Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bypass gastric - Chirurgie gastrointestinala

Publicat la data de: 26 Mai 2009

Descriere
Aceasta operatie, extrem de importanta, reduce marimea stomacului unui pacient obez. In timpul acestei operatii, se folosesc capse si benzi pentru a micsora stomacul, avand loc procese de malabsorbtie, si care determina ca majoritatea nutrientilor din alimente sa traverseze doar organismul.
Durata
Aproximativ 8 ore si poate necesita si alte operatii suplimentare.

Efecte secundare
Majoritatea pacientilor vor suferi ulterior de deficiente nutritionale si un sindrom numit dumping. Pentru a evita ulterior luarea in greutate, pacientii trebuie sa recurga la schimbari drastice ale dietei si ale exercitiilor fizice. Operatia de conturare a corpului este necesara pentru a elimina excesul de piele.

Recuperare
Majoritatea pacientilor vor pierde gradual cam jumatate din excesul de greutate in primul an dupa operatie, slabirea continuand si la 18-24 de luni dupa aceasta procedura.

Riscuri
Riscurile sunt mari, incluzand infectii, pietre la nivelul vezicii biliare, scurgeri interne ale stomacului si intestinelor,ulcere, probleme pulmonare si cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare.

Rezultate
Pe termen lung.

Tehnica
Operatiile limitative includ bandarea stomacului, in care este pusa o banda elastica in jurul stomacului, si capsarea, care creaza o punga mica a stomacului. Chirurgii utilizeaza proceduri de redirijare a alimentelor in intestine incluzand gastric bypass Roux-en-Y, in prezent cea mai des folosita metoda in Statele Unite. O procedura mai complicata este bypass-ul gastric extensiv prin diversie biliopancreatica. Unii chirurgi pot reduce posibilitatea riscurilor prin chirurgia laparoscopica, o tehnica prin care se introduc instrumentele chirurgicale prin una sau mai multe incizii mici. Aceasta este in contrast cu metoda clasica, in care chirurgul face incizii mult mai mari.

Starea pacientului
Este necesara spitalizarea.

Anestezie
Generala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate