unda pentru a indeparta straturile cele mai superficiale ale pielii. Acest proces poate fi complet, atunci cand toate zonele tratate sunt indepartate, sau fractionat, cand se indeparteaza regiuni mai mici, lasand zonele adiacente netratate, de obicei intr-un model de zone tratate si netratate alternative.
Absorbtia acestei lungimi de unda de catre epiderm produce ablatia celor mai superficiale straturi, promovand re-epitelizarea ulterioara
Leziunea termica care apare sub zona de ablatie induce contractia colagenului mediata de caldura si remodelarea ulterioara a colagenului in derm.
In urma distrugerii tesutului se creaza astfel niste micro-canale, urmand ca pielea adiacenta acestor canale sa stimuleze sinteza de colagen pentru a repara ,,daunele".
Zonele targetate pot fi zone cu riduri fine sau profunde, vergeturi, cicatrici sau pori dilatati. Prin vaporizarea stratului superficial al pielii si stimularea colagenului, laserul CO2 poate imbunatati in mod semnificativ aspectul si textura pielii.
Beneficii
SusReducerea ridurilor si liniilor fine - laserul CO2 ajuta la diminuarea aspectului ridurilor si liniilor fine, conferind pielii un aspect mai neted, mai ferm si prin urmare mai tanar.
Uniformizarea texturii pielii - prin distrugerea stratului superficial al pielii si stimularea regenerarii celulare, laserul CO2 poate imbunatati textura pielii, reducand vizibil aspectul porilor dilatati si al cicatricilor post-acneice.
Stimularea colagenului - productia crescuta de colagen ca raspuns la tratamentul cu laserul CO2 poate tonifia pielea, conferindu-i un aspect mai tanar si mai ferm.
Rezultate vizibile in timp scurt - multi pacienti observa imbunatatiri semnificative in aspectul pielii chiar si dupa o singura sedinta de tratament iar sunt vizibile la aproximativ 6 saptamani dupa realizarea procedurii.
Procedura
SusProcedura de rejuvenare a pielii cu laserul CO2 este efectuata de catre un medic specializat in dermatologie sau chirurgie plastica.
Pacientul este evaluat si consultat pentru a determina daca este un candidat potrivit pentru tratamentul cu laserul CO2 si pentru a stabili obiectivele specifice ale procedurii.
Inainte de tratament, zona pielii care urmeaza sa fie tratata este curatata si pregatita pentru a asigura o absorbtie maxima a luminii laserului. Este important ca pacientul sa nu foloseasca agenti precum retinoizi sau acizi cu aproximativ 7 zile inainte de realizarea laserului CO2, deoarece acestea ar putea sensibiliza pielea.
Durata si intensitatea tratamentului pot varia in functie de necesitatile individuale ale pacientului. De asemenea si numarul de sedinte variaza in functie de raspunsul fiecarui pacient la tratament si in functie de afectiunea de baza.
Dupa tratament, pielea este rosie, sensibila, pot aparea zone edematiate, urmate descuamare timp de cateva zile sau saptamani, in functie de intensitatea tratamentului.
Este important sa se respecte ingrijirea post-tratament recomandata de medic pentru a asigura vindecarea optima a pielii. Exista posibilitatea de formare a unor cruste care trebuie lasate sa cada singure, deoarece indepartarea lor traumatica poate duce la cicatrici si pete pigmentare.
Este important ca pacientul sa nu se expuna la soare in urmatoarele zile post-procedura, si sa utilizeze factor de protectie solara 50+ , din cauza riscului de hiperpigmentare al pielii.
Recuperare
SusIn functie de agresivitatea tratamentului, recuperarea poate varia. In cazul intensitatilor mici, utilizate pentru riduri fine, cicatrici subtile sau pori dilatati, recuperarea poate dura 3-4 zile.
In cazul tratamentelor mai agresive, recuperarea poate dura pana la 10-14 zile.
Riscuri si complicatii
SusDesi rejuvenarea pielii cu laserul CO2 este o procedura relativ sigura si eficienta, exista si riscuri potentiale asociate, inclusiv:
Roseata si edem - pielea poate fi rosie si edematiata pentru cateva zile sau saptamani dupa tratament.
Durere si senzatie de arsura - acestea sunt efecte aproape mereu intalnite, deoarece procedura in sine este un proces traumatic.
Descuamare si sensibilitate - pielea se poate descuama dupa aproximativ 1 saptamana si poate deveni sensibila in urma tratamentului cu laserul CO2.
Risc de infectie - Exista un risc mic de infectie pe zona tratata , in special daca nu sunt respectate instructiunile de ingrijire post-tratament
Hiperpigmentare sau hipopigmentare - in unele cazuri, poate aparea o pigmentare neuniforma a pielii, cu zone mai inchide la culoare sau mai deschise decat restul pielii, in special daca pacientul are un fototip inchis , predispozitie pentru melasma sau se expune la soare post-procedura.
Concluzie
SusRejuvenarea pielii cu laserul CO2 este o optiune populara si eficienta pentru cei care doresc sa imbunatateasca aspectul si textura pielii, reducand semnele imbatranirii si imbunatatind increderea in sine. Cu toate acestea, este important sa se consulte intotdeauna cu un medic calificat pentru a determina daca acest tratament este potrivit pentru nevoile individuale si pentru a evalua riscurile si beneficiile potentiale.
Bibliografie
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/can-laser-resurfacing-erase-acne-scars-and-blemishes
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/laser-therapy-for-skin-regeneration/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21276157/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Ingrijirea pielii prin metode naturale
- Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta s ...
- Cervicoplastia - procedura de corectare a aspectului neplacut al zonei gatului
- Biostimulatoarele de colagen - cele mai noi tehnici anti-imbatranire
- Proceduri de umplere a ridurilor
- Ridurile
- Dieta pentru prevenirea ridurilor
- 13 trucuri pentru a reduce ridurile
- De ce ne apar riduri si cum le putem intarzia debutul
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare
- Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii
- Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara