Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!”

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2019
Consultant medical:

Prof. Dr. Mihaltan Florin Dumitru
Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor in Stiinte Medicale

Clinica: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul!”

O treime din romani sunt fumatori, iar, in fiecare an, peste 42.000 isi pierd viata ca urmare a bolilor asociate cu fumatul, atrage atentia prof. univ. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, seful Clinii Pneumologie III, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Bucuresti.

In interviul acordat Sfatulmedicului.ro, prof. univ. dr. Florin Mihaltan a explicat care sunt riscurile pe care le presupune fumatul, fie ca este vorba despre fumat activ sau pasiv, fumat conventional, tigara electronica sau tigari cu tutun incalzit.

SfatulMedicului.ro: Care este impactul fumatului in lume, dar si in Romania?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Fumatul cauzeaza 6 milioane de decese per an, iar, daca nu se stopeaza acest consum, in 2030, vor fi 8 milioane de decese. Dintre acestea, 10% sunt prin fumat pasiv.

In Romania, se inregistreaza intre 150 si 200 de decese pe zi. Dintre fumatori, dupa 45 de ani, jumatate decedeaza prin boli induse de fumat.

SfatulMedicului.ro: Cine fumeaza mai mult? Femeile sau barbatii?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Barbatii raman in continuare lideri. Sexul feminin, prin adolescentele sale, are tendinta sa recupereze si sa se apropie de prevalenta de la barbati.

Ce trebuie sa stie reprezentantele sexului feminin este ca, daca vor fuma ca barbatii, vor muri ca acestia (aceleasi riscuri, aceleasi complicatii).

In acelasi timp ar trebui sa se stie ca, in SUA, unde masurile antifumat, concertate au progresat de zeci de ani, pentru prima data, mortalitatea prin cancer pulmonar in ceea ce-i priveste pe barbati a scazut sub cea inregistrata in cazul femeilor, fapt care dovedeste ca prevalenta fumatului influenteaza in mod direct mortalitatea prin cancer pulmonar.

SfatulMedicului.ro: A scazut varsta la care romanii se apuca de fumat?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Varsta debutului bate pasul pe loc, dupa parerea mea. De la 9-10 ani se cocheteaza cu o tigara-doua, pentru ca, la 15-18 ani, sa se ajunga la 10, iar la 22 -25 de ani - la un pachet.

Ingrijorator pentru ceea ce se intampla in liceele din Romania este consumul concomitent in crestere de droguri si acum, pentru ca avem o reclama intensa, necontrolata, si de tutun incalzit si tigara electronica.

SfatulMedicului.ro: Ce impact are fumatul asupra sanatatii femeilor, barbatilor, adolescentilor?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Impactul este similar din unele puncte de vedere pentru ambele sexe, dar vizibilitatea sa este diferita in functie de grupele de varsta.

La tineri genereaza ridarea pielii, imbatranirea tenului, scaderea performantelor sportive, sexuale, miros neplacut.

Pentru sexul feminin, fumatul induce, mai ales la gravide, riscul de nasteri premature, complicatii la nastere, malformatii, sarcini pierdute, nou-nascuti cu greutate mica.

Comune cu barbatii raman riscurile de boli cardiovasculare (infarct, boli coronariene, accidente vasculare), de boli pulmonare (astm, BPOC), de diferite forme de cancere - de la cel pulmonar pana la cel laringian, bucal, vezical etc.

SfatulMedicului.ro: Cat de periculos este fumatul pasiv?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Bolile induse unui fumator inocent, pasiv, sunt similare cu cele aparute la un fumator activ.

Riscul de imbolnavire pentru un fumator pasiv fluctueaza intre 30% si 50%.

Expunerea depinde de numarul de fumatori din incapere, de numarul de tigari fumate, de marimea spatiului in care exista expunerea.

Legat de realizarea ventilatiei in aceste incaperi ca solutie propusa de industria tutunului trebuie sa specific ca nu exista ventilatie perfecta si ca aceasta expunere exista indiferent de tipul de ventilatie.

SfatulMedicului.ro: Este tigara electronica o varianta “mai putin nociva”?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Tigara electronica, atentie tigara care aparent are doar cartus de nicotina, a scindat lumea medicala daca vorbim despre analiza nocivitatii.

Unele societati medicale o considera mai putin nociva.

In schimb, studiile care deja incep sa se inmulteasca arata ca poate induce consecinte negative: un grad de dependenta mai mare la adolescenti, agravari de astm, bronsiolita, infectii etc.

Se spune ca tigara electronica este utila pentru trecerea de la tigara conventionala la momentul de sevraj. Studiile arata insa ca nu este asa si cred ca este un mod de a mentine dependenta de acest tip de consum al viitorului fumator, care ulterior probabil va redescoperi tigara clasica.

SfatulMedicului.ro: Tutunul incalzit reduce dependenta de nicotina?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Este o alta descoperire a industriei tutunului care este promovata agresiv de aceasta data pe baza unor studii sponsorizate de industria tutunului.

Se incearca securizarea fumatorului pentru a ramane fumator. Nicotina este in acest tutun, deci nu are cum sa reduca dependenta. Pe nicotina se construieste dependenta unui fumator, deci este un ingredient la care nu se poate renunta.

SfatulMedicului.ro: Care este diferenta dintre fumatul obisnuit si cel cu tutun incalzit?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Diferenta sustinuta de industria tutunului prin studii, repet, sponsorizate de industria tutunului se bazeaza pe faptul ca tutunul incalzit la 400 de grade fata de 700-800 de grade, ca in cazul tutunului clasic, nu ar emite la aceleasi doze substante toxice precum cel din urma, ca ar reduce substantele carcinogenetice, toxice, cu 95%.

SfatulMedicului.ro: Ce efecte are tutunul incalzit?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Studiile independente incep sa arate insa alte date legate de nocivitate incepand de la filtrul incalzit pana la baterie, care contrazic producatorii atat legat de toxicitate, de pericolul pentru plamani, aparatul cardiovascular etc.

Se asteapta rezultate pe termen lung al studiilor si deja se contureaza doua aspecte cu semnale care sesizeaza ca: este periculos acest tutun si pentru fumatorul activ, si pentru cel pasiv, iar regimul lui ca produs de tutun trebuie reglementat ca apartinand in final tot familiei tutunului.

SfatulMedicului.ro: Exista studii referitoare la tigarile cu tutun incalzit?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Da, unele apartinand industriei tutunului si altele cercetatorilor independenti. Acestea din urma se inmultesc vazand cu ochii si contrazic din multe puncte de vedere concluziile rezultate din primul esantion de cercetare al industriei tutunului.

SfatulMedicului.ro: Care este cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat?

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: Pentru mine, ca medic, produsele medicamentoase testate, verificate de ani de zile prin studii stiintifice randomizate sunt cele recomandabile.

Aici exista substituentii de nicotina, bupropionul si vareniclina, ca substante. Aceste produse trebuie recomandate de un medic specializat in consiliere a fumatorului.

Cred ca realizati ca un medic specializat pe aceasta arie, care respecta juramantul lui Hipocrate, nu are alta recomandare decat sa intrerupi fumatul sau sa nu debutezi ca fumator si nu poate fi un pledant pentru alte alternative oferite generos de industria tutunului.

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan este sef Disciplina Pneumoftiziologie II, Profesor Universitar UMF Carol Davila, Bucuresti, medic sef sectie, medic pneumolog. Competente - Pneumologie pediatrica, Managementul serviciilor de sanatate, Managementul general clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii - Ventilatie Non - Invaziva, Somnologie nivel I + II.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate